Toen de energieprijzen de lucht in schoten ontstond er een run op zonnepanelen. Ze waren niet aan te slepen en als je ze wilde laten leggen kon je rekenen op een behoorlijke wachttijd. Niet zo gek, want door die hoge energieprijzen kon je die zonnepanelen in no time terugverdienen. Bovendien was het leggen van zonnepanelen een van de makkelijkste manieren om je energierekening niet vier keer zo hoog te laten worden.
Maar inmiddels zijn zonnepanelen een stuk goedkoper geworden. En dat kan het nu dus nóg aantrekkelijker maken om zonnepanelen te leggen als je ze nog niet gelegd hebt.
In dit artikel...
Waarom zijn zonnepanelen goedkoper geworden?
Doordat de vraag naar zonnepanelen een tijdje geleden zo hoog was, stegen ook de prijzen. Want zo werkt het eigenlijk met alle producten. Als veel mensen het willen kopen, wordt het duurder. Fabrikanten raken hun producten dan namelijk toch wel kwijt, dus als mensen het graag willen kopen, maken ze het duurder. Andersom werkt het ook zo. Is er minder vraag naar een bepaald product, dan zal de fabrikant dit product goedkoper maken, in de hoop dat meer mensen het product weer willen kopen.
Met zonnepanelen werkt dit dus net zo. De vraag is nu afgenomen, dus worden ze goedkoper. Dit komt aan de ene kant doordat veel mensen inmiddels zonnepanelen gelegd hebben. Deze mensen hebben voorlopig dus geen zonnepanelen meer nodig. Aan de andere kant komt het ook doordat de energieprijzen weer wat gestabiliseerd zijn. Daardoor is het voor veel mensen niet meer zo noodzakelijk om hun woning verder te verduurzamen.
De salderingsregeling wordt afgebouwd
Naast deze marktwerking heeft ook het afbouwen van de salderingsregeling invloed op de vraag naar zonnepanelen. Nu kun je alle energie die opwekt en niet verbruikt terug leveren aan het net. De stroom die je op zonnige dagen terug levert wordt verrekend met de stroom die op minder zonnige dagen extra nodig hebt. Over het algemeen geldt dat je in de zomer meer opwekt dan je verbruikt, terwijl dit in de winter andersom is.
Dit verbruik wordt nu dus nog tegen elkaar weggestreept, maar dit wordt stapsgewijs afgebouwd. Als je straks niet meer terug kunt leveren, zul je in de winter meer stroom bij moeten kopen (of meer zonnepanelen leggen) en heb je in de zomer niets meer aan de stroom die je te veel opwekt. Hierdoor wordt de terugverdientijd van je zonnepanelen straks een stuk langer.
Er zijn inmiddels zelfs al maatschappijen die kosten in rekening brengen voor het terug leveren van stroom, omdat ze deze stroom niet altijd kwijt kunnen of op kunnen slaan. In deze gevallen is de terug geleverde stroom dus eigenlijk een last voor de energiemaatschappij en daarvoor brengen zij kosten in rekening. Doet jouw energieleverancier dit? Dan is het slim om over te stappen van energieleverancier.
Nu is het extra interessant om zonnepanelen te leggen
Voor veel mensen is het nu extra interessant om zonnepanelen te leggen. Om te beginnen zijn ze dus goedkoper geworden. Bovendien kun je nu nog een aantal jaar gebruik maken van de salderingsregeling. Hoe langer je wacht, hoe minder profijt je hiervan zult hebben en hoe langer het dus duurt om je zonnepanelen terug te verdienen.
Bovendien staat de techniek niet stil. Sterker nog, de techniek gaat met grote sprongen vooruit. En dus ook de kwaliteit en het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen van nu kunnen wel 1,5 keer zoveel stroom opwekken dan zonnepanelen van een jaar of vijf geleden. Dat wil zeggen dat je veel minder zonnepanelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. En als ze dan ook nog eens goedkoper zijn geworden, is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Dus sla nu je slag en leg nog snel wat zonnepanelen, voordat het minder interessant wordt.
Geef een reactie