Het verspillen van voedsel is onnodig, slecht voor het milieu én slecht voor je portemonnee. Toch is het lastig om helemaal nooit iets van eten weg te gooien. Jaarlijks gooien Nederlandse huishoudens gemiddeld zo’n 33,4 kilo voedsel weg per jaar! Er valt dus nog veel winst te behalen, maar met deze 5 tips tegen verspilling gaat het jou zeker lukken minder te verspillen!
In dit artikel...
Tip 1: Koop slim in
Een van de beste tips tegen vverspilling is toch wel om slim in te kopen. Het beperken van voedselverspilling begint namelijk allemaal al bij zo afgepast mogelijk inkopen. Plan daarom je maaltijden vooruit en koop alleen dat wat je echt nodig hebt. Grotere hoeveelheden zijn vaak voordeliger, maar als je maar een één- of tweepersoonshuishouden hebt en niet alles opmaakt, ben je uiteindelijk nog duurder uit als je de helft weg moet gooien.
Ga ook regelmatig eens door je voorraadkast en vriezer heen. Liggen er dingen die hun houdbaarheidsdatum bijna naderen of producten die al aangebroken zijn? Zorg dan dat je deze producten zo snel mogelijk in een gerecht kunt verwerken en houd hier rekening mee bij het maken van bijvoorbeeld een maaltijdplanning.
Tip 2: Voer elke week een kliekjesdag in
Plan elke week een dag in waarop je restjes opmaakt. Is elke week teveel voor je? Doe het dan om de week. Bewaar restjes in de koelkast of vriezer en tover hier een maaltijd van op kliekjesdag. Veel restjes kun je prima samenvoegen tot een maaltijd.
Vind je dit toch lastig? Denk er dan eens aan om restjes groenten om te toveren tot een heerlijke maaltijdsoep. Of maak een nasi of lekkere pan pastasaus met restjes groenten en vlees. En voor veel dingen geldt dat ze ook nog hartstikke lekker zijn om ze de volgende dag als lunch te eten.
Tip 3: Gooi nooit brood weg
Brood hoef je echt niet weg te gooien. Ook niet als het oud of droog is. Oké, een groene boterham met haar erop is niet eetbaar meer, maar zolang je voorkomt dat je brood dit stadium bereikt, hoef je brood echt nooit weg te gooien.
Begin ermee om je brood in de vriezer te bewaren en alleen het aantal sneetjes eruit te halen dat je nodig hebt. Toch brood over? Dan zijn er nog genoeg tips om verspilling tegen te gaan.
Brood dat al wat langer ligt is vaak nog prima om een lekkere tosti van te maken namelijk. En van oud brood kun je een heerlijke broodpudding maken. Of rooster kleine restjes en korstjes brood even in de oven of airfryer om er heerlijke croutons van te maken. Die smaken dan weer prima bij dat maaltijdsoepje op kliekjesdag!
Tip 4: Zorg voor een lekkere lunch
Natuurlijk is het meest voordeligst om je eigen lunch mee te nemen naar je werk. Maar zorg er wel voor dat je een lunch hebt waar je ook echt trek in hebt. Al die lekkere dingen in de kantine of op het station zijn namelijk veel lastiger te weerstaan als je alleen een saaie boterham bij je hebt, waar je eigenlijk toch al geen zin in had.
Voor je het weet belandt deze boterham in de prullenbak en koop jij toch weer iets lekkers. Niet goed voor je planeet, maar zeker ook niet goed voor je portemonnee, dus zorg ervoor dat je regelmatig een lunch bij je hebt waar je ook echt van zult genieten.
Tip 5: Anti verspillingsalternatieven
Onze vijfde en laatste tip tegen verspilling: er zijn tal van initiatieven die voedselverspilling tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan TooGoodToGo en Foodello, waar je voor een fractie van de prijs voedsel kunt kopen dat de houdbaarheidsdatum nadert, maar nog prima gebruikt kan worden.
Ook supermarkten prijzen hun producten vaak flink af als deze de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt hebben. Door dit soort producten te kopen, voorkom dat ze in de vuilnisbak belanden én kun jij ook nog eens flink besparen op je boodschappenbudget.
Geef een reactie