December is weer voorbijgevlogen. Ik keek al enige tijd uit naar de leukste maand van het jaar. Het is een maand vol gezelligheid, eten en cadeaus, waardoor bijna iedereen blut is na december. Wij hadden het dit jaar echter goed voor elkaar. Wij spaarden sinds januari alle koopzegels op, speciaal voor de december maand. In totaal hadden wij €500 te besteden voor de Kerst. Was jij niet zo goed voorbereid? Zo fiks je jouw budget!
In dit artikel...
Evalueer wat je hebt uitgegeven
Neem even de tijd om je financiën te evalueren. Hoeveel heeft december je gekost? Wat heb je allemaal ingeslagen en wat kostte dit allemaal bij elkaar? Dit is goed om te weten, zodat je het aankomende jaar een spaarplan kunt maken voor december. Iedere maand een klein bedrag apart zetten, zorgt ervoor dat je in december geen hartverzakking krijgt van alle uitgaven. Ik vond het namelijk een héérlijk idee dat ik dankzij de koopzegels voor mijn gevoel een gratis kerstdiner had.
Stel realistische doelen voor het komende jaar
Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Nu je een overzicht hebt, ga je realistische doelen voor jezelf bepalen. Wat zijn uitgaven waar je niet op kunt of wilt besparen en waar kun je bezuinigen? Loop ook eens al je abonnementen na, wellicht zitten er een paar bij die je op kunt zeggen.
Denk vooruit: maak alvast een potje voor de zomervakantie en de decembermaand en stort hier iedere maand geld in. Dit gaat je financiële rust geven, omdat je niet in één maand al die kosten hoeft op te hoesten. Je kunt dit natuurlijk voor alle bijzondere dagen doen, zo ook voor verjaardagen.
Ik heb zelf een potje voor december, een cadeaupotje (mijn man heeft namelijk een hele grote familie, dus ik wil altijd wat geld achter apart hebben staan), een potje voor duurdere verzorgingsproducten en een potje bestemd voor een nieuwe tattoo.
Maak een budgetplan
Verdeel je geld over categorieën zoals boodschappen, vaste lasten en leuke uitgaven. Door je aan dit plan te houden, behoud je controle over je uitgaven en voorkom je impulsieve aankopen. Je kunt hiervoor het Excel budgetsheet van Iris gebruiken.
Maak ook direct een plan om eventuele schulden af te betalen. Je kunt dit op twee manieren aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de kleinste schuld, zodat je snel wat schulden kunt wegstrepen. Dit werkt motiverend. Je creëert op deze manier een sneeuwbaleffect waardoor je snel van je schulden af bent.
Maar je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met de schuld waar je de hoogste rente betaalt. Kies voor de methode waar jij je prettig bij voelt.
Leg een buffer aan
Niets is zeker in het leven, zo krijgen we allemaal weleens te maken met onverwachte kosten. De wasmachine gaat stuk, of je auto ligt in de prak… Op dit soort momenten is het heel fijn om een goede buffer te hebben waar je op terug kunt vallen. Streef ernaar om elke maand een klein bedrag opzij te zetten. Zo bouw je langzaam maar zeker een goede financiële buffer op.
Kies voor uitjes die weinig tot geen geld kosten
Geld besparen betekent niet dat je je sociale leven op een laag pitje moet zetten. Er zijn ook gratis en betaalbare manieren om plezier te hebben, zoals gratis evenementen bijwonen of gezellige filmavonden thuis organiseren. Ook lekker eten hoeft niet duur te zijn: zoek eens nieuwe recepten om thuis uit te proberen en laat Thuisbezorgd even voor wat het is.
Blijf positief en wees creatief
Het is verleidelijk om bij de pakken neer te zitten, maar onthoud dat het op orde brengen van je financiën geen straf hoeft te zijn. Ik zie januari altijd echt als een nieuw begin en heb altijd heel veel zin om al deze dingen aan te pakken. Weer pas op de plaats en met een schone lei beginnen.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Jolanda says
Denk dat de beste tip is door je niet gek te laten maken door de hype en commercie rond December. Begrijp totaal niet waarom het allemaal zo overdreven moet. Ook in deze blog wordt de suggestie gewekt dat je in December meer geld “moet” uitgeven.
Diewertje says
De zorgkosten betaal ik jaarlijks. Dit spaar ik in 10 maanden bij elkaar, zodat ik in november en december meer financiële ruimte heb.