Mijn 5 fijnste producten tegen verspilling

Langzaam maar zeker gaan wegwerpartikelen steeds meer in de ban. En eigenlijk is het ook te zot voor woorden dat we plastic bordjes gebruiken bij een barbecue, een plastic rietje in ons drankje willen, en om elk stukje groente een plastic zakje te willen doen. Ik ben het hier dus helemaal mee eens! Maar als je stopt met het gebruiken van wegwerpartikelen, dan is het wel handig als je daar ook een goede vervanger voor hebt die je kunt hergebruiken. Deze week deel ik mijn 5 favoriete producten om te gebruiken tegen verspilling.

Producten tegen verspilling

Watten schijfjes van bamboe

Als je nog nooit een product hebt gekocht van bamboe, dan kan ik je dat ontzettend aanbevelen. Want wat is dat lekker zacht! Er zijn al tijdenlang kledingstukken van bamboe te koop (zoals deze rompers van HEMA), maar als ik denk aan het hergebruiken van artikelen dan denk ik direct aan wattenschijfjes. Recent ben ik overgestapt van normale wattenschijfjes naar een versie van bamboe, die je zelf kunt wassen. Door de zachtheid van de stof, raakt mijn gezicht niet zo geïrriteerd als van normale wattenschijfjes. Daarnaast heb ik gekozen voor de zwarte versie, zodat het niet opvalt als mijn waterproof make-up blijvende vlekken in het wasbare wattenschijfje maakt. Als je beter bent met wassen dan ik ben, dan krijg je vast ook de witte versie goed schoon.

Het scheelt mij zeker 60 wattenschijfjes per maand! De eerste aanschaf is natuurlijk wat duurder, maar de wattenschijfjes gaan dan ook super lang mee. Let wel op, je kunt deze niet gebruiken om nagellak met nagellak remover te verwijderen. Daar heb je nog steeds wattenschijfjes, of keukenrol, voor nodig.

Zwemluiers

Hoewel er vast heel veel vrouwen zijn die ook voor de normale luiers de wasbare variant gebruiken, ben ik daar nog niet één van. Ik kijk enorm op voor de bergen was die dat zou veroorzaken, dus ben daar nog niet zo duurzaam in. Maar bij zwemluiers is dat een ander verhaal! Toen Penny nog jong was, gingen we elke week babyzwemmen. Daarbij draagt ze een zwemluier, maar 9 van de 10 keer is deze helemaal niet vies na het zwemmen. Maar de wegwerpvariant gaat toch direct de prullenbak in na een keertje zwemmen. Daar komt een herbruikbare zwemluier dus echt van pas.

Het voordeel van deze zwemluiers is dat ze door middel van drukknopen te verstellen zijn in verschillende maten. Je kunt deze dus gebruiken van 0 tot 3 jaar oud, waardoor je enorm veel zwemluiers bespaart.

Herbruikbare rietjes

In de meeste drankjes is een rietje echt een super overbodig product. Maar wanneer wij een keer een lekkere cocktail thuis maken, met heel veel ijs erin, dan vind ik het wel fijn als al dat ijs niet tegen mijn tanden aan komt (koud!!). Een herbruikbaar rietje is dan een uitkomst!

De herbruikbare rietjes zijn te verkrijgen in RVS of gemaakt van siliconen, en je krijgt er altijd ragers bij om ze ook van binnen goed schoon te kunnen maken.

Boterhamzakjes en diepvrieszakken

Een van de dingen die ik het liefst wil vervangen voor herbruikbare alternatieven is de diepvrieszakjes die wij gebruiken. Wanneer wij een grote voorraad biologisch vlees in slaan, deel ik dit altijd op in kleinere porties. Hier gebruik ik nu voornamelijk plastic diepvrieszakjes voor. Maar sinds een paar maanden heb ik ook 4 siliconen zakjes in de roulatie zitten. Ze zijn nog ontzettend duur in de aanschaf, en aangezien ik er wel 30 nodig heb, vervang ik langzaam maar zeker mijn plastic voor een duurzamer, herbruikbaar alternatief. Zo heb ik steeds meer producten tegen verspilling in huis.

Daarnaast bestaan er ook nog vershoudzakken die niet geschikt zijn voor in de vriezer, maar wel perfect zijn om brood mee te nemen naar het werk, of om groenten en fruit in te verpakken. Deze zijn een stuk betaalbaarder.

Ook kun je voor het verpakken van bijvoorbeeld kaas ook kiezen voor een soort papier/doek van bijenwas: Beeswax wraps. Dit is eigenlijk het alternatief voor vershoudfolie.

Zo wordt de hele keuken een stuk duurzamer.

Wasbare mondkapjes

In het lijstje met producten tegen verspilling mag het wasbare mondkapje nu natuurlijk niet ontbreken. Mondkapjes zijn ondertussen verplicht in het openbaar vervoer, en je ziet ze ook steeds meer in het straatbeeld. Het is een goed alternatief voor de eenmalig te gebruiken wegwerp mondkapjes, en vaak een stuk modieuzer dan de standaard witte kleur.

Welke herbruikbare producten gebruik jij zelf? Wat is jouw top-tip?

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

5 Comments on “Mijn 5 fijnste producten tegen verspilling”

  1. Ik ben naast jouw lijstje ook fan van bijenwasdoek (tegenwoordig ook in vegan variant te krijgen voor wie dat wil) in plaats van folie. En, niet onbelangrijk: zoveel mogelijk tweedehands kopen. Kleding, gebruiksvoorwerpen, boeken, tot cadeautjes aan toe. Dat scheelt echt heel veel verspilling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.