Too Good To Go ervaring: Is dit wel iets voor mij?

Sinds de start van Too Good To Go in Nederland is het een enorme hype. Voedselverspilling tegen gaan door een box te kopen waarvan je niet weet wat er in zit, maar wat anders door de winkel weggegooid zou worden. Maar is dit eigenlijk wel iets voor mij? Ik testte het drie keer uit, en met wisselend succes! En vandaag deel ik mijn Too Good To Go ervaring.

Too Good To Go ervaring

Wat is Too Good To Go?

Too Good To Go is een app die winkels met een overschot aan producten samen brengt met consumenten die graag voor een lagere prijs voedsel ‘redden’ van de prullenbak. Er wordt dagelijks een hoop voedsel weggegooid door de supermarkten, en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Via de app van Too Good To Go kun je als winkelier zogenaamde ‘Magic boxes’ aanbieden, die je kunt vullen met alle waren die je anders weg zou gaan gooien. Het mag natuurlijk niet over de datum zijn, maar de datum van vandaag of morgen is wel heel normaal.

Deze Magic Box wordt een dag eerder al aangeboden op Too Good To Go, en wordt dan op de dag zelf gevuld en opgehaald. Natuurlijk betaal je hiervoor een veel vriendelijkere prijs dan als je het in de winkel zelf zou kopen.

Eerste ervaring met Too Good To Go: Aardappels rapen van de aardappelberg

Too Good To Go ervaring

Aangezien ik altijd ruim van tevoren plan wat ik wil gaan eten, vond ik het een spannend idee om zo’n box te bestellen. Want wat als er nou iets in zit wat ik helemaal niet lekker vindt? Maar halverwege de lockdown van Corona kwam er ineens een hele interessante Magic Box online: aardappels rapen van de aardappelberg.

Vanwege de lockdown waren natuurlijk alle restaurants gesloten, en hadden de aardappelboeren een enorm overschot aan aardappelen, die normaal gebruikt worden voor het maken van goudgele frietjes in een restaurant. Deze werden op verschillende locaties in Nederland op een berg gegooid, en je mocht voor € 4,50 maar liefst 10 kilo aardappelen komen rapen. Dat is een mooie deal, en je steunt er de boeren ook nog mee, die anders met hun aardappelen blijven zitten.

Op zaterdag reed ik dus naar de aardappelberg in Eindhoven, met twee flinke tassen om ze in te kunnen dragen. Bij aankomst bleek al gauw dat je helemaal niet precies 10 kilo mocht rapen, maar zo veel als je wilt. Dat is helemaal leuk! Ik wilde het niet al te bont maken, dus ik gok dat ik tussen de 15 en 20 kilo heb geraapt. En het waren ook nog eens hele grote aardappelen ook nog.

De weken daarna hebben manlief en ik vrijwel elke dag iets met aardappel gegeten, maar dat vonden we helemaal niet erg. En we hebben dus bijna 90% bespaard op de normale prijs van frietaardappelen. Kortom: topper!

De tweede keer: Magic Box van de supermarkt

Too Good To Go Ervaring

De tweede keer bestelde ik een Magic Box van de supermarkt hier dichtbij. Hiervoor betaalde ik € 4,99 en de box zou een winkelwaarde van € 14,99 hebben. Klinkt goed!

In tegenstelling tot de aardappelberg, waar je weet dat je aardappels gaat krijgen, weet je dat in de supermarkt logischerwijs niet. De Magic Box kan gevuld worden met brood, groente & fruit, zuivel en koelverse producten. Het is dus echt een verrassing wat je krijgt.

En dat was meteen hetgene wat voor mij dus niet werkte… Want in de Magic Box die ik ophaalde zat een toetje wat wij thuis niet eten, verschillende sausjes waar we niet van houden en koelverse producten die we nooit gebruiken. Wel zat er wat fruit bij wat bij ons altijd op gaat, maar de rest van de box heb ik direct kunnen weggeven aan andere mensen. Dat was niet helemaal mijn bedoeling van het aanschaffen van mijn Too Good To Go box. De waarde van de box was zeker richting die € 14,99 die me werd beloofd, maar ik werd er gewoon niet happy van.

