Doe-het-zelf donderdag: de krabpaal opnieuw bekleden met sisaltouw

Elk jaar haal ik een nieuwe krabpaal voor onze twee katten. Maar niet dit jaar. Ik ga de oude krabpaal opnieuw bekleden met sisaltouw. En dat ging gemakkelijker dan gedacht.

Nieuw kopen of zelf herstellen?

Wij hebben thuis twee katten, Ollie en Bo, van 8 jaar oud. Het zijn binnenkatten, want hoewel ze tegenwoordig soms door de schuifpui het huis verlaten en in de tuin ravotten, spenderen ze de meeste tijd in huis.

Voor binnenkatten is het extra belangrijk dat ze een plaats hebben om te krabben, zodat ze zich niet uitleven op de meubels. Dat betekent hier in huis dat we elk jaar een nieuwe krabpaal kopen.

Maar niet dit jaar…! Dit jaar maak ik de krabpaal zelf weer zo goed als nieuw.

Wat heb je nodig?

* Sisaltouw van 6 tot 8 mm dik, in de juiste lengte (heel belangrijk, maar daar kom ik zo op)
* Lijmpistool en patronen

Wil je zelf ook aan de slag met het zo-goed-als-nieuw maken van jouw krabpaal? Laat dan de benodigdheden thuisbezorgen door Bol.com

Wat moet je doen?

Stap 1 Verwijder het oude sisal touw

De meeste krabpalen kunnen uit elkaar worden geschroefd, zodat je gemakkelijk het sisal touw kunt verwijderen. Het is soms wel hard trekken, want vaak is het touw vastgezet met een niet-pistool.

Ik dacht slim te zijn en een schaar te gebruiken om de nietjes eruit te wrikken, maar helaas heb ik zo mijn schaar gesloopt. Het puntje is van één van de lemmetten afgebroken.

Stap 2 De eerste ronde goed vastlijmen

De eerste ronde rond de paal lijm je goed vast aan het karton eronder en hou je in positie totdat de lijm gedroogd of afgekoeld is.

Ik gebruik zelf een lijmpistool wat de lijm warm maakt, waarbij het zelfs 165 graden wordt! Dat maakt de lijm veel sterker.

Krabpaal opnieuw bekleden

Stap 3 Het touw rond de paal blijven wikkelen

Wikkel het touw strak rond de paal en zorg ervoor dat het goed aansluit bij de vorige ronde. Ik heb zelf elke 5e baan extra gelijmd voor meer stevigheid. Natuurlijk lijm je de onderste baan sowieso vast.

Krabpaal opnieuw bekleden

Ennnn… Oeps! Daarom is het dus zo belangrijk om eerst goed uit rekenen hoeveel touw je nodig hebt. Ik heb een krabpaal van 40 cm hoog en dacht aan 10 meter touw wel genoeg te hebben. Achteraf gezien had ik ongeveer 12,5 meter nodig.

Het eindresultaat na het opnieuw bekleden van de krabpaal

Krabpaal opnieuw bekleden

Voila! Ik vond het stuk onderaan wat geen sisal touw heeft niet erg storend, dus heb besloten het zo te laten.

De krabpaal opnieuw bekleden is leuk, maar wat dacht je van zelf jouw eigen groenten en fruit kweken? Bespaart je een hoop op jouw boodschappenbudget!

Wat levert het op?

Het aanschaffen van een nieuwe krabpaal via Bol.com zou me ongeveer EUR 85,- hebben gekost. In plaats daarvan betaalde ik EUR 22,99 voor het lijmpistool met een aantal patronen, EUR 18,17 voor 10 meter sisal touw van 8 mm en moet ik een nieuwe schaar kopen voor EUR 9,99. Een totaalbedrag van EUR 51,15 en dus een besparing van EUR 33,85!

Natuurlijk kan ik het lijmpistool ook voor een volgende klus gebruiken en denk ik niet dat ik elke keer een schaar ga breken. Het kost dus eigenlijk ongeveer 2 lijmpatronen en de juiste lengte sisal touw. Vind je dit toch te veel werk? Op Bol.com hebben ze ook hele leuke nieuwe krabpalen :). 

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

One Comment on “Doe-het-zelf donderdag: de krabpaal opnieuw bekleden met sisaltouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.