Heel veel mensen maken het mee dat ze door omstandigheden hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Het is belangrijk om op dat moment zo snel mogelijk actie te ondernemen. Maar wat kun je eigenlijk doen? Ik heb een stappenplan gemaakt om ervoor te zorgen dat deze situatie snel verleden tijd is.
Ook ik heb snel moeten handelen…
Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen en ging studeren kreeg ik van mijn bank gratis een creditcard. Dat leek me ontzettend handig, voor als je bijvoorbeeld op reis moet. Maar het bedrag wat ik daarmee kon uitgeven brandde in mijn zak. In no-time had ik een heleboel kleding gekocht en allerlei leuke dingen gedaan met die creditcard. Maar aan het eind van de maand probeerde de bank het hele bedrag van mijn rekening af te schrijven. En dat bedrag was meer dan mijn inkomsten! Oeps.
Heel creatief heb ik nog twee maanden lang kunnen ‘rekken’ door kleding te kopen met de creditcard bij winkels waar ik wist dat je als je het terug brengt, je het bedrag contant krijgt. Dat bedrag stortte ik dan weer op mijn bankrekening en daarmee ‘betaalde’ ik mijn creditcard. Niet zo slim…
Gelukkig heb ik het kunnen oplossen door hulp van de bank, die meteen mijn creditcard blokkeerden en me een betaalregeling boden om het openstaande bedrag af te lossen (met dikke rente natuurlijk). Dat nooit weer!
[adinserter name=”Block 16″]Iedereen kan dit gebeuren
Maar soms zit het leven gewoon tegen. Misschien verlies je je baan, heb je het overzicht over je geldzaken verloren en te veel geld uitgegeven, of heb je flinke tegenslag waardoor je merkt dat je te weinig geld hebt om jouw rekeningen te betalen. Het niet kunnen betalen van je rekening is de eerste fase voordat je echte schulden hebt, dus het is belangrijk om hier snel iets aan te doen.
Steek niet je kop in het zand! Blijf de post open maken, blijf in contact met degenen waar je aan moet betalen, en ben actief. Door je kop in het zand te steken wordt het alleen maar erger, en vaak ook duurder.
Stappenplan voor onbetaalde rekeningen
Ik heb voor jullie een stappenplan gemaakt wat je kunt gebruiken om zo snel mogelijk uit de onbetaalde rekeningen kunt komen.
Stap 1. Maak een overzicht van alle uitgaven
Om uit te vinden hoe veel geld je eigenlijk hebt om alle rekeningen te betalen, is het belangrijk een overzicht te maken van alle uitgaven per maand. Bekijk je bankrekening om te zien wat er zoal wordt afgeschreven aan vaste lasten, maar ook hoe veel je uitgeeft aan variabele lasten zoals boodschappen en uitstapjes. Als je veel contant betaalt en daardoor het overzicht niet meteen hebt, schat dan in hoe veel dit ongeveer is.
Verder maak je ook een overzicht van alle rekeningen waar je achter loopt, wat je dus nog extra moet betalen om weer ‘bij’ te zijn met betalen.
Als laatste bekijk je ook in welke inkomsten je hebt. Denk hierbij aan salaris, toeslagen en bijvoorbeeld kinderbijslag.
Stap 2. Bereken hoe veel geld je te kort komt en bespaar
Door de uitgaven van de inkomsten af te trekken, krijg je een beeld bij het bedrag wat je te kort komt en waarom je jouw rekeningen niet meer kunt betalen. Dit is het bedrag wat je structureel moet gaan besparen om in de toekomst niet meer in deze situatie terecht te komen. Maar als je al achter loopt op het betalen van jouw rekening, dan moet dat bespaarbedrag omhoog om zo snel mogelijk weer ‘bij’ te zijn met betalen.
Kijk kritisch naar jouw uitgaven. Heb je echt dat Netflix abonnement nodig ? Kun je besparen op je vaste lasten door een nieuwe energie leverancier te nemen of een andere provider voor TV en internet? Kun je besparen op de boodschappen? En misschien zijn er ook nog andere luxe zaken die je in jouw uitgaven hebt zitten die je niet perse nodig hebt. Een abonnement op een tijdschrift is hartstikke leuk, maar op dit moment niet meer zo belangrijk.
Verder is het soms mogelijk om een betaalpauze in te lassen. Als je bijvoorbeeld jouw studielening terug betaalt, kun je tot 5 jaar ‘betaalpauze’ nemen. In die periode betaal je wel rente over jouw openstaande bedrag, maar dat kan je wat ademruimte geven om weer bij te komen met andere rekeningen.
Stap 3. Bepaal welke rekeningen het belangrijkst zijn om te betalen
Je wil natuurlijk nergens een betaalachterstand opbouwen, maar het is belangrijk om in ieder geval in je basisbehoeften te kunnen voorzien en niet nog erger in de penarie komt te zitten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd je huur of hypotheek hebt betaald, zodat je kunt blijven wonen. Ook de energie en water rekening zijn behoorlijk belangrijk, net zoals de zorgverzekering.
Stap 4. Neem contact op met de bedrijven waar je de rekening niet van kunt betalen
Misschien wel de allerbelangrijkste stap uit dit stappenplan is het open gaan communiceren over jouw betaalproblemen. Om te voorkomen dat de problemen alleen maar erger worden, met deurwaarders en belastinglegging op jouw loon, moeten de bedrijven waarvan je de rekening niet meer kunt betalen hiervan op de hoogte worden gesteld. Vaak hebben