
Het lijkt deze maand wel alsof het ene voedselschandaal het andere opvolgt. Want met drie keer een grote terugroepactie die heel veel mensen tegelijk raakt, voelt het bijna alsof je helemaal niet meer veilig kunt eten. Maar wat kun je nu zelf doen om het een tandje veiliger te maken? Ik zocht het uit.
Het begon bij deze terugroepactie
Deze maand werden we eerst opgeschrikt door het nieuws dat er tientallen mensen de gevaarlijke ziekte Hepatitis A hebben gekregen door het eten van de diepvries blauwe bessen van Albert Heijn. Een flinke terugroepactie was het gevolg.
En nog geen week later was er geen andijvie meer te koop bij de grootste supermarkt van het land. Er waren namelijk teveel bestrijdingsmiddelen op aangetroffen.
De nieuwsmedia ging direct helemaal los en zocht zoveel mogelijk slachtoffers op om de meest vervelende verhalen een podium te geven.
Terugroepactie Coca Cola
We zijn amper anderhalve week verder, en deze keer zijn het producten van Coca Cola die worden teruggeroepen (welke het precies zijn bij Albert Heijn lees je hier). In het productieproces is iets mis gegaan in het gebruik van desinfectiemiddelen met chloor, waardoor er teveel Chloraat in blikjes Coca Cola, Fuze Tea en Minute Maid is beland.
Je kunt de producten natuurlijk gewoon terugbrengen naar waar je ze hebt gekocht. Maar het roept wel de vraag op… Is ons voedsel nog wel veilig?
Hoe veilig is ons voedsel?
Het is natuurlijk heel veel in een maand tijd wat een terugroepactie krijgt. Maar laten we wel even eerlijk zijn: deze terugroepacties zijn er niet voor niks. Juist doordat er in Nederland een controlesysteem bestaat wat zich bezig houdt met voedelveiligheid, krijgen we deze terugroepacties.
Ik zou er persoonlijk een stuk minder blij mee zijn als gewoon niemand iets controleert en producenten of supermarkten verantwoordelijk houdt voor wat ze ons aanbieden om te eten.
Dus ja. Jouw voedsel is gewoon veilig. Maar je kunt zelf wel wat dingen doen om ervoor te zorgen dat jij in ieder geval alles hebt gedaan om jouw voedsel extra veilig te houden.
Eet minder bewerkt voedsel
Hoe meer er met jouw voedsel gedaan moet worden, hoe sneller het ergens in de keten mis kan gaan. In het oogsten van de groenten, het transport, de verwerking om het in de juiste verpakking te krijgen, het pasteuriseren… Elke stap die er met jouw voedsel wordt genomen, brengt een extra risicootje met zich mee dat er iets mis gaat.

Precies weten welke groenten en fruit in welke maand in het seizoen zijn en uit Nederland te verkrijgen zijn? In de Boodschappen Bundel krijg je het overzicht wat jij nodig hebt.
Koop lokaal
Om diezelfde reden is het slim om zo lokaal mogelijk te kopen. Gewoon omdat jouw voedsel dan niet zo’n lange weg heeft af moeten leggen om bij jou op jouw bord te komen.
En daarmee bedoel ik niet eens per se dat je met de fiets langs al jouw lokale boerderijen moet gaan om direct bij de boer jouw producten te halen. Want hoewel dat een geweldige verandering zou zijn, vind ik het persoonlijk al een hele stap vooruit als iedereen gewoon de Jonagold appels uit Nederland meeneemt bij de Albert Heijn in plaats van de bananen uit Equador.
Biologisch eten? Maar dat is zo duur…
Die andijvie die bij Albert Heijn uit de schappen werd gehaald, had teveel bestrijdingsmiddelen. En door biologisch te eten zorg je er in ieder geval voor dat er minder bestrijdingsmiddelen op jouw bord komen.
Maar laten we eerlijk zijn… Biologische groenten en fruit zijn een stuk duurder dan hun niet-biologische vrienden.
Toch is niet elke groenten of fruit net zo erg bespoten als de ander. Je hebt namelijk de Dirty Dozen -de 12 groenten en fruit die vaak de meeste bestrijdingsmiddelen hebben gehad- en de Clean Fifteen -de 15 groenten en fruit varianten die juist minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, of waar het middel niet door de schil heen komt.
Dus als je nou alleen de 12 Dirty Dozen groenten biologisch koopt, dan heb je meteen een hele sprong vooruit gemaakt zonder jouw portemonnee meteen leeg te moeten schudden.
Dirty Dozen
Dit zijn de groenten en fruit die onder de Dirty Dozen vallen en je dus beter biologisch kunt eten.
Aardbeien | Spinazie |
Boerenkool | Druiven |
Perziken | Peren |
Nectarines | Appels |
Paprika/chilipeper | Kersen |
Blauwe bessen | Sperziebonen |
Clean Fifteen
Deze groenten en fruit worden minder bespoten, of hebben een schil die niet zo heftig wordt gepenetreerde door de gifstoffen die ze in de landbouw gebruiken.
Mais | Avocado |
Ananas | Uien |
Papaya | Erwten |
Asperges | Honingmeloen |
Kiwi | Kool |
Watermeloen | Champignons |
Mango | Zoete aardappelen |
Wortel |
Voorkom jouw terugroepactie
Met deze drie stapjes maak je de kans dat jij onderdeel wordt van een terugroepactie alweer een stuk kleiner. Eet onbewerkt, lokaal en vaak biologisch.
En misschien is het ook voor mij eens tijd om de moestuinbak weer langzaamaan klaar te maken voor de lente. Want dan weet ik in ieder geval zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen op zitten.
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiermee ontvangt One Broke Girl een vergoeding wanneer jij iets koopt. Jij betaalt niet extra.