Als je gaat scheiden komt daar best wel wat bij kijken. De financiën zijn dan waarschijnlijk niet het eerste aan je aan denkt, maar het is wel een heel belangrijk onderwerp waar je mee te maken krijgt als je gaat scheiden. Het is van groot belang dat je alles financieel goed regelt als je gaat scheiden. Maar wat moet je dan precies regelen? We zetten het hier voor je op een rijtje, zodat je zelf niets kunt vergeten.
In dit artikel...
Verzekeringen
De verzekeringen zijn een belangrijk aandachtspunt als je gaat scheiden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je samen een zorgverzekering hebt afgesloten. In dat geval zul je de scheiding door moeten geven aan de zorgverzekeraar en een afzonderlijke polis af moeten sluiten. Heb je allebei je eigen polis, dan is er niets aan de hand.
Voor en autoverzekering geldt dat je, afhankelijk van de polis en de voorwaarden, misschien wel het opgebouwde aantal schadevrije jaren kunt delen. Geef daarom altijd je scheiding door aan de verzekeraar en vraag of dit voor jou van toepassing is.
Andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een reisverzekering, een overlijdensrisicoverzekering, noem het maar op, zijn vaak gebaseerd op je gezinssituatie. Zodra deze verandert, is het belangrijk om dat door te geven. Misschien voldoet je verzekering na je scheiding namelijk niet meer, zijn bepaalde zaken niet meer gedekt of ga je juist veel te veel betalen, omdat je bijvoorbeeld na je scheiding een minder waardevolle inboedel hebt die verzekerd moet worden.
Het is dus belangrijk om al je verzekeringen af te gaan als je gaat scheiden en de echtscheiding overal te melden.
Pensioen
Ook met betrekking tot je pensioen moet er het nodige geregeld worden als je gaat scheiden. Als je gescheiden bent, hebben beide partners namelijk wettelijk recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Dit geldt zowel voor het ouderdomspensioen als het partnerpensioen.
Wil je dit om wat voor reden dan ook anders geregeld hebben? Dan zul je dit vast moeten leggen in het echtscheidingsconvenant en het pensioenfonds hierover moeten informeren. Doe je niks? Dan geldt de wettelijke verdeling.
Spaargeld en andere bezittingen
Afhankelijk van hoe je getrouwd bent geweest (gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden of beperkte gemeenschap van goederen), zullen ook het spaargeld en eventuele andere bezittingen, zoals auto’s, beleggingen en een koophuis, verdeeld moeten worden.
Als je hierover geen afspraken maakt in het echtscheidingsconvenant, geldt ook hiervoor de wettelijke verdeling. Als je getrouwd bent geweest in gemeenschap van goederen heeft ieder dus recht op de helft. Wil je hiervan afwijken, dan zul je goede afspraken moeten maken en dit goed vast moeten leggen samen.
De belastingdienst
Ook bij de Belastingdienst zul je door moeten geven dat je gaat scheiden of gescheiden bent. Na je scheiding ben je namelijk geen fiscaal partners meer, terwijl je dat daarvoor waarschijnlijk wel was. Als je niet op tijd aangeeft dat je situatie veranderd is of je belastingaangifte verkeerd invult, kan het zijn dat je een naheffing krijgt.
Zorg er dus voor dat je niet vergeet je scheiding door te geven aan de belastingdienst en ook eventuele toeslagen en dergelijke aan te passen aan je nieuwe situatie.
Schakel hulp in
Het regelen van de financiën bij een scheiding is best een ingewikkelde zaak. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken en je hebt zelf nou eenmaal geen verstand van ál deze zaken. Het is dan ook helemaal geen schande om iemand in te schakelen die je hierbij helpt. Het is zelfs juist erg aan te raden!
Je kunt bijvoorbeeld een mediator inschakelen die je helpt bij het maken van afspraken. Een mediator weet precies wat er geregeld moet worden als je gaat scheiden en waar je allemaal aan moet denken. Zelf heb je namelijk al genoeg aan je hoofd, dus dan is het heel fijn als je iemand hebt waar je op kunt vertrouwen en aan wie je een hoop zorgen en regelwerk uit handen kan geven.
Geef een reactie