We kennen het allemaal: die koude nachten waarin je maar blijft woelen omdat je het gewoonweg niet warm krijgt. Je denkt misschien meteen aan een elektrische deken als dé oplossing, maar wist je dat er ook andere (en vaak nog duurzamere) manieren zijn om lekker warm te blijven in bed? En nee, dan bedoel ik niet dat je je voeten moet verwarmen aan de benen van je partner (schuldig!), maar er zijn andere slimme oplossingen.
Kies het juiste beddengoed
Het begint allemaal bij goed beddengoed. Heb je ooit geprobeerd te slapen onder een donzen dekbed in plaats van synthetisch? Dons isoleert beter en houdt de warmte veel langer vast. Katoenen lakens voelen fris aan, maar tijdens koude nachten is flanel je beste vriend. Dit materiaal houdt namelijk de warmte vast en voelt heerlijk zacht aan op de huid.
Tip: Experimenteer met lagen! Door meerdere dekens of spreien te gebruiken, kun je zelf bepalen hoe warm je het wilt hebben. Heb je het warm genoeg? Dan gooi je er een laag af, en andersom. 😉
Trek laagjes aan
Draag jij een dikke pyjama of ga je juist in je T-shirt slapen? Het geheim zit in laagjes. Net zoals bij kleding in de winter, werkt het ook in bed om meerdere dunne lagen te dragen. Zo creëer je luchtlaagjes die de warmte vast houden. Een thermoshirt onder je pyjama kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Al zou ik hier niet de hele nacht in slapen, meer om even warm te worden in het begin.
Zelf slaap ik in de zomer met een topje, in de herfst met een lange slaaphemd en in de winter met een dun shirt met lange mouwen. Mijn man is héél blij met mij in deze periode, haha!
Maak gebruik van kruiken
Een klassieke oplossing: de ouderwetse kruik. Vul deze met heet water en plaats hem aan het voeteneinde van je bed. Je voeten warm krijgen is vaak de grootste uitdaging, en een warme kruik kan dit probleem oplossen. Heb je geen kruik in huis? Een waterfles werkt net zo goed!
Leg de kruik een paar minuten voordat je naar bed gaat tussen je lakens, zodat je bed alvast opwarmt. Zo stap je direct in een warm bed.
Slaap met sokken
Koude voeten houden je ’s nachts vaak wakker. Door een paar comfortabele (niet te strakke) sokken te dragen, blijft je lichaamstemperatuur beter op peil. Warme voeten zorgen ervoor dat je lichaam sneller opwarmt, en dat is precies wat je wilt!
Mijn man vindt het niet heel fijn als ik mijn ijsvoeten opwarm aan zijn benen, dus ik start vaak met sokken in bed. Wanneer ze warm zijn, doe ik ze weer uit, dus ik slaap er zelf niet mee.
Verwarm je kamer slim
Natuurlijk wil je je energierekening niet opdrijven, maar een beetje slim verwarmen kan veel doen. Probeer de slaapkamer overdag zoveel mogelijk gesloten te houden om de warmte vast te houden. Zet eventueel een uur voor het slapen gaan de verwarming even aan, zodat de kamer niet ijskoud aanvoelt als je naar bed gaat.
Zet de verwarming ’s nachts helemaal uit, maar zorg voor goede isolatie, zoals dikke gordijnen. Dit houdt de kou buiten en de warmte binnen.
Probeer een verzwaringsdeken
Verzwaringsdekens zijn tegenwoordig steeds populairder, en niet zonder reden. Ze geven niet alleen een comfortabel en geborgen gevoel, maar kunnen ook helpen om de warmte vast te houden. Het extra gewicht zorgt ervoor dat je lichaam beter geïsoleerd blijft. Het is zeker het proberen waard als je moeite hebt om warm te blijven zonder een elektrische deken.
Blijf actief voor het slapengaan
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar een lichte activiteit voor het slapengaan kan je lichaam opwarmen. Doe een paar stretch oefeningen of een korte wandeling in huis. Dit helpt om je bloedcirculatie op gang te brengen, waardoor je het minder koud hebt als je eenmaal in bed ligt.
Vaak worden we koud van stil zitten en wat doen we vaak voor het slapengaan? Juist, tv kijken. Daar word je lichaam koud van, dus zorg dat je wat actieve bewegingen doet voordat je naar bed gaat.
Waarom geen elektrische deken?
Hoewel een elektrische deken snel warmte geeft, heeft het ook nadelen. Je gebruikt extra energie en sommige mensen vinden het idee van elektrische straling in bed niet prettig. Daarnaast is het gewoon goed om te kijken naar duurzamere oplossingen.
Welke manier ga jij proberen?
Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om warm te blijven in bed zonder een elektrische deken. En het beste van alles? Je bespaart energie en draagt je steentje bij aan een duurzamer huishouden.
Disclaimer
Deze blog bevat vriendenlinks naar cashbacksites. Als je deze gebruikt en je aanmeldt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.