Wat is de allergoedkoopste zorgverzekering?

Als je al aan het rondkijken bent voor jouw nieuwe zorgverzekering, ben je vast ook aan het nadenken over wat voor jouw wensen de goedkoopste zorgverzekering is. Maar misschien ben je ook wel benieuwd wat nou überhaupt de allergoedkoopste optie is en wat dat voor consequenties heeft als je hiervoor kiest.

goedkoopste zorgverzekering

Waarom zijn niet alle zorgverzekeringen even duur?

Hoewel de basisverzekering altijd dezelfde dekking heeft bij alle verzekeraars, kan een verzekeraar wel spelen met het type polis wat je kunt kiezen, en daar hangt mee samen met hoeveel zorgverleners ze afspraken mee maken.

Wat voor type polissen zijn er?

Zo heb je allereerst de keuze tussen een restitutiepolis of een naturapolis. Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en krijg je altijd 100% vergoeding als het binnen de dekking valt. Bij een naturapolis geldt de 100% vergoeding alleen voor zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Ga je bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut die niet op dat lijstje staat, dan krijg je maar 50-80% vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Door te kiezen voor een restitutiepolis ‘koop’ je dus eigenlijk keuzevrijheid.

Ook bestaan er nog combinatiepolissen, waarbij je voor een deel van het pakket zelf een zorgverlener mag kiezen -om het makkelijk te houden-, en voor een deel gebruik moet maken van de zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Als laatste heb je ook nog de (meestal) goedkoopste optie: de budgetpolis. Dit is eigenlijk een nóg kalere variant van de naturapolis, waarbij er nog minder zorgverleners op het lijstje voor volledige vergoeding staan.

De keuzevrijheid die jij wilt hebben voor jouw zorg bepaalt hoe jouw premie er uit ziet.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken tussen verzekeringen, kijk ik alleen naar de premies wanneer je voor het standaard eigen risico van € 385,- kiest. Ook ga ik uit van premiebetaling per maand.

En de aller-, aller-, aller- goedkoopste zorgverzekering is dit jaar… (tromgeroffel): de ZEKUR ‘Gewoon Zekur’ Basisverzekering, met een maandpremie van € 105,95. Dit is een echte budgetpolis, maar als je weinig zorg verwacht nodig te hebben, of geen voorkeur hebt voor specifieke zorgverleners, dan is dit gewoon een prima optie.

Wat betekent dit voor jouw zorg?

De ZEKUR ‘Gewoon Zekur’ Basisverzekering is in de basis een naturapolis, wat dus wil zeggen dat je voor planbare zorg alleen een 100% vergoeding krijgt als je naar degenen gaat waar ZEKUR afspraken mee heeft gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld wél naar elke huisarts, maar niet naar elk ziekenhuis.

Dit geldt niet voor spoedeisende zorg, daarvoor kun je nog steeds overal terecht. Je hoeft dus niet in de ambulance tegen de ambulancebroeders te roepen dat ze wel naar ‘dit specifieke ziekenhuis’ moeten rijden, terwijl je licht te creperen van de pijn. Ook omrijden naar een ander ziekenhuis omdat je gaat bevallen hoeft gelukkig niet.

Maar heb je bijvoorbeeld een knie-operatie nodig, dan is dat ‘planbare zorg’ en moet je wél naar een ziekenhuis wat afspraken heeft met ZEKUR. Ook kan het zijn dat je wat langer moet wachten tot je aan de beurt bent.

Maakt dit je bang dat je ineens niet meer terecht kunt bij de juiste specialist als je een heel specifieke ziekte krijgt? Als je door een medisch specialist in een van de ZEKUR ziekenhuis wordt doorverwezen naar een ziekenhuis waar ZEKUR geen afspraken mee heeft, krijg je wél 100% vergoeding.

Zou ik dit zelf aan durven?

Nou, ik kan hier heel kort over zijn… Het jaar voordat ik zwanger werd, waren zowel mijn man als ik verzekerd bij ZEKUR, met zo’n budgetpolis. Wij maakten eigenlijk weinig gebruik van zorg, dus vonden het ook niet zo nodig om hier veel geld aan uit te geven.

Maar ondertussen zijn mijn wensen veranderd. Niet alleen voor mezelf, maar ons kleine meisje is natuurlijk ook meeverzekerd op onze polis. Dat zorgt ervoor dat ik me er ineens niet meer zo prettig bij voel. En het stomme is, we maken nog steeds bijna geen gebruik van zorg en het is voor ons waarschijnlijk nog steeds de beste en goedkoopste zorgverzekering.

Ik word zelf op dit moment gewoon relaxter van een restitutiepolis, waarin ik zelf mag kiezen naar welke zorgverlener ik mag. En mijn dochter dus ook.

Wist je trouwens…

Wist je trouwens dat als je bij ZEKUR een verzekering hebt afgesloten, je een eigen ZEKUR-link krijgt waarmee je -als je deze deelt met familie en vrienden en deze ook voor ZEKUR kiezen- € 12,50 krijgt per persoon die zich aanmeldt? Jouw familielid of vriend krijgt dan ook € 12,50 krijgt. Vier jaar geleden meldde ik bijvoorbeeld eerst mezelf aan en later pas manlief, en mochten we zelfs op deze manier ieder € 12,50 bijschrijven. Toch mooi meegenomen.

Deze post bevat géén affiliate links en alleen herkenbare advertentie banners. Dat betekent dat als je op een hyperlink van ZEKUR klikt en besluit om klant te worden, ik hier geen vergoeding voor krijg. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Ik ben geen verzekeringsadviseur en kan vanaf mijn computerscherm niet beoordelen of deze verzekering voor jou de juiste keuze is. Als je het allemaal erg lastig vindt, laat je dan informeren door een adviseur, voordat je een keuze maakt.

3 Comments on “Wat is de allergoedkoopste zorgverzekering?”

  1. Ik ga ook niet voor het goedkoopste van het goedkoopste. Hoewel ik weinig zorg nodig heb, heb ik wel graag de vrije keuze. Wel heb ik dit jaar voor het eerst mijn eigen risico wat verhoogd. Ik kies zelf het liefst voor een duurzame verzekeraar.

  2. Ohja, en nog een tip wat betreft de zorgverzekering!
    Ga in December naar de tandarts, als alles er netjes uit ziet hoef je geen tandverzekering af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.