Waarom ik graag meer betaal voor gepelde tomaten

In elke supermarkt kom je ze tegen. Blikken met gepelde tomaten, voor een bodemprijs van € 0,45 per blik. Mijn voorraadkast heeft er jaren flink vol mee gestaan, want ze vormen een perfecte basis voor pastasauzen en gaan prima door de chili. Maar nu is dat anders en heb ik mijn koopgedrag op tomatengebied helemaal omgegooid. Ik vertel je graag waarom.

Gepelde tomaten

Een blik vol tranen en uitbuiting

Het Algemeen Dagblad bracht bij mij onder de aandacht dat de Keuringsdienst van Waarde -een TV programma op de NPO- een uitzending heeft gemaakt over gepelde tomaten. Daar kwam naar voren dat bij de tomatenpluk stelselmatig mensen worden uitgebuit, die voor een hongerloontje op het land moeten werken. En indirect werk ik daar aan mee, door deze tomaten in de supermarkt aan te schaffen. Bah!

Is er een alternatief?

Eigenlijk zie je in de supermarkt bijna alleen meer blikken met super goedkope tomaten. Dus is er eigenlijk wel een alternatief, buiten jouw eigen tomaten pellen? Na een beetje research kwam ik uit bij Mutti, een bedrijf wat helemaal geen arbeiders op het land gebruikt om te plukken, maar machinaal plukt, omdat ze van mening zijn dat het voor de lage bedragen die de supermarkt biedt voor de blikken tomaten, helemaal niet haalbaar is om mensen op het land te laten werken.

Daarnaast houdt Mutti zich ook heel erg bezig met verantwoord ondernemen, waarbij ze het besparen van water als een van hun speerpunten hebben benoemd.

Wat betekent dit voor de prijs?

De tomaten producten van Mutti zijn in verhouding tot de andere basis-merken ontzettend duur. Zo zijn de goedkoopste ingeblikte tomaten € 1,19 per blik, wat meer dan dubbel zo duur is. Daarnaast hebben ze wel ook nog twee andere tomatensoorten, die nog veel lekkerder zijn: de San Marzano (€ 1,99) en de Pomodorini di Collina (kerstomaatjes, voor € 1,69). Al met al dus een stuk duurder.

Mijn keuze…

Als ik een pastasaus maak, wil ik helemaal niet bijdragen aan uitbuiting. Ik wil gewoon genieten van een heerlijke saus! De afgelopen weken heb ik de gepelde tomaten van Mutti uitgeprobeerd, en ik ben groot van de San Marzano. Wat smaken die heerlijk zeg, je proeft echt het verschil. En hoewel ik echt niet voor al mijn producten een heilige ben, is het voor mijn gevoel bij mijn eten een fijner idee als ik weet dat er geen mensen hoeven te bloeden voor mijn sausje.

Mijn keuze voor de Mutti gepelde tomaten is heel persoonlijk, en ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dit zomaar kan betalen. Maar als je dit wel kunt, dan is het toch een kleine moeite om een klein beetje extra te investeren, zodat je andere mensen geen verschrikkelijk leven geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.