Een van de grootste taboes in Nederland is het praten over jouw salaris. Wij nuchtere Hollanders houden niet van pochen met geld. En geldzaken zijn toch hartstikke privé? Door jouw salaris voor jezelf te houden, ontneem je jezelf de kans om te leren van anderen. Super jammer. Dus ik leg je uit waarom jij juist wél over jouw salaris moet praten.
Openheid over geld maakt je (soms) ongelukkig
Als het je nog niet was opgevallen: ik ben zelf behoorlijk open over geld. Op Instagram deel ik mijn budget en mijn salaris, en elke maand lees je in ‘Mag ik de rekening van…’ waar mijn geld naartoe is gegaan. Maar de meeste mensen zijn helemaal niet zo, en houden krampachtig vast aan het verbergen van hun inkomsten en uitgaven. Want iemand zou er maar eens een mening over hebben.
Laatst ben ik opnieuw geïnterviewd voor Viva Magazine voor een artikel over openheid over salaris en werd me verteld dat een klinisch psycholoog -waar ook gesprekken mee waren geweest- het standpunt had dat als iedereen van elkaar zou weten wat ze verdienen, dat er juist voor zorgt dat mensen ongelukkig worden. Ik geloof dat meteen. Want door open te zijn over geld, kun je er zomaar achter komen dat jouw directe collega met dezelfde ervaring en opleiding veel meer verdient dan jij doet. Ik denk niet dat je daar direct super gelukkig van zou worden. Maar om dan maar jouw mond te houden? Nee.
Verandering begint bij ontevredenheid
Wanneer jij alleen maar gelukkig en tevreden bent, heb je vast een heerlijk leven op dit moment. Maar die comfortabele positie zorgt er ook voor dat je jezelf niet gemakkelijk meer ontwikkelt. Dat je niet meer zo bezig bent met hoe je jouw leven nog beter kunt maken. Eigenlijk sta je in jouw comfort zone gewoon een beetje stil. Het is juist heel menselijk om jezelf te willen blijven ontwikkelen. Te groeien als persoon.
Pas als jij ontevreden bent met jouw leven, salaris, werk of partner, dan ga je iets veranderen. Je gaat nadenken over wat er beter kan en scenario’s in jouw hoofd uitwerken om de verandering in gang te zetten. Je gaat daadwerkelijk stappen zetten en je groeit.
A.N.G.S.T.
Voor de eerste keer het gesprek aan gaan met jouw collega’s of vriendinnen over salaris is voor veel mensen ontzettend spannend. Je piekert over hoe je dit aan moet pakken. Je wilt niet arrogant over komen als je meer verdient dan een ander, maar wilt jezelf ook niet minderwaardig voelen als je juist minder verdient.
Besef je dan dat het woord ANGST eigenlijk staat voor Aangeleerde Negatieve Gedachten, Systematisch Toegepast. Jij praat jezelf deze angst aan, en past deze angst toe. En de enige manier om dit te doorbreken, is de confrontatie met jouw angst aan te gaan en gewoon het gesprek te beginnen.
Hey, wat verdien jij eigenlijk?
De gemakkelijkste manier om een gesprek over salaris zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, is niet om ronduit te vragen: “Hey, wat verdien jij eigenlijk?”. Jouw gesprekspartner vindt het waarschijnlijk ook niet heel fijn om zomaar over zijn of haar salaris te praten. Draai het daarom eens om en heb het over jezelf.
Door bijvoorbeeld luchtig in een gesprek te vertellen dat je je afvraagt of de € 1.800,- die jij netto gestort krijgt wel genoeg is voor jouw functie en ervaring, vertel je zonder te pochen jouw salaris. Daarnaast geef je jouw gesprekspartner ook een manier om te ontwijken dat ze direct hun salaris móeten vertellen. Wanneer je het de eerste keer ter sprake brengt, zullen de meeste mensen vooral ingaan op de ‘functie en ervaring’, en vaak niet direct hun eigen salaris delen. Maar door op zo’n terloopse manier met enige regelmaat te laten terugkomen wat jouw salaris is, zul je zien dat jouw vriendinnen of collega’s zichzelf comfortabeler gaan voelen bij het spreken over salaris.
Met een beetje geluk en vertrouwen, deelt ook jouw gesprekspartner op den duur zijn of haar salaris en ben jij rijker in informatie.
Wat heb je er nou aan om over jouw salaris te praten?
Je vraagt je misschien af wat het toevoegt om over jouw salaris te praten met anderen. Het geeft jou een kader. Door deze techniek bij meerdere mensen toe te passen, zul je zien dat een groot gedeelte hiervan wél zijn of haar salaris met jou gaat delen. Je gaat dan zien of wat jij verdient eigenlijk veel te weinig is, of misschien help je juist wel een collega die veel minder verdient dan jij doet.
Ben jij een vrouw? Dan is de kans aanwezig dat je tot 8% minder verdient dan jouw mannelijke collega’s. Zelfs in een ontwikkeld, geëmancipeerd land als Nederland is er een salariskloof tussen mannen en vrouwen van ongeveer 8%. En de enige manier om dit te veranderen is door dit bespreekbaar te maken.
Heb je jouw angst overwonnen en eindelijk het gesprek met jouw collega’s gevoerd over salaris? En voel je je nu eigenlijk hartstikke ontevreden over jouw salaris? Dan heb je nog één flinke horde te overwinnen. Het bespreken met jouw leidinggevende, zodat je de verandering in gang kunt zetten.
Jij kunt dit.
Geef een reactie