Iedereen wil graag geld besparen, zeker op boodschappen. De boodschappen worden namelijk steeds duurder en dat is voor veel mensen financieel niet meer op te brengen. Misschien ben je student, heb je een gezin te onderhouden of wil je gewoon meer geld overhouden aan het einde van de maand. Goed nieuws: goedkoop boodschappen doen hoeft echt niet ingewikkeld te zijn! Met deze tips kun je flink besparen zonder dat je op een houtje moet bijten.
1. Check de afprijsbak: verborgen schatten voor een prikkie
Wist je dat veel supermarkten zoals Jumbo en Lidl speciale afprijsbakken hebben? Hier vind je producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn, vaak voor maar € 0,25! Denk aan groenten, vlees, brood of zuivel. Perfect voor dezelfde dag of om in te vriezen.
Ik greep heel vaak mis, heel jammer. Maar toen kreeg ik een tip en dat is: probeer erachter te komen wanneer jouw favoriete winkel de producten afprijst en deze in de bak legt. De ene winkel doet dit namelijk ’s avonds vlak voor sluitingstijd en de andere winkel doet dit ’s morgens. Ik moet laatst een keer ’s avonds naar de winkel (dat doe ik nooit, omdat ik daar ’s avonds geen zin in hebt), maar toen had ik ineens beet. Lekkere visburgers voor maar € 0,50. Nu weet ik waarom er ’s morgens als ik kom niks meer in de bakken ligt.
2. Koop groot in en wees creatief in de keuken
Het kan voordelig zijn om grootverpakkingen te kopen en hetzelfde ingrediënt in meerdere gerechten te gebruiken. Stel je koopt een kilo gehakt. Dag 1 maak je pastasaus, dag 2 gehaktballen en dag 3 een ovenschotel. Dit werkt ook perfect met groenten zoals paprika of wortels. Zo voorkom je voedselverspilling én bespaar je geld.
Tip: Heb je weinig inspiratie? Zoek online naar recepten met jouw ingrediënten (bijvoorbeeld op receptenzoeker) of gebruik een maaltijdplanner-app.
3. Betaal een maand lang met cash
Dit klinkt misschien ouderwets, maar het heeft een enorm psychologisch effect. Als je met écht geld betaalt, voel je de uitgaven veel meer. Stel jezelf een weekbudget en pin dat bedrag contant. Aan het eind van de week kun je precies zien wat je hebt uitgegeven en wat je overhoudt.
Houd je uitgaven bij in onze budgetbundel, zodat je een goed overzicht krijgt.
4. Houd aanbiedingen in de gaten
Januari en februari zijn dé maanden voor aanbiedingen. Veel supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo hebben dan extra kortingen om klanten binnen te halen. Download de apps van deze winkels of bekijk wekelijks hun folders. Zo kun je jouw boodschappenlijstje afstemmen op de aanbiedingen van die week.
Probeer ook groot in te slaan als een aanbieding jouw bodemprijs aantikt. Vooral houdbare producten zijn slim om groot in te slaan. Bekijk de houdbaarheidsdatum en reken uit hoeveel je in de tussentijd nodig hebt. Neem niet meer mee, anders kun je het uiteindelijk alsnog weggooien.
Weet jij niet wat je bodemprijs is? Koop dat onze bodemprijzenlijst.
Nu kun je jouw boodschappenkosten omlaag brengen
Met deze tips kun je direct aan de slag om je boodschappenkosten omlaag te brengen. Begin dus klein: check de afprijsbak de volgende keer dat je boodschappen doet of stel jezelf een weekbudget in cash. Je zult merken dat elke euro die je bespaart, écht telt.
Misschien denk je dat deze kleine stappen geen zoden aan de dijk zetten, maar na verloop van tijd wordt het effect veel groter. Door klein te beginnen, hoef je geen grote veranderingen aan te brengen en kun je jezelf rustig een nieuwe routine aanleren. Je zult merken dat dit na een tijdje een gewoonte is geworden en dan heb je jouw boodschappen budget onder controle.
Nog meer besparen op de boodschappen?
In het One Broke Girl Membership is januari bestempeld tot Boodschappen Cursusmaand. We delend deze maand tips en trics, hebben toffe challenges voor je én er staan twee interessante live sessies op de agenda met niemand minder dan Gierige Gerda. Samen met haar leren wij hoe jij structureel je boodschappenbudget kunt verlagen. Liever geen abonnement? De Boodschappen Cursus is ook als losse cursus verkrijgbaar.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.