De derde box: de Groente & Fruit box van LIDL

Too Good To Go ervaring

Voor de derde box die ik op ging halen, koos ik een box waarvan ik wel een beetje zou weten wat erin zit: de groente & fruit box van Lidl. Je weet hier dus één ding zeker: je krijgt groente of fruit, en vaak verse kruiden. Hier betaalde ik € 2,99 voor en deze zou een waarde hebben van € 8,99 minimaal.

Het leuke aan deze box vind ik dat je hem ook daadwerkelijk in een doos krijgt, die er wel voor gemaakt lijkt te zijn. En wat zit hij vol! Ik kreeg bananen, appels, aardappels, champignons, bosui, zoete paprika’s en drie soorten verse kruiden. Allemaal groenten en fruit wat wij in grote hoeveelheden eten!

Natuurlijk telde ik ook even op wat me dit gekost zou hebben als ik het zelf aangeschaft zou hebben. Aangezien ik normaal gesproken bij Albert Heijn bestel, zou ik daar € 13,- kwijt zijn voor dezelfde hoeveelheid. Bij Lidl liggen de prijzen voor verse groenten en fruit veel lager, maar zou mijn bonnetje toch nog een dikke € 10,- aangeven. Opnieuw een flinke besparing dus, van 66%.

De groente en fruitbox van Lidl zat super vol en alles zag er nog fantastisch uit. De verse kruiden vroor ik in, en de rest van de doos was zo leeg gegeten. Voor een prijs van € 2,99 is dit echt een koopje!

Maar is Too Good to Go echt iets voor mij?

Ik ben zeker geen fan van alle Too Good To Go boxen, want de onzekerheid die je erbij koopt door een box te kopen waarvan je niet weet wat er in zit, vind ik gewoon niet fijn. Mijn Too Good To Go ervaring met de Magic Box van de supermarkt was daardoor niet zo positief. Die laat ik de volgende keer dus staan. Maar wanneer je wel een beetje een beeld hebt bij wat je gaat krijgen, zoals wanneer je een Groente & Fruit box kiest, of een box ophaalt bij de slager (vlees) of bakker (brood en gebak), dan vind ik het wél een super concept. Groente en fruit blijft namelijk nog best wel even goed en vlees en brood kun je gemakkelijk invriezen om het langer houdbaar te laten zijn.

Er zitten behalve de voordelen die ik in dit artikel noemde, natuurlijk ook nadelen aan het aanschaffen van een Too Good To Go box:

  • Je weet niet wat je krijgt. Voor sommige creatievelingen is dit een voordeel, maar Iris-de-planner vindt dit wel moeilijk. Ook Iris-die-niet-houdt-van-over-de-datum heeft hier een slecht gevoel bij.
  • De echte leuke boxen zijn supersnel weg. Die van Lidl komen bijvoorbeeld op 19:15 online in de app, en zijn om 19:16 uitverkocht. Dus zet je wekkertje!
  • Je moet er wel voor naar de winkel, en kunt alleen op een specifiek tijdstip of tijdvak ophalen. Sinds Corona begon, ben ik terug gegaan naar het online bestellen van mijn boodschappen en krijg ik deze elke week in een vast tijdvak geleverd. Dat gemak is wel heel fijn én het bespaart me geld ten opzichte van naar de fysieke Albert Heijn gaan, omdat ik niet zomaar doelloos vanalles in mijn karretje gooi.

Heb jij Too Good To Go al geprobeerd?

Deze post bevat affiliate links naar Albert Heijn. Dat betekent dat als jij op een link klikt besluit om bij Albert Heijn te bestellen, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Ook verandert dit niets aan het artikel. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

One Comment on “Too Good To Go ervaring: Is dit wel iets voor mij?”

  1. Ik vind Too Good To Go echt superleuk! Natuurlijk zit er wel eens een wat teleurstellende box tussen, maar de verrassing van dingen ophalen waarvan je niet precies weet wat het gaat zijn vind ik het al waard. Een soort kerstpakket (laten we eerlijk zijn, die vallen vaak ook tegen, haha). Zeker bij de bakker kom ik altijd met lekkere dingen thuis en kan ik de vriezer goed vullen. De groente- en fruitboxen van de Lidl zijn inderdaad ook goed. Het is een beetje uitproberen en op een gegeven moment krijg je wel wat favoriete adressen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.