Sinds de energiecrisis maken veel huishoudens steeds meer gebruik van alternatieve manieren van verwarmen. Anders dan via en traditionele cv-ketel op gas dus. Eén van deze manieren is een pelletkachel. Maar hoe werkt een pelletkachel nu precies en hoe duurzaam is een pelletkachel nou eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.
Wat zijn pellets?
Pellets zijn een soort korrels die gemaakt zijn van hout. Ze lijken een beetje op dierenvoeding, maar dat is het dus niet. De houtvezels worden samengeperst tot dunne strengen en deze worden weer in kleine stukjes gehakt. In plaats van grote blokken hout, zoals bij een normale openhaard of houtkachel, stook je een pelletkachel dus op kleine korrels hout.
Hoe werkt een pelletkachel?
Een pelletkachel werkt automatisch. Je hoeft er dus niet met een pook in om het vuur wat op te laaien. Het enige wat je moet doen, is zorgen dat er voldoende pellets in zitten. Een beetje net zoals een koffiemachine met bonen. Zijn de bonen op, dan kun je ook geen koffie meer zetten. Zetten de pellets op? Dan kun je niet meer verwarmen. De pellets worden in de kachel verbrand, waardoor warmte vrijkomt.
Een pelletkachel ziet er een beetje uit als een normale houtkachel. Je ziet de pellets ook echt branden. Een pelletkachel is daarom heel sfeervol, zeker in de donkere en koudere maanden.
Waarom is een pelletkachel zo duurzaam?
Doordat een pelletkachel automatisch werkt én de korrels die verbrand moet worden heel klein zijn, is een pelletkachel duurzamer dan een traditionele houtkachel. De verbranding gaat namelijk efficiënter en sneller, waardoor de vrijgekomen warmte ook weer efficiënter gebruikt kan worden in je woning. Ten opzichte van een normale houtkachel is de uitstoot van een pelletkachel zo’n 70% lager.
Een pelletkachel staat over het algemeen in één ruimte van je woning. Vaak is dat de woonkamer. Maar er komt zoveel warmte van een pelletkachel af, dat je er vaak veel meer mee kunt verwarmen. Door deuren open te laten staan kan de warmte ook op andere plekken in je woning komen.
Wat is de meest duurzame manier van verwarmen?
Een pelletkachel is dus duurzamer dan een houtkachel, maar er komt nog steeds fijnstof vrij bij het verbranden van de pellets. De meest duurzame optie om je huis te verwarmen is daarom een warmtepomp, maar dat vraagt vaak een grotere investering dan het plaatsen van een pelletkachel.
Andere manieren van verwarmen
Denk je erover van het gas af te stappen en is een pelletkachel toch niet helemaal geschikt voor jouw woning? Dan kun je ook overwegen om elektrisch te gaan verwarmen. Elektrisch verwarmen is vooral interessant als je zelf voldoende stroom op kunt wekken, dus als je zonnepanelen hebt.
Wek je genoeg stroom op? Dan kun je je huis op verschillende manieren elektrisch verwarmen. Bijvoorbeeld met behulp van elektrische kachels, infraroodpanelen, elektrische vloerverwarming of airconditioning. Deze vormen van verwarmen zijn erg duurzaam als je je eigen stroom opwekt en bovendien goedkoop. Je kunt heel plaatselijk verwarmen door je woning elektrisch te verwarmen, dus je hoeft nooit meer te stoken dan nodig is. Denk je erover van het gas af te stappen en is een pelletkachel toch niet helemaal geschikt voor jouw woning? Dan kun je ook overwegen om elektrisch te gaan verwarmen. Elektrisch verwarmen is vooral interessant als je zelf voldoende stroom op kunt wekken, dus als je zonnepanelen hebt.
Wek je genoeg stroom op? Dan kun je je huis op verschillende manieren elektrisch verwarmen. Bijvoorbeeld met behulp van elektrische kachels, infraroodpanelen, elektrische vloerverwarming of airconditioning. Deze vormen van verwarmen zijn erg duurzaam als je je eigen stroom opwekt en bovendien goedkoop. Je kunt heel plaatselijk verwarmen door je woning elektrisch te verwarmen, dus je hoeft nooit meer te stoken dan nodig is.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt hier niets extra voor.