De boodschappen worden steeds duurder en met de forse prijsstijgingen van de laatste tijd lijkt het wel dat een beetje gezond eten bijna onbetaalbaar is geworden. Maar je kunt prima gezond eten met een boodschappenbudget. Door slim boodschappen te doen, zorg je ervoor dat jij en je gezin gezond kunnen blijven eten én je binnen je boodschappenbudget kunt blijven.
In dit artikel...
Slim boodschappen doen: eet met de seizoenen mee
Je kunt ontzettend veel geld besparen door met de seizoenen mee te eten. Wist je dat komkommers en courgettes in de zomer tot wel 6x goedkoper kunnen zijn dan in de winter? 6x! En dat geldt dus voor alle groenten en fruit.
Als groente en fruit in het seizoen zijn, zijn ze er in overvloed, zijn ze gemakkelijker te kweken en komen ze van minder ver weg. Met andere woorden: de kosten voor groenten en fruit die in het seizoen zijn zijn een stuk lager en het aanbod een stuk groter. Dat zie je terug in de prijs in de supermarkt of bij de groenteboer.
Bepaal je weekmenu of boodschappenlijstje dus niet aan de hand van waar jij op dat moment zin in hebt, maar kijk eerst wat er in het seizoen of in de aanbieding is. Seizoensproducten zijn namelijk regelmatig in de aanbieding als het het juiste seizoen is.
Vind je het lastig om te bepalen welke groente en fruit bij welk seizoen horen? We schreven er eerder al een uitgebreide blog over.
Doe zoveel mogelijk zelf
Daarnaast kun je veel geld besparen door veel zelf te doen. Voorgesneden groenten, kant en klaar pizzadeeg en zakjes kruidenmix zijn vele malen duurder dan wanneer je alleen de ingrediënten zou kopen en alles zelf zou maken.
Natuurlijk kun je een hoop tijd besparen door bijvoorbeeld voorgesneden groenten te kopen, maar je moet je er wel van bewust zijn dat je altijd wat extra betaalt voor deze tijdsbesparing. Soms betaal hier zelfs fors meer voor. Als je dus de tijd hebt om zelf je aardappels te snijden en boontjes schoon te maken, kun je een hoop geld besparen.
Tip: Vergelijk de prijzen eens per kilo. Bij de meeste supermarkten staat dit namelijk op het schapkaartje vermeld. Je zult dan zien dat voorgesneden groenten per kilo veel duurder zijn dan groenten die je zelf nog moet schillen en snijden. Door op deze manier naar de prijzen te kijken, kom je er vanzelf achter hoeveel je nu eigenlijk extra betaald voor het gemak dat je van deze producten hebt.
Pakjes en zakjes zijn vaak ook helemaal niet nodig. De meeste kruidenmixen bestaan uit een aantal basisproducten, zoals zout, (cayenne)peper, uienpoeder en eventueel melkpoeder, aangevuld met wat specifiekere kruiden en nog wat verdikkingsmiddelen en smaakversterkers, die je sowieso niet nodig hebt. Investeer dus eenmalig in een goede kruidenvoorraad, zodat je voortaan alles zelf kunt maken. Eten bestellen is natuurlijk helemaal uit den boze, want zelf koken is altijd stukken goedkoper.
Kook grotere porties
Voor veel producten geldt: hoe groter de verpakking, hoe voordeliger. Ook dit kun je gemakkelijk achterhalen door naar de kiloprijzen te kijken. Voor een zak rijst is het natuurlijk prima om de grootste verpakking te nemen, want rijst blijft lang goed. Maar voor korter houdbare producten zijn we toch vaak geneigd wat kleinere hoeveelheden te nemen, omdat we bang zijn dat het anders wordt weggegooid.
Maar je kunt natuurlijk ook eens voor twee dagen koken (bespaart je nog tijd ook). Geen zin om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten? Vries dan de helft in voor een later moment. Of eet de volgende dag een portie als lunch. Een verse maaltijd met veel groenten is natuurlijk veel voedzamer en gezonder dan een broodje hagelslag.
Wil je echt helemaal losgaan? Overweeg dan eens te ‘mealpreppen’: op één dag in de week kook je voor heel de week (of een deel daarvan) vooruit. Dit kan zowel voor avondmaaltijden als voor lunches. Op deze manier kun je grotere hoeveelheden prima verwerken en gebruik maken van volumekorting. Dat is pas slim boodschappen doen!
Geef een reactie