Met ‘het seizoen mee eten’ scheelt veel geld, dat heb je vast al eens gehoord. Maar naast dat het goedkoper is, is het ook beter voor het milieu. Dat komt doordat seizoensgroenten niet in kassen gekweekt hoeven worden. En ze hoeven ook niet met het vliegtuig om naar Nederland geïmporteerd te worden. Maar wat zijn de goedkoopste groenten in de zomer? Ik vertel het je in dit artikel.
In dit artikel...
Door Tiffany
Mijn favoriete zomergroenten: courgette en broccoli
Onder andere broccoli en courgette zijn dé seizoensgroenten en dus ook de goedkoopste groenten van de zomer. Ik koop dit wekelijks, want het is lekker en gezond.
Je kunt met deze twee groenten heel veel kanten op, maar ik zal jullie vertellen wat ik bijna wekelijks maak: broccoli-courgette soep. Heerlijk!
Ik fruit een rode ui en 2 teentjes knoflook in een pan. Vervolgens snijd ik twee broccoli’s en 1 courgette in stukjes en doe dit in de pan. Kook 1 liter water in de waterkoker en giet ook dat in de pan. Daarna verkruimel ik 2 bouillon blokjes in de pan.
Als je net zoals ik van pittig houdt, strooi je er nog wat cayennepeper in. Dan laat je het een poosje zachtjes koken. Als het klaar is, mix je het met de staafmixer tot een gladde soep en voilà! Een heerlijke, gezonde soep. Ik eet dit vaak tussen de middag. De overige porties vries ik in, zodat ik elke dag een soepje heb.
Zomerse salades
In de zomer is het leuk om te variëren met diverse salades. En lucky us, heel veel groenten die we in de salades verwerken vallen ook onder de goedkoopste groenten van de zomer.
Denk bijvoorbeeld aan komkommer -daar komt de term ‘komkommertijd’ vandaan- en ijsbergsla. Maar ook tomaten, krop- en veldsla, radijsjes, spitskool en witlof vind je in overvloed in de supermarkt. Je kunt hier eindeloos mee variëren en extra dingen toevoegen aan de salade zoals eieren, vis of vlees.
Ik heb laatst een Italiaanse kookworkshop gehad met mijn werk en toen heb ik de allerlekkerste salade gemaakt, vind ik dan. Ik maak ‘m nu nog regelmatig thuis, want hij is super simpel.
Je legt veldsla op een bord, snijd een paar peren in dunne, lange repen en deze leg je op het bedje veldsla. Dan strooi je er zachte geitenkaas, rode ui en granaatappelpitjes overheen. Als laatste hak je een paar walnoten klein en dit gaat als garnering over de salade.
Je kunt er eventueel een dressing overheen doen, maar ik eet het gewoon zo. Echt een aanrader! Wanneer er gasten bij mij komen eten, heb ik tegenwoordig standaard deze salade als bijgerecht.
Fruit in de zomer
Naast groenten, heb je natuurlijk ook fruitsoorten die duurzamer zijn in de zomer. Deze fruitsoorten zijn alleen in de zomer heerlijk uit Nederland: aardbeien, bessen, bramen, frambozen en kersen.
Je kunt met jouw kinderen ook naar een pluktuin, om lekker zomerfruit te plukken. Op die manier ben je duurzaam bezig en heb je direct een leuk uitje met de kids!
De fruitsoorten in een pluktuin zijn in de zomer het lekkerst, met name aardbeien. Koop je deze buiten de zomer om, dan worden ze gekweekt in kassen en dat proef je.
Ook een leuke tip voor jouw zomerfruit: maak er jam van! Deze kun je bewaren in weckpotten. Door verschillende vruchten te combineren ontdek je allerlei leuke nieuwe smaken.
Niet zo’n jam-eter? Doe de jam in leuke weckpotten en geef het cadeau aan vrienden en familie. Wedden dat je hiermee punten scoort?
Over Tiffany
Tiffany is 31 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. Daarnaast is ze dol op de wereld van geld en heeft zelfs een opleiding tot budgetcoach gevolgd, naast haar baan in een woon- en zorgvoorziening voor ouderen.
Op haar website en Instagram account praat ze open over geldzaken en daarom zijn we super blij dat Tiffany als gastblogger op One Broke Girl schrijft over vanalles en nogwat.
Lees alle blogs van Tiffany hier.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je deze aanklikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Fruitlife says
Het is zeker een trend sinds een aantal jaar, met het seizoen mee eten. Eigenlijk is het terug gaan naar hoe we het vroeger deden natuurlijk. Vroeger had je geen bananen en mango’s en ananas. Zelfs brocolli hadden we tot een aantal decennia geleden niet in Nederland.
Groetjes,
Anneke