Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur en we hebben allemaal wel die goede voornemens: gezonder eten, meer sporten, maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet wat extra geld in de spaarpot? Dit jaar gaan we het anders aanpakken – geen loze beloften, maar concrete stappen die je kunt zetten om écht veel te besparen en te sparen. Dus, pak pen en papier en ga samen met mij een plan maken voor 2024. Want zo spaar je echt veel. Zonder concrete doelen en een plan werkt het niet. Oke, let’s go.
In dit artikel...
Zet jouw doelen op papier en maak een plan
Het begint allemaal met een duidelijk plan. Schrijf op wat je wilt bereiken met je spaardoelen voor het komende jaar. Wil je weleens op een luxe vakantie of wil je nu eindelijk eens je buffer potje goed vullen? Of heb je nog schulden die je moet afbetalen? Het vastleggen van je doelen maakt het concreet en haalbaar. Stel jezelf de vraag: “Waar spaar ik voor en waarom is dit belangrijk voor mij?”
Door jouw plan extra kracht bij te zetten, kun je het visueel maken. Wil je op een luxe vakantie oord? Hang daar dan een foto van op je koelkast. Op die manier zie je iedere dag jouw doel en wordt het makkelijker om hier geld voor apart te zetten.
Tegenwoordig kun je bij iedere bank doel sparen. Dit zijn aparte spaarpotjes die je een naam kunt geven. Maar je kunt hier ook een foto bij zetten. Voeg hier dus ook weer een foto toe van jouw doel om het visueel te maken.
Maak een realistisch budget
Budgetteren klinkt misschien als een saaie taak, maar het is de sleutel tot financieel succes. Creëer een budget dat past bij jouw levensstijl en doelen. Wees eerlijk tegen jezelf – waar geef je onnodig geld aan uit? En belangrijker nog, waar kun je snijden zonder het plezier in het leven te verliezen?
Het heeft geen nut om een heel erg ambitieus plan te budgetteren. Als je dit niet volhoudt, voelt het als een straf in plaats van als een beloning. Maak daarom echt een realistisch budget welke je makkelijk kunt volhouden iedere maand.
Automatiseer het sparen
Een van de makkelijkste manieren om te sparen is door het automatisch te laten gebeuren. Stel automatische overboekingen in naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Op deze manier zorg je ervoor dat je spaargeld prioriteit krijgt en voorkom je de verleiding om het uit te geven.
Daarnaast voorkom je met een automatische overboeking dat je het zelf vergeet. Want we weten allemaal: als we aan het eind van de maand willen sparen wat er over is gebleven, dan is er niets meer. Leer jezelf dus aan dat je dit meteen doet zodra je salaris binnenkrijgt. Dit noemen ze ook wel het “Pay yourself first” principe.
Spaar echt veel door maaltijden te plannen
Boodschappen doen kan een behoorlijke aanslag zijn op je portemonnee. Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan. Overweeg ook om maaltijden vooruit te plannen en voor meerdere dagen te koken – niet alleen bespaart dit geld, maar het bespaart ook tijd op drukke dagen.
Als je vooruit kookt, wees dan slim en vries een paar bakjes eten in. Dan heb je altijd eten paraat als je een drukke dag hebt. Bijvoorbeeld als je kinderen op dezelfde dag naar hockey, voetbal en dansen moeten. Dit bespaart je weer een bestelling bij Thuisbezorgd.
Vergelijk vaste lasten en stap desnoods over
We betalen allemaal voor nutsvoorzieningen, verzekeringen en abonnementen, maar wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of je het beste tarief hebt? Vergelijk aanbieders en overweeg om over te stappen. Een paar telefoontjes kunnen je een aanzienlijk bedrag besparen. Het geld dat je overhoudt kun je extra naar je spaarrekening storten.
Verkoop wat je niet nodig hebt
Kijk eens kritisch naar je kleding en spullen. Heb je spullen die je niet meer gebruikt of nodig hebt? Verkoop ze online en voeg de opbrengst toe aan je spaarpot. Het is een echt win-win situatie: je ruimt op én verdient geld.
Geef niet teveel geld uit in je vrije tijd
Ontspanning is belangrijk, maar het kan ook duur zijn. Zoek naar gratis of voordelige activiteiten in jouw omgeving. Maak gebruik van kortingsacties en aanbiedingen. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt besparen zonder je sociale leven op te geven. Kijk bijvoorbeeld eens op Actie van de dag of Vakantieveilingen.
Houd je voortgang bij en vier successen
Last but not least, houd je voortgang bij. Maak maandelijkse evaluaties om te zien hoe ver je bent gekomen en pas je strategie indien nodig aan. Je kunt bijvoorbeeld deze Spaar trackers gebruiken.
En vergeet niet om je successen te vieren, hoe klein ze ook mogen lijken. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Geef een reactie