Het is alweer heerlijk weer buiten. De bloembollen staan alweer goed gevuld in de perken, en bij elke bouwmarkt is het plantjesmarkt. Je kunt al jouw plantjes kopen, maar het is nog veel leuker -en betaalbaarder- om ze zelf te zaaien. Het enige wat je nodig hebt is water en geduld… Oké, en nog een paar dingen. Ik leg je uit hoe je zelf jouw groenten en kruiden kunt zaaien, kweken en daarna lekker opeten!
Welke groenten en kruiden ga je zaaien?
De meest belangrijke vraag van allemaal: wat ga je eigenlijk zaaien om later van te kunnen genieten? Je kunt ervoor kiezen om alleen voor bloemen of bloembollen te gaan, maar ik vind het zelf wel heel leuk als ik ook iets met de plantjes kan doen. Ik kies er dus voor om vooral kruiden en groenten te zaaien. De gemakkelijkste groenten voor beginners zijn sla, courgette, wortel, snijbiet, radijsjes en spinazie. Deze hebben vooral zonlicht en water nodig. Maar ik vind cherrytomaten en paprika ook vooral heel erg leuk om te zien (en te eten).
Waar ga je de plantjes zaaien?
Je moet ook alvast nadenken over waar je ze wilt plaatsen als ze wat groter worden. Over het algemeen kunnen de meeste zaadjes niet zo goed tegen nachtvorst en wachten veel mensen tot IJsheiligen (11-14 mei) voordat ze planten in de volle grond (buiten dus) plaatsen. Maar je kunt al prima binnen beginnen en een zaaibak in jouw vensterbank plaatsen. Op de verpakking van de zaadjes wordt vaak aangegeven wat het beste moment is om ze te zaaien. Dit is een richtlijn, en je kunt gewoon op andere momenten proberen of het al lukt.
Sommige planten doen het in ons klimaat sowieso niet zo goed buiten (tomaten en paprika vallen daar zeker onder). Dus voor die planten is het een goed idee om ze de hele tijd achter het raam te houden en sappige vruchten te kunnen oogsten.
Wat heb je nodig om planten te zaaien?
Ik leg je uit wat je nodig hebt om jouw plantjes vóór te zaaien op jouw vensterbank. Het is namelijk nog geen IJsheiligen geweest.
- Zaadjes van jouw favoriete groenten, bloemen of kruiden
- Zaai- en stekgrond: dat is grond met extra voedingsstoffen voor het zaaien van jouw groententuin. Heb je deze niet, dan kun je ook gewoon potgrond gebruiken
- Een kweekbak: dit zijn bakjes waarmee je gemakkelijk kunt kweken.
- Een kweekkas (optioneel): Dit is een soort kas die je op de vensterbank kunt zetten, waardoor jouw plantjes kunnen op komen in een windstille en vochtige omgeving. Als je dit niet hebt, kun je ook folie over de potjes waarin je zaait doen, dat heeft een vergelijkbaar effect.
- Een plantenspuit: als je een hele guts met water in een potje doet, kan het zaadje loskomen. Het is dus beter om water te geven met een plantenspuit. Als je die niet hebt, zet dan het potje (waar een gat onder in zit) op een schoteltje en geef water vanaf het schoteltje.
En dan… Zaaien maar!
Vul de potjes met aarde en doe hier een zaadje (of soms een paar zaadjes tegelijk) in. Op de verpakking van het zaaimateriaal zie je wat de mogelijkheden zijn en hoe ver je ze uit elkaar moet zetten. Dek het af met de aarde en geef het water. Ik geef twee keer per dag water met de plantenspuit om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen en heb de plantjes op een zonnige plek op mijn vensterbank gezet.
En na twee maanden…
Ik ben van plan om alle plantjes binnen te houden en er een paar weg te geven. Ik had niet gedacht dat de cherrytomaat het zo goed zou doen en 4 stuks is wel erg veel. Nu deze zo goed zijn gegroeid is het tijd voor een goede plantenbak om ze echt in te zetten, en ga ik verder met de volgende kruidenplantjes.
Heb jij al iets geplant?
Geef een reactie