Als je ervan droomt om voor jezelf te beginnen, vraag je jezelf waarschijnlijk af “Hoeveel spaargeld heb ik eigenlijk nodig voordat ik voor mezelf kan beginnen?” We kunnen hier jammer genoeg geen ‘kant en klaar’ antwoord aan hangen, het heeft namelijk te maken met verschillende aspecten, maar ik kan je wel meenemen in de aspecten waar je rekening mee moet houden. Daarnaast ga ik je vertellen welke vuistregel ik voor mezelf heb gehanteerd.
Levensonderhoud en zakelijke kosten
Voordat je de sprong waagt en voor jezelf kunt beginnen, is het essentieel om je levensonderhoud en zakelijke kosten in kaart te brengen. Maak een overzicht in deze Excel sheet van je maandelijkse kosten, inclusief huur, nutsvoorzieningen, boodschappen en andere uitgaven. Voeg hieraan de verwachte zakelijke kosten toe, zoals kantoorruimte, apparatuur en eventuele vergunningskosten.
Dit is belangrijk, want zonder dit overzicht weet je niet hoeveel geld je moet verdienen om überhaupt voor jezelf te kunnen beginnen.
Welk startkapitaal heb je nodig?
Maak een lijst van de investeringen die je moet doen, zoals het opzetten van een website of webshop, marketingmateriaal en de aankoop van benodigde voorraad.
Het verschilt natuurlijk enorm per branche hoeveel startkapitaal jij nodig hebt. Als online ondernemer heb je veel minder geld nodig om te starten dan wanneer je bijvoorbeeld een fysieke winkel gaat openen.
Ik heb vooral moeten investeren in software om mijn website en betaalsysteem te kunnen runnen. Daarnaast heb ik meerdere abonnementen lopen en doe ik af en toe een cursus om mijn kennis bij te spijkeren.
Buffer voor onvoorziene omstandigheden
Het ondernemerschap komt met onzekerheden. Zorg ervoor dat je een goede buffer hebt om onvoorziene kosten te kunnen betalen. Er komt veel op je af als ondernemer en je hebt ongetwijfeld wat dingen over het hoofd gezien voordat je startte. Ik in ieder geval wel. Ik moest aan alle kanten extra kosten maken voor bijvoorbeeld software.
Houd ook rekening met het feit dat je in de opstartfase waarschijnlijk niet direct een volwaardig salaris uit je bedrijf haalt. Zorg dat je dit kunt opvangen. Ik heb mijn baan in loondienst pas opgezegd nadat ik 6 maanden salaris apart had staan in een potje. Aanvankelijk had ik een lager salaris in gedachten, maar ik heb dit inmiddels verhoogd. Dat betekent dat ik voor deze levensstijl nu geen 6 maanden, maar 4 maanden apart heb staan. Voor mij helemaal prima, omdat ik qua klantwerk nu helemaal vol zit en ik dus minder risico loop.
Maar om jezelf rust te geven, zou ik wat meer maanden apart houden. Op die manier hoef je niet gehaast je bedrijf op te zetten, maar kan dit in alle rust.
Ik zit zelf bij KNAB, ik heb hier verschillende rekeningen en spaarpotjes geopend. Ik heb een potje voor belasting, BTW, kosten, salaris en de ontvangstrekening.
Heb realistische verwachtingen
Het is verleidelijk om te dromen van een snelgroeiend bedrijf, maar realistische verwachtingen zijn belangrijk om het vol te kunnen houden. Stel jezelf de vraag hoe snel je winstgevend wilt zijn en welke groeifase je wilt bereiken. Maar te hoge verwachtingen hebben zorgt voor demotivatie en dat is niet de bedoeling.
Ik ben bijvoorbeeld voor mezelf begonnen naast mijn baan in loondienst. Dit gaf mij de gelegenheid om het rustig op te bouwen en klanten aan mij te binden. Pas toen het in een stroomversnelling kwam en in maandelijks meer ging verdienen, ging ik nadenken over stoppen met mijn baan in loondienst. Inmiddels ben ik nu twee maanden fulltime ondernemer en ik zou nooit meer anders willen. Je kunt mijn reis volgen op Instagram en via mijn blog Geldkwebbel.nl.
Hoeveel spaargeld je nodig hebt om voor jezelf te kunnen beginnen, verschilt dus per situatie
Hoeveel spaargeld je precies nodig hebt om voor jezelf te beginnen, is afhankelijk van hoeveel buffer je apart wilt hebben, hoeveel investeringen je moet doen om je bedrijf op te starten en of je voorraad moet inkopen. Neem de tijd om alle feiten op een rijtje te zetten en stel realistische doelen. Maar, als je eenmaal de stap hebt gezet wil je niet meer terug. Trust me, I know! 😉
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie