Mijn vijf handigste kattenproducten voor Internationale Kattendag

Het is vandaag internationale kattendag! Een perfecte dag om jouw kat een extra lange knuffel te geven en goed te verwennen. Mijn eigen katten zijn ondertussen bijna 8 jaar oud, en ik heb dus al flink wat ervaring met kattenproducten. En wat ik heb gemerkt: goedkoop is duurkoop, want katten zijn kleine slopers. Dus verwacht in dit artikel geen artikelen voor spotprijzen, want die heb ik heel veel geprobeerd, maar die hebben het in mijn huis nooit langer dan een week vol gehouden. En dat vind ik zonde… Dus deze week in ‘Mijn 5’: handigste kattenproducten!

handigste kattenproducten

1. Lekker kammen met de Furminator

Ik moet altijd al lachen om de naam van dit ding, want de Furminator klinkt als een super heftig apparaat waarmee je de vacht van de kat aanvalt. Maar in werkelijkheid is dit de allerfijnste borstel voor de kat die je maar kunt hebben. Ben jij gezegend met een naaktkat? Sla dit gedeelte dan zeker over, want dan is de Furminator niets voor jou. Maar heb jij een kat die haren verliest wanneer de seizoenen wisselen (cq. bijna elke kat), dan wil ik je zeker de tip geven om deze kam een kans te geven.

Het is zeker niet de goedkoopste kam, maar voor mijn twee Europese kortharen de énige die ervoor zorgt dat niet mijn hele huis onder de haren blijft zitten. Door het ontwerp van deze kam, borstel je namelijk niet alleen de bovenste kattenharen, maar ook de laag eronder. En dat is juist de laag waar de meeste losse haren uit komen.

Als ik mijn kat heb verwend met een borstelbeurt, heb ik vaak een hele bal met haar verzameld, die dus niet meer in mijn huis belandt. En mijn katten? Die vinden het heerlijk om geborsteld te worden. Wat een verwennerij.

2. Iets om aan te krabben

Katten houden nou eenmaal van krabben. Zo houden ze hun nagels scherp en goed verzorgd. Dus op de lijst met handigste kattenproducten mag dit zeker niet ontbreken. Maar het laatste wat je wilt is dat ze zich botvieren op jouw meubels. Daarom is het belangrijk om genoeg ruimte te bieden om te krabben, door middel van een krabpaal, krabton of krabmat.

Wij hebben zelf deze kleine variant, die ik ondertussen al meermaals opnieuw heb bekleed met sisaltouw. Dat is namelijk hartstikke gemakkelijk en een stuk goedkoper (en duurzamer) dan steeds een nieuwe krabpaal te kopen.

Leuke krabpalen voor elk interieur

De meeste krabpalen zijn nou niet de meest mooie aanwinsten voor jouw interieur. Maar deze van ‘Designed by Lotte’ vind ik zo gaaf en staan op mijn lijstje om aan te schaffen wanneer mijn krabpaal het definitief begeeft.

Krabplanken die langer dan een week mee gaan

Krabplanken kom je van allerlei materiaal tegen. De meest goedkope zijn zelfs van karton. Maar wil je echt een in no-time stuk gekrabd stuk karton in jouw woonkamer leggen? Ik vind het zelf fijner om voor iets te kiezen wat langer mee gaat, en te gaan voor een krabplank van hout, eventueel met sisal. Om ervoor te zorgen dat jouw katten ook echt dáár gaan krabben, kun je de kussentjes van hun poten eens over het materiaal wrijven (even helpen krabben zegmaar). De geur die ze dan achterlaten zorgt ervoor dat ze weten dat krabben op die locatie moet.

3. Drinkbakje of waterfontein?

Toen we onze katten net hadden, begonnen we met een normaal drinkbakje en een bakje voor het voer. Maar een van onze katten -Ollie, ik kijk naar jou!- vond het super leuk om de drinkbak om te gooien en heeft zo het laminaat in de keuken van ons oude huis compleet geruïneerd. Zoals ik al zei, slopers zijn het.

Wij stapten dus al vrij snel over op een drinkfontein, omdat deze veel meer water bevatten en daardoor te zwaar zijn om om te gooien. Eerst kocht ik een goedkope, maar deze werd al vrij snel heel viezig en ook de pomp was niet sterk genoeg om continu water omhoog te pompen. Dus uiteindelijk hebben we de drinkfontein van Cat-It genomen. Hier kun je een nieuwe motor voor bestellen (voor maar € 6,- ) als deze het niet meer goed doet. Ook zijn hier filters voor te krijgen, als jouw luxe-kat alleen superwater mag hebben. Ik moet bekennen dat ik deze niet meer bestel, want ik ververs het water vaak genoeg.

En maakt jouw kat er niet zo’n potje van als de mijne? Hou het dan gewoon bij een goedkope drinkbak. Scheelt een stuk in de portemonnee!

4. Een kattenbak zonder vieze handen

Een van de vervelendste klusjes -vind ik- is wel het verschonen van de kattenbak. Elke dag even scheppen, zodat het niet gaat stinken, en regelmatig natuurlijk de gehele bak poetsen. Gelukkig heeft manlief dit van me overgenomen toen ik zwanger was, en nooit meer terug gegeven.

Desalniettemin kocht ik 8 jaar geleden de fijnste twee kattenbakken ever: de Omega Paw Zelfreinigende Kattenbakken. Okay, ze maken dus echt zichzelf niet schoon -jammer hè-, maar deze maken het wel heel gemakkelijk om de kattenbak schoon te scheppen. Je hoeft namelijk niet meer te scheppen! Dus als we het over de handigste kattenproducten hebben, dan staat deze 100% zeker op de lijst.

Om hem schoon te maken rol je hem op de zijkant en dan ondersteboven, en al het kattengrit wat nog goed is wordt zo gescheiden van de stukjes die je weg wilt gooien. Nadat je hem hebt terug gerold, trek je de lade open, en kun je alles zo in de prullenbak gooien. Dus geen gedoe meer met schepjes, maar in één handige beweging de kattenbak schoonmaken! Zo fijn.

5. En natuurlijk een heerlijk mandje om in te liggen

Haha, grapje! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar alle mandjes die ik ooit voor de katten heb gekocht belanden vrijwel altijd ongebruikt op Marktplaats. Mijn katten liggen namelijk overal en nergens, en laten zich niet leiden naar iets wat speciaal voor katten is gemaakt.

If it fits, it sits.

Toen ze nog wat kleiner waren vonden ze het wel heerlijk om in de radiatorhangmat te liggen in de winter. Lekker warm tegen de verwarming aan. Dus ik overweeg om weer eens een hangmat te gaan proberen voor ze. Misschien is dat wel iets voor dierendag over een paar maanden.

Wat is jouw topper wanneer het om kattenproducten gaat?

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.