Beleggen in vastgoed is populair, maar beleggers liggen ook aardig onder vuur. De laatste jaren is de woningmarkt erg oververhit geraakt. En hoewel de woningmarkt nu weer een stuk afgekoeld is, hebben starters het nog steeds moeilijk bij het vinden van een woning. De vraag is dan ook of het nog wel zo maatschappelijk verantwoord is om te beleggen in vastgoed. Als beleggers de woningen in de lagere prijsklassen kopen, blijft er minder over voor starters. Maar wist je dat er ook manieren zijn om te beleggen in vastgoed waarmee je juist de woningmarkt een beetje kunt helpen?
In dit artikel...
De huurmarkt is ook oververhit
Je kunt dus als belegger in vastgoed zeker ook je steentje bijdragen. Om te beginnen zit niet alleen de koopmarkt op slot, ook de huurmarkt is helemaal oververhit. Uit mijn ervaring als makelaar kan ik je zeggen dat wanneer wij een woning in de particuliere sector te huur aanbieden, het aantal reacties wel 4x zo hoog is als bij een starterswoning in de koopsector.
Het aanbod aan particuliere huurwoningen is klein en er is veel vraag naar. Denk aan mensen die gescheiden zijn, nooit ingeschreven hebben gestaan bij een woningbouwvereniging, teveel verdienen en door het verkopen van een woning met overwaarde ook nog eens teveel vermogen hebben om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Beleggers dragen dus bij aan het aantal huurwoningen in de vrije sector, dat met name buiten de randstad niet zo heel hoog is.
Beleggen in vastgoed door te transformeren en splitsen
Maar er is nog meer dat je kunt doen. Je kunt er als belegger in vastgoed namelijk voor zorgen dat er woningen bij komen. En met een woningtekort kun je dan wel zeggen dat je een steentje bijdraagt aan de krappe woningmarkt. Denk aan leegstaande kantoor- of winkelpanden die van bestemming wijzigen, zodat er woningen of appartementen in gemaakt kunnen worden. Op deze manier worden panden die anders niet gebruikt zouden worden, geschikt gemaakt om in te gaan wonen. Zo neemt het aantal woningen dus toe.
Daarnaast kan een pand ook gesplitst worden. Dit houdt in dat een groot pand, zoals een woon-winkelpand, een kantoor of een loods, wordt opgesplitst in meerdere units met een eigen huisnummer. Soms kan op deze manier ook van één woning twee of drie kleinere woningen gemaakt geworden. Aangezien het aantal eenpersoonshuishoudens flink is toegenomen, wat een van de oorzaken is van het woningtekort, draagt dit dus bij aan het oplossen van het woningtekort.
Verhuren of verkopen?
Nadat een pand getransformeerd of gesplitst is, kun je als belegger twee dingen doen. Je kunt de woning of woningen aanhouden en verhuren, of ze verkopen. Verkoop je ze, dan zullen waarschijnlijk starters of senioren hiermee geholpen zijn. Besluit je om ze te gaan verhuren, dan voldoe je weer een beetje in de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector. Op beide manieren zorg je er dus voor dat er mensen geholpen zullen zijn bij hun zoektocht naar nieuwe woonruimte.
Vastgoed beleggers dragen dus hun steentje bij
Je ziet dus dat er verschillende manieren zijn om als belegger bij te dragen aan de woningmarkt. En natuurlijk is het doel van een belegger om rendement en dus winst te maken, maar dat wil niet zeggen dat andere mensen daar niet mee geholpen kunnen worden. Zolang er een eerlijke huurprijs wordt gevraagd en mensen een nette woning hebben om in te wonen, voorzien beleggers in vastgoed dus zeker in een bepaalde behoefte. Hier is momenteel veel vraag naar.
Wist je overigens dat veel nieuwbouwprojecten eigenlijk ook door beleggers worden uitgevoerd? Deze zijn vaak alleen zo groot en professioneel dat ze zijn uitgegroeid tot volwaardige bedrijven, waardoor veel mensen ze niet meer als belegger zien. Zij hebben een veel groter deel van de huurwoningen in de vrije sector in handen dan de kleine, particuliere beleggers.
Is beleggen in vastgoed een té grote stap voor je? Je kunt ook beleggen in REITS (Real Estate Investment Trust). Dit zijn bedrijven die geld verdienen met vastgoed en jij bent dankzij zo’n stukje aandeel een beetje mede-eigenaar. En dit kan al met kleine bedragen!
Lees ook eens: Ik verdien €2.000 per maand met vastgoed en jij kunt dit ook!
Over Lydia
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hierover ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie