Een broodje in de kantine, een lekkere koffie op het station, we weten allemaal dat je met dit soort gemaks-producten stiekem een hoop geld kunt verspillen op jaarbasis. Daarom neem jij vast al braaf je eigen lunch mee naar je werk (en als je dat nog niet doet, begin daar dan snel mee, want hiermee kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen!), maar wist je dat er nog veel meer kleine dingen zijn waaraan ook jij ongetwijfeld je geld verspilt? Wees je dus bewust van onderstaande slimme marketingtrucs en impulsaankopen, zodat jij je geld voortaan aan betere dingen kunt besteden.
1. Flesjes water
Een flesje onderweg, of dat nu op je werk, op vakantie of tijdens een middagje shoppen is, is iets waar iedereen weleens geld aan heeft verspild. Het kraanwater hier in Nederland is van fantastische kwaliteit, dus het is echt niet nodig om flessenwater te kopen. Investeer daarom eenmalig in een goede, duurzame fles die je steeds vult met water uit de kraan, zodat je nooit meer een flesje water hoeft te kopen als je onderweg bent.
2. Statiegeld weggooien
Nu er statiegeld zit op kleine flesjes drinken en blikjes van de supermarkt, wordt er heel wat statiegeld weggegooid en dus geld verspild. We zitten nu nog in een overgangsfase, dus kijk voordat je je flesje of blikje weggooit goed of er geen statiegeld op zit. Zit er statiegeld op? Neem je flesje of blikje dan mee naar huis in plaats van het weg te gooien en lever het in, zodat je je statiegeld weer terugkrijgt. Hier heb je bij het kopen van je drankje namelijk al wel voor betaald.
3. Waar jij ook geld mee verspilt: Te groot inslaan van verse producten
Niets is verleidelijker dan groot inslaan op artikelen met een goede aanbieding of hoge korting. Maar bedenk vooraf wel of je alles ook echt nodig hebt en gaat gebruiken. Tien kilo aardappelen die weggerot zijn voordat je ze op kunt eten is natuurlijk alsnog zonde van je geld, ook al was de aanbieding nog zo goed. Zorg dus dat je alleen koopt wat je ook daadwerkelijk gebruikt en bedenk vooraf of je iets bijvoorbeeld in kunt vriezen of lang genoeg kunt bewaren. Of deel een goede aanbieding met je moeder/vriendin/buurvrouw, zodat je er samen profijt van hebt.
4. IJsjes op een vakantiepark
Als je op vakantie bent hoort een ijsje er natuurlijk bij. Maar een ijsje kost al snel 2,50 euro, maal vier personen is een tientje per dag. Doe je dit een week lang, dan ben je dus 70 euro kwijt aan ijsjes! In veel vakantiehuisjes heb je tegenwoordig een vriesvak, waar je prima een doos ijsjes uit de supermarkt in kunt bewaren. En dan mag je natuurlijk best kiezen voor een lekker luxe ijsje, want daarmee bespaar je alsnog met gemak tientallen euro’s per week. Geen vriesvak bij de hand? Koop gewoon lekker een doos ijsjes in de supermarkt en eet die meteen op op een bankje in het park of aan het strand. Houd je meteen extra geld over voor andere leuke dingen tijdens je vakantie.
5. Speelgoed waar maar één keer mee gespeeld wordt
Een klein speelgoedje bij de Action, een stuiterbal uit een automaat bij het zwembad en een knuffel uit de grijpmachine, allemaal typische dingen waar veel geld aan wordt verspild. Het kan soms lastig zijn om nee te zeggen tegen je kind op dit soort prullaria, zeker omdat de fabrikanten het vaak goed weten te verkopen. Het lijkt niet veel te kosten, maar uiteindelijk raken dit soort speelgoedjes vaak snel kwijt, gaan ze binnen no time kapot of kijkt je kind er na een dag al niet meer naar om. Je poot stijf houden dus en leg je kinderen uit dat ze beter door kunnen sparen voor iets groters en van betere kwaliteit, waar ze veel langer plezier van zullen hebben.
6. Plastic tasjes
Het lijkt zo voor de hand te liggen: je eigen tas meenemen als je boodschappen gaat doen. Maar hoe vaak sta je wel niet in een winkel voor een onverwachte boodschap, terwijl je wéér geen boodschappentas bij je hebt? Zorg er dus voor dat je altijd een opvouwbaar tasje in je auto, fietstas en handtas hebt, zodat je nooit misgrijpt en niet weer voor twintig cent een boodschappentas moet kopen, die ook nog eens heel slecht is voor het milieu.
7. Parkeerkosten
Niets zo zonde als je je geld verspilt aan parkeerkosten. Je betaalt al snel enkele euro’s per uur namelijk, dus dat kan op jaarbasis behoorlijk in de papieren lopen. Bereid je daarom vooraf goed voor als je ergens moet zijn en kijk of je een eindje verderop niet gratis of een stuk goedkoper kunt parkeren. Er is niets mis met een stukje extra lopen. Sterker nog, hiermee kun je meteen weer wat besparen op je sportschool abonnement!
Geef een reactie