Sparen in het buitenland levert over het algemeen een hogere spaarrente op dan sparen in Nederland. Daarom is het ontzettend populair om je geld te stallen bij een buitenlandse bank. Gezien de veel hogere spaarrentes in het buitenland lijk je dan ook bijna wel gek als je nog niet profiteert van de hogere rendementen in ander landen. Maar zit er dan geen risico aan sparen in het buitenland? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Wat is het risisco van sparen in het buitenland?
Één ding kunnen we je wel alvast verklappen: er zit altijd een risico aan alles wat je met je geld kunt doen. Het is dus niet zonder risico, maar je kunt de risico’s wel zoveel mogelijk beperken door verstandige keuzes te maken. En door natuurlijk goed op te letten voordat je je geld zomaar ergens in een ander land onderbrengt.
Het grootste risico van sparen in het buitenland, is dat de bank waar jij jouw geld hebt ondergebracht, failliet gaat. Misschien weet je nog wat er in 2008 gebeurde, toen de IJslandse bank Icesave omviel. Veel Nederlanders hadden hier hun spaargeld staan, omdat het een stuk interessanter was dan sparen in Nederland op dat moment. In 2008 vielen de eerste klappen van de kredietcrisis en Icesave was een van de eerste dominosteentjes in een heeeeele lange rij.
De mensen die hier hun spaargeld hadden staan, hadden dikke pech. Icesave kon de spaartegoeden niet meer uitbetalen. Mensen konden dus fluiten naar hun centen. De Nederlandse staat besloot bij te springen en het gedeelte waar mensen volgens het IJslandse garantiestelsel recht op hadden voor te financieren. Een jaar later kregen ze nog eens een vergoeding, omdat het Nederlandse depositogarantiestelsel verruimd was. De Nederlandse staat heeft echter nooit meer iets van dit geld teruggezien en het kostte de staat maar liefst 145 miljoen euro.
In Nederland worden we goed beschermd
In het voorbeeld van Icesave zie je dus niet alleen welk risico je loopt met sparen in het buitenland, maar ook dat we in Nederland heel goed beschermd worden. Zowel door wetten en regels, als door de Nederlandse staat. Anders hadden de Icesave-spaarders helemaal niets van hun geld teruggezien. Bovendien was de Nederlandse staat niet verplicht om bij te springen, dus voor hetzelfde geld hadden al die spaarders helemaal niets teruggekregen van hun geld.
Dit is een uitzonderlijk voorbeeld, maar in Nederland kennen we het depositogarantiestelsel. Dankzij deze maatregel is je spaargeld tot een ton verzekerd in het geval jouw bank failliet gaat. Dit bedrag geldt per persoon, dus als jij een fiscaal partner hebt, dan is jullie spaargeld samen tot twee ton verzekerd. Alle bekende Nederlandse banken vallen onder deze maatregel. Maar als je in het buitenland spaart, kunnen er andere regels gelden. Of zelfs helemaal geen. Dat is dus het risico van sparen in het buitenland.
Bescherming bij sparen in het buitenland
Gelukkig kennen veel Europese landen een vergelijkbaar depositogarantiestelsel. Voordat je je geld bij een buitenlandse bank onderbrengt is het dus belangrijk om te checken welke regels er in dat land gelden wanneer er een bank failliet gaat. Soms is er geen garantiestelsel, of is je spaargeld tot een veel lager bedrag verzekerd dan in Nederland.
Maar er zijn ook platformen waar je heel makkelijk een buitenlandse spaarrekening kunt openen en waar alleen maar banken bij aangesloten zijn die garantiestelsel kennen dat vergelijkbaar is met dat van Nederland.
Raisin is zo’n platform. Zij bieden spaarrekeningen aan bij diverse Europese banken. De spaarrentes die deze banken hanteren zijn een stuk interessanter dan bij Nederlandse banken. Je kunt bij Raisin kiezen voor zowel normale spaarrekeningen of voor depositospaarrekeningen. Bij een depositorekening zet je je spaargeld voor een bepaalde tijd vast, in ruil voor een hogere rente.
Waar je bij Raisin in elk geval vanuit kunt gaan, is dat je geld terecht komt bij een bank die valt onder het depositogarantiestelsel, waarmee je geld tot 100.000 euro (per persoon) verzekerd is. Garanties heb je nooit 100%, maar dit beperkt het risico van sparen in het buitenland in elk geval tot een minimum.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.