Een krabpaal opnieuw bekleden met sisaltouw

Tot vorig jaar haalde ik elk jaar een nieuwe krabpaal voor onze twee katten. In een jaar hadden ze meestal het sisaltouw er wel af gesloopt, en zag het er niet meer uit. Maar vorig jaar herstelde ik het zelf en ben ik de krabpaal opnieuw gaan bekleden met sisaltouw. En dat ging gemakkelijker dan gedacht. Dus ook dit jaar deed ik dat opnieuw.

krabpaal opnieuw bekleden

Nieuw kopen of opnieuw bekleden?

Een nieuwe krabpaal aanschaffen kost al gauw 40 euro als je een beetje een leuke wilt halen. De hele grote krabpalen tikken al zelfs 100 euro van jouw bankrekening af. En na een jaar is deze net zo versleten als de vorige, als jouw katten daar flink hun nagels aan slijpen. Terwijl de rest van de paal vaak nog prima in orde is. Zonde…

Je zou bijna denken dat het logischer is om géén krabpaal aan te schaffen, maar als je jouw meubels in topconditie wilt houden, is dit zeker geen overbodige luxe.

Door de krabpaal zelf opnieuw te bekleden, houd je een hoop geld in jouw zak.

Een krabpaal van 50 cm hoogte bekleed je in 30 minuten opnieuw met sisaltouw. Het touw kost maar € 12,- en je hebt eigenlijk alleen een lijmpistool en sisaltouw nodig.

Wat heb je nodig om de krabpaal opnieuw te bekleden?

~ Sisaltouw van 6 à 8 mm dikte
~ Lijmpistool en lijmpatronen
~ Schaar
~ En natuurlijk de krabpaal die je opnieuw wilt bekleden

Op het lijmpistool wat ik gebruik, de Dremel 930, zit tot 10 januari 2021 een cashback van € 5,- of gratis lijmpatronen voor hout. Je moet je wél even registeren op de website van Dremel en de code dremelautumn2020 gebruiken.

krabpaal opnieuw bekleden
Krabpaal opnieuw bekleden

Stappenplan

Stap 1: Verwijder het oude sisal touw en lijm de eerste ronde goed vast

De meeste krabpalen kunnen uit elkaar worden geschroefd, zodat je gemakkelijk het sisaltouw kunt verwijderen. Het is soms wel hard trekken, want vaak is het touw vastgezet met een niet-pistool aan de bovenkant en onderkant.

De eerste ronde rond de paal lijm je goed vast aan het karton eronder, en hou je in positie totdat de lijm gedroogd of afgekoeld is.

Ik doe wat extra lijm op het begin van het sisaltouw, zodat het minder snel gaat rafelen.

Stap 2: Wikkel het sisaltouw heel strak om de krabpaal

Je wikkelt het sisaltouw steeds opnieuw om de krabpaal heen, trekt het goed strak en duwt het touw goed tegen elkaar aan zodat er geen naden ontstaan. Elke keer als je 5 rondes gehad hebt, doe je opnieuw een ronde met lijm.

Zelf gebruik ik een lijmpistool wat wel 165 graden warm wordt! Dit maakt de lijm extra sterk en krab-bestendig.

Krabpaal opnieuw bekleden

Stap 3: De laatste baan sisaltouw goed vastlijmen en afknippen

Wanneer de hele krabpaal een nieuwe laag sisaltouw heeft, lijm je de allerlaatste baan extra stevig vast en knip je het sisaltouw wat je over hebt af. Ook hier gebruik ik wat extra lijm op de plek waar ik het touw heb geknipt, om rafelen te voorkomen.

Nog even terug in elkaar schroeven en je bent klaar!

Voor mijn krabpaal van 45 cm hoog heb ik ongeveer 15 meter sisaltouw van 6 mm dikte nodig.

krabpaal opnieuw bekleden

Wat levert dit me op?

Als ik precies dezelfde krabpaal opnieuw zou aanschaffen, dan zou ik € 36,99 kwijt zijn (plus verzendkosten). Maar het lijmpistool heb ik al, en ik hoefde dus alleen sisaltouw aan te schaffen. Voor de hoeveelheid die ik kocht, betaalde ik € 12,-. Dat is dus 66% goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe krabpaal.

Maar wanneer jij een grotere krabpaal hebt, of juist een hele dure (van meer dan € 40,-) in huis hebt staan, dan is de besparing alleen maar groter.

Vind je dit allemaal toch te veel gedoe? Dan hebben ze op Bol.com ook hele leuke krabpalen te koop voor schappelijke prijzen.

Deze post bevat affiliate links naar Zooplus en Bol.com. Dat betekent dat wanneer je op een van de links klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Dit bericht werd eerder geplaatst in maart 2019, maar is geactualiseerd met nieuwe teksten en foto’s.

8 Comments on “Een krabpaal opnieuw bekleden met sisaltouw”

  1. Wat ben ik blij met deze post! Hier moet ook hoognodig nieuw touw om de krabpaal, met 3 boefjes slijt het best hard. En aangezien deze krabpaal ruim 200 euro kostte doe ik er liever nog wat langer mee.

  2. Super handige uitleg want hier worden krabpalen stuk voor stuk versleten. En lijmpistool heb ik, dus zou dan alleen het touw nog moeten aanschaffen. Dan ben ik ondanks de knutsel moeite sowieso goedkoper uit dan telkens een nieuwe krabpaal te kopen 😉

  3. Zo zeg, dat is handig! Mits je handig bent natuurlijk met dit soort DIY projecten, hi hi. Een uitkomst voor de knutselaars onder ons en je geeft ook mooie alternatieven voor de mensen die liever een kant-en-klare krabpaal kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.