Waar ging mijn geld naartoe in oktober 2020

Soms heb ook ik een rotmaand. Zo’n maand waarbij ik me niet goed aan mijn eigen zelfgemaakte budget kan houden. En dit was er zo een. Ik laat je zien waar het mis ging, en vertel jullie: waar ging mijn geld naartoe in oktober 2020.

Waar ging mijn geld naartoe?

Hoe zag mijn budget er deze maand uit?

Elke maand maak ik twee budgetten: een per rekeningnummer dat ik heb. Wij hebben namelijk een gezamenlijke rekening en daarnaast gebruik ik mijn eigen persoonlijke rekening om mijn eigen persoonlijke uitgaven mee te doen.

Mijn ‘gewone’ rekeningen zijn vrijwel elke maand hetzelfde en daar verandert heel weinig in mijn budget. Waar het wel verandert is in het variabele gedeelte en in mijn spaargeld. Deze maand zou ik bijvoorbeeld € 731,68 sparen op de gezamenlijke rekening, en daarnaast nog € 116,- op mijn privé rekening. Ook doe ik een 52-weken spaarchallenge, maar daarvoor gebruik ik alleen het cash geld wat ik door Marktplaats verkopen of het inleveren van koopzegels krijg.

Deze maand had ik méér inkomsten dan verwacht

Door de Corona maatregelen mag er niet meer door een volwassen persoon in een gymzaal een teamsport worden beoefend. Nou ben ik zelf niet zo van de team sporten, maar we hadden mijn dochter Penny net ingeschreven voor Voetjebal; spelenderwijs kennismaken met voetbal voor kleine peuters. Daar is het de bedoeling dat je als ouder samen met jouw kind leuke balspelletjes doet, in een groep met andere ouders. Dat mag helaas niet meer… Dus we kregen hiervoor € 104,- terug.

Verder kon ik aan het begin van de maand nog wel een keer oppassen op mijn vaste oppasadres. Daarvoor kreeg ik € 22,75. Ook verkocht ik nog een boek op Marktplaats, waar ik na aftrek van verzendkosten € 3,07 voor heb gevangen.

Maar de grootste klapper kwam deze maand van Peaks. Ik beleg mijn wisselgeld bij Peaks en deel wel eens mijn actiecode (IRISNULJD) met mensen, zodat als zij willen beginnen, ze € 5,- gratis krijgen. Ik krijg dat dan zelf ook op mijn Peaks account gestort. Maar deze maand had Peaks blijkbaar een actie, dat als 5 mensen zich aanmeldden met jouw actiecode, je een extra hoog bedrag op jouw Peaks rekening kreeg gestort. Zo ontving ik deze maand maar liefst € 90,-! Dit staat niet op mijn bankrekening, maar is geïnvesteerd bij Peaks. Toch een leuke meevaller.

Maar mijn uitgaven waren een rommeltje…

Iedereen met een budget weet dat als je een goed budget maakt, je ook eerst naar jouw geplande activiteiten in jouw agenda moet kijken. En dat heb ik deze maand keihard overgeslagen. Dom, dom, dom. Want mijn persoonlijke uitgaven werden een enorme troep en ik vroeg me oprecht af: Waar ging mijn geld naartoe?

Ik had namelijk gepland om deze maand in mijn vrije week een heleboel kringloopwinkels te bezoeken. En dat is echt mijn zwakte. Leuke kleding kom ik namelijk echt te veel tegen in de kringloopwinkel, en hoewel het hartstikke goedkoop is, wordt het vanzelf een hoger bedrag als je er maar genoeg van koopt. Dus in plaats van een hele week kringloopwinkelen, bleef het bij slechts 2 dagen. Daarna was het geld niet alleen op, maar was ik zelfs óver budget gegaan, waardoor ik moest lenen uit een ander potje uit mijn budget.

Ook een kappersafspraak die ik wel gewoon gepland had, maar niet had meegenomen in mijn budget, zorgde ervoor dat het leek alsof ik het ene gat met het andere gat moest opvullen.

Ik word daar heel onrustig van, omdat ik het gevoel heb dat ik de controle verlies. Maar gelukkig ben ik niet over mijn totale budget heen gegaan. Omdat ik elke week naar mijn uitgaven kijk, had ik snel door dat dit niet goed ging komen, en kon ik op tijd op de rem trappen. Dit laat maar weer zien dat eens per maand jouw uitgaven doornemen echt niet voldoende is, en je dat vaker zou moeten doen.

