Hoogzwanger was ik toen ik besloot dat we écht een nieuwe (tweedehandse) auto nodig hadden. Want hoe gaan al die babyspullen in onze kleine boodschappenwagen passen? We kozen een geweldig grote Kia Sorento en hoe enorm in mijn nopjes was ik. Maar in de haast -of waren het toch de hormonen- hebben we onze autolening die we nodig hadden voor de aanschaf van de auto direct afgesloten bij de dealer. Dom, dom, dom. Want we hadden enorm kunnen besparen door eerst goed rond te kijken. Met deze 6 tips voor het financieren van jouw auto val je niet in dezelfde valkuil.
1. Niet lenen, maar sparen!
De beste manier om een auto aan te schaffen is natuurlijk door ervoor te sparen. Een auto vermindert vanaf dat je bij de autodealer wegrijdt al in waarde en hij wordt dus niet méér waard dan wat je ervoor betaald hebt. Stel je even voor dat je een tweedehands auto koopt, een lening aangaat voor 5 jaar, en hem na 2 jaar compleet total-loss rijdt. Als je niet all-risk verzekerd bent, dan ben je jouw auto gewoon kwijt. Maar de terugbetaling van de lening gaat gewoon door. Beetje jammer.
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een auto zo te kunnen afrekenen bij de autodealer (ook niet voor mij dus). Je zult dus voor jezelf de afweging moeten maken of het financieren van jouw nieuwe of tweedehandse auto echt noodzakelijk is. Moet je bijvoorbeeld ineens veel kilometers maken voor een nieuwe baan? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwere auto te nemen in plaats van langs de kant van de weg te komen staan met jouw goedkope bak.
Maar heb je hem helemaal niet zo veel nodig? Kijk dan eens of je ook blij wordt van fietsen en een deel-auto op zijn tijd. Besef je in ieder geval heel goed dat een lening voor jouw auto sowieso meer geld kost dan de aanschafwaarde van de auto, aangezien je altijd rente betaalt.
2. Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen
De volle prijs betalen voor een dure aanschaf als een auto is een echte beginnersfout. Autoverkopers zijn getraind om jou helemaal lekker te maken voor een auto en de hoogste prijs te vragen, zodat er onderhandelruimte blijft. Op de website van de ANWB kun je voor een tweedehands auto de waarde van de auto terug vinden. Dat geeft je een goed uitgangspunt voor een onderhandeling. Rond de 8% van de prijs van een tweedehands auto afpraten is zeker niet onrealistisch.
Ruil je jouw oude auto in? Dan is onderhandelen helemaal een múst. Want door jouw auto te verkopen, kunnen ze daar opnieuw winst op maken. Ook hier is het belangrijk wat jouw auto op dit moment waard is, zodat je beslagen ten ijs komt en goed kunt onderhandelen. Door een hogere inruilprijs te krijgen, betaal je ook nog eens minder in totaal.
3. Financiering vergelijken
Een auto financieren is een beslissing die je zelf eerst moet nemen. Maar heb jij besloten om voor de nieuwe of tweedehands auto een lening aan te gaan, ga dan niet direct in op het financieringsaanbod van de autodealer. Door verschillende aanbieders van financiering goed te vergelijken, kun je een veel beter rentepercentage vinden. Zelf betaalde ik bijvoorbeeld 7,9% bij de autodealer, maar had ik ook 6,2% kunnen betalen als ik beter had rondgekeken.
4. Kies de juiste lening bij het financieren van een auto
Wil je krediet aanvragen, dan heb je twee mogelijkheden: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
Een doorlopend krediet wil zeggen dat je een bedrag tot je beschikking krijgt, waarbij je wanneer je wat hebt afgelost dit opnieuw kunt opnemen. Je kunt dus steeds lenen, en terugbetalen, en weer lenen, en weer terugbetalen. Dat klinkt hartstikke handig, maar ervaring leert dat als je geld tot je beschikking hebt, het heel lastig is om er niet aan te komen.
Een persoonlijke lening wordt meestal gebruikt voor het financieren van een auto. Bij een persoonlijke lening spreek je vooraf af welk bedrag je leent, tegen welk rentepercentage, en hoe lang je bezig bent met afbetalen. Als je eenmaal iets hebt afgelost, kun je dit niet opnieuw opnemen. Dus na afloop van de terugbetaalperiode ben je helemaal klaar met aflossen.
5. Eerder aflossen als het kan
De gemakkelijkste manier om het totale bedrag aan rente wat je betaalt naar beneden te brengen is door de lening eerder af te lossen dan je eerder hebt afgesproken met de partij waar je de autofinanciering hebt geregeld. Als dat jouw doel is, is het verstandig om de voorwaarden van de lening goed door te lezen en te kiezen voor ‘boetevrij aflossen’. Je wilt namelijk niet extra moeten betalen om van jouw lening af te komen.
6. Foutje gemaakt? Oversluiten!
Heb jij nou al financiering voor jouw huidige auto en wil je weten of dit goedkoper kan? Vergelijk dan de rentepercentages en voorwaarden van andere partijen met degene waar je nu zit. Vaak is het mogelijk om de financiering over te sluiten. Dat betekent eigenlijk dat je een nieuwe lening aangaat bij een nieuwe partij -voor een beter rentepercentage-, en het bedrag van de lening wordt gebruikt om de oude lening af te lossen. Zo betaal jij minder rente op de lange termijn en kun je profiteren van iets meer geld.
Heb jij jouw auto zo gekocht? Of heb je ook gebruik gemaakt van auto financiering?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Geld.nl. Dat betekent dat ik hiervoor een vergoeding ontvang. De inhoud is 100% One Broke Girl. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.
Marie de Jonge says
Onderhandelen is inderdaad een goede manier om geld te besparen op een grote uitgave. Wanneer ik op zoek ben naar een auto kijk ik ook altijd naar occasions. Je vindt vaak goede modellen die een stuk voordeliger zijn en nog prima in orde zijn!
Iris - One Broke Girl says
Zeker weten! Wij rijden zelf tegenwoordig ook altijd een occassion. Is eigenlijk zonde om een helemaal nieuwe auto te kopen.
Autoverkoopsite says
Hele goede tips! Maar tegenwoordig zijn er natuurlijk in grote steden ook veel deelauto’s aanwezig. We worden steeds minder afhankelijk van een eigen auto gelukkig!
beautyclinic says
Waar ben je zonder auto? Zeker als je niet in een stad woont is een auto een noodzaak. Het is daarom altijd mooi meegenomen om wat tips te krijgen om dit betaalbaar te houden.