De woningmarkt is al jaren oververhit en dit lijkt op korte termijn nog niet te gaan veranderen. Met name voor starters en alleenstaanden is het ontzettend moeilijk om een huis te vinden en überhaupt kans te maken op de woningmarkt. De reden hiervoor is heel simpel: er zijn te weinig te koop staande huizen en te veel mensen op zoek naar en woning. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om meer kans te maken op een woning.
Zorg dat je er snel bij bent
Iedereen die al een tijdje op zoek is naar een nieuwe woning, weet dat je bij veel te koop staande woningen al heel snel te horen krijgt dat er geen mogelijkheid meer is om te bezichtigen. Je moet dus zorgen dat je bovenop het nieuwe aanbod zit. Nou zijn er maar weinig mensen die tijd hebben om de hele dag op Funda te zitten, maar je kunt wel iets extra’s doen om steeds als eerste van het nieuwe aanbod op de hoogte te zijn.
Zowel Funda als veel makelaars bieden de optie om op de hoogte te blijven van het nieuwe aanbod. Je krijgt dan bericht zodra er een woning te koop komt die aan jouw wensen voldoet. Zorg dus dat je bij Funda en bij de plaatselijke makelaars in jouw omgeving een zoekprofiel aanmaakt.
Veel makelaars maken gebruik van een gezamenlijk netwerk, waardoor het kan zijn dat je je niet bij elke makelaar afzonderlijk hoeft in te schrijven om op de hoogte te blijven van al het aanbod.
Ook maken veel makelaars hun nieuwe aanbod vaak al op hun socials bekend, nog voordat deze woningen op Funda verschijnen. Zorg dus dat je lokale makelaars volgt, zodat je eventuele previews niet mist.
Schakel een aankoopmakelaar in
Om meer kans te maken kan het ook nuttig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar kent de lokale markt, weet wat vergelijkbare woningen hebben opgebracht en weet soms wat eerder wat er te koop gaat komen. Een aankoopmakelaar uit de omgeving waar jij zoekt weet precies hoe de markt er in die regio voorstaat en kan daar slim op in spelen. Natuurlijk heb je dan nog geen garantie dat je jouw droomwoning ook gaat bemachtigen, maar het zal zeker helpen.
Veel verkopers vinden het ook fijn als je een aankoopmakelaar in de arm neemt, omdat ze er dan op kunnen vertrouwen dat je goed wordt bijgestaan en dat je je zaakjes op orde hebt. Dit geeft hen wat meer zekerheid.
Hoe zorg je dat jij het winnende bod hebt?
Als je dan hebt kunnen bezichtigen en je hebt jouw droomhuis gevonden, dan moet je een bod uit gaan brengen. In veel gevallen krijg je momenteel maar één kans, dus je moet met een goed voorstel komen, anders gaat een ander met jouw paleisje aan de haal.
Als je het beste bod wil hebben, zal je in deze tijd je portemonnee flink open moeten trekken. Overbieden is inmiddels heel normaal, dus vaak heb je een woning niet als je op of onder de vraagprijs biedt. Houd er hierbij wel rekening mee dat je niet meer dan de taxatiewaarde kunt financieren. De taxatiewaarde kan best iets hoger liggen dan de vraagprijs, maar geen 15% waarschijnlijk. Je moet je dus realiseren dat de rest uit je eigen zak zal moeten komen.
Naast de prijs zijn ook de overige voorwaarden die je als koper stelt belangrijk. Wil je wel of geen voorbehoud voor financiering, wil je een voorbehoud voor een bouwkundige keuring of wil je een voorbehoud dat je eigen huis binnen een bepaalde termijn verkocht wordt? Dat is allemaal mogelijk, maar besef je wel dat hoe meer voorwaarden je stelt, hoe minder aantrekkelijk jouw bod is voor de verkoper.
Biedt overigens NOOIT zonder voorbehoud voor financiering zonder dit eerst te overleggen met jouw hypotheekadviseur. Krijg je je financiering namelijk niet rond en is er geen voorbehoud voor financiering opgenomen in de koopovereenkomst? Dan zul je de verkoper een boete moeten betalen van 10% van de koopsom. Dat is dus een hoop geld.
Voeg een persoonlijke noot toe
Niet elke verkoper zal er gevoelig voor zijn, maar soms kan een persoonlijk tintje jou net de gunfactor geven, waardoor verkopers makkelijker geneigd zijn om voor jou te kiezen, zelfs als jouw bod niet het hoogste is. Voeg dus een motivatie toe aan je bod of beter nog: stop een persoonlijke brief (eventueel met foto van jou of jullie) in de brievenbus bij de verkoper. Zo passeer je de makelaar niet (die hebben ze niet voor niets in de arm genomen), maar krijgen ze wel een beter beeld van wie je bent, wat de gunfactor aanzienlijk kan vergroten.
En verder… blijf vooral volhouden, want uiteindelijk lukt het echt! Succes!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.