Wat is dan de eindstand? Waar ging mijn geld naartoe?

Gezamenlijke rekening

Waar ging mijn geld naartoe

Inkomsten: € 104,- méér inkomsten dan verwacht, doordat het Voetjebal is gestopt en we het geld daarvoor terug kregen.

Rekeningen: Ik betaalde per ongeluk de rekening voor het waterschap dubbel. Gelukkig krijg ik dat ook gewoon weer terug. Daarnaast zijn mijn bankkosten een paar dubbeltjes goedkoper dan ik dacht, en is de verzekering voor onze katten met € 3,50 per maand omhoog gegaan doordat ze weer een jaar ouder zijn. Al met al weinig verschil.

Sparen: Op dit moment heb ik precies hetgene gespaard wat ik wilde sparen: € 731,68. Dat is 13,3% van ons totale budget.

Variabele uitgaven: Deze maand kregen we een boete in de bus van onze grote vrienden van het CJIB. Oeps, iets te hard gereden. Het potje ‘Overig’ is dus net iets over budget gegaan, maar alles bij elkaar gaven we juist minder uit. Onze boodschappen kostten ons € 580,44 deze maand. Daarnaast kocht ik wat nieuwe kleding voor onze dochter voor € 89,16 en betaalde ik onze schoonmaakster € 94,90. Dat is allemaal een stuk minder dan gedacht!

Totaal: Maar liefst € 197,69 hebben we over deze maand. Dit bedrag ga ik aflossen op onze autolening. We betalen daar 6,9% rente op, dus elke extra aflossing bespaart me een hoop extra rente.

Persoonlijke rekening

Waar ging mijn geld naartoe?

Inkomsten: € 25,82 méér inkomsten dan verwacht, door een avondje oppassen en een verkoop via Marktplaats. Ook staat er € 90,- meer op mijn Peaks account, maar dat tel ik niet mee.

Rekeningen: Aangezien de meeste rekeningen vanaf de gezamenlijke rekening betaald worden, was deze helemaal correct, zonder afwijkingen.

Variabele uitgaven: Zoals ik hierboven al beschreef, was mijn budget deze maand een rommeltje op persoonlijk vlak. Ik gaf veel meer uit dan ik had bedacht aan kleding: € 130,45 in plaats van € 100,-. En ook mijn verzorgings-potje was met € 124,64 ongeveer 25% hoger dan begroot. Maar omdat ik véél minder uitgeef aan benzine sinds we opnieuw volledig thuis werken (slechts € 50,46) en ook buiten de deur lunchen niet zo veel meer gebeurd, heb ik in totaal maar € 411,62 aan variabele bedragen uitgegeven.

Totaal: Hoewel ik het een rommelige maand vond, heb ik toch nog € 93,04 over. Ik heb besloten om € 50,- te besteden om hier een aandeel van te kopen bij BUX Zero, omdat ik graag eens een extra manier wil uitproberen om met aandelen bezig te zijn. De rest van het bedrag zet ik op mijn spaarrekening.

Wat ga ik de komende maand anders doen?

Het is hoog tijd voor een financiële detox, om mezelf weer bewust te maken van mijn budget en waar ik geld aan uit geef. In de maand november ga ik dus mee doen met No Spend November. Dat betekent niet dat ik helemaal niets meer ga uitgeven, maar wel dat ik heel bewust bezig ga zijn met de spelregels die ik voor mezelf heb opgesteld. Zo hoef ik me in november in ieder geval niet meer af te vragen waar mijn geld naartoe ging.

Het geld wat ik daarmee over houd heeft twee bestemmingen:

Gezamenlijke rekening: al het geld wat over blijft wordt rechtstreeks door gestort naar de autolening. Ik wil daar zo snel mogelijk vanaf.

Persoonlijke rekening: eind volgende maand wil ik weer wat meer met aandelen gaan doen en alles wat ik over houd van mijn persoonlijke rekening ga ik weer beleggen.

Hoe zag jouw maand eruit? Heb je al jouw doelen gehaald?

One Comment on “Waar ging mijn geld naartoe in oktober 2020”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.