Goed nieuws voor studenten: de basisbeurs is weer terug! Toen ik zelf studeerde (lang geleden), kreeg ik ook een basisbeurs. Vanaf 2015 werd deze afgeschaft en werd het leenstelsel in het leven geroepen. Het gevolg daarvan, was dat studiefinanciering sowieso een lening werd.
De prestatiebeurs, die kwijtgescholden werd als je aan de voorwaren voldeed, bestond toen niet meer. Maar met ingang van het schooljaar 2023/2024 is de basisbeurs weer terug. Maar hoe werkt dat dan, een basisbeurs aanvragen?
Voor wie geldt de basisbeurs?
Iedereen die een mbo, hbo of wo-opleiding doet kan studiefinanciering aanvragen. De studiefinanciering is er om tegemoet te komen in de kosten van studeren. Want een studie kost behoorlijk wat geld.
Je moet natuurlijk collegegeld betaald en je hebt boeken nodig, maar er komen ook nog andere kosten bij als je gaat studeren. Je hebt spullen nodig, zoals schriften, en goede rekenmachine en in de meeste gevallen ook een laptop. En voor sommige studies is nog ander materiaal nodig, zoals kwasten, verf of sportkleding. Daarnaast moet je vervoer hebben om bij je school of universiteit te komen en om de grote afstanden te overbruggen gaan veel studenten op kamers.
Studeren is daarmee een dure aangelegenheid, die niet binnen ieders budget past. Om iedereen de kans te geven om te gaan studeren, is er studiefinanciering. Dit geeft een steuntje in de rug en maakt studeren voor een grotere groep mogelijk dan wanneer er geen studiefinanciering zou zijn.
De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van je woonsituatie. Voor thuiswonende studenten is deze lager dan voor uitwonende studenten.
Wat houdt een prestatiebeurs in?
Als je mbo 1 of mbo 2 doet, is de basisbeurs altijd een gift. Maar voor wie mbo 3, mbo 4, hbo of een universitaire opleiding doet, is de basisbeurs een zogenaamde prestatiebeurs.
De prestatiebeurs houdt in dat er eerst en prestatie geleverd moet worden, en dat de beurs daarna om wordt gezet van een lening in een gift. Er wordt dus van het begin af aan vanuit gegaan dat de basisbeurs (en ook de aanvullende beurs) een lening is.
Pas als de prestatie geleverd is, wordt de lening omgezet in een gift en hoef je niets meer terug te betalen. Wordt de prestatie niet geleverd, dan blijft de basisbeurs een lening, die je terug zult moeten betalen. Doe je dat niet, dan heb je een studieschuld zolang de lening nog niet volledig terugbetaald is.
De prestatie die geleverd moet worden is niet zo heel ingewikkeld. Je moet binnen 10 jaar je diploma halen. Lukt je dat niet, dan moet je na deze periode starten met het terugbetalen van de lening.
Wat als je niet rond kunt komen van de basisbeurs?
Als de ouders van een student niet de financiële middelen hebben om bij te dragen aan de studiekosten van hun kind, kan je als student een aanvullende beurs krijgen. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders van de student. Ook wordt er gekeken naar het totale aantal kinderen en of de ouders zelf nog een studieschuld hebben.
De aanvullende beurs is, net zoals de basisbeurs, een gift voor mbo 1 en mbo 2 studenten en een prestatiebeurs voor mbo 3, mbo 4, hbo en wo studenten. Er is echter wel een uitzondering, want de eerste 12 maanden voor een mbo 3 of mbo 4 studie en de eerste 5 maanden voor een hbo of universitaire studie hoeven nooit terugbetaald te worden.
Kun je ook met een aanvullende beurs niet rondkomen? Dan kun je ook nog extra lenen bij DUO. Maar let op: geld lenen kost geld en het hebben van een studieschuld heeft consequenties, bijvoorbeeld als je een hypotheek gaat aanvragen.
De basisbeurs aanvragen
Een basisbeurs aanvragen kan heel gemakkelijk online, op de website van DUO. Daar moet je inloggen met je DigiD en vervolgens kun je in een paar klikken je studiefinanciering aanvragen. Dit kan ook al als je nog niet geslaagd of toegelaten bent.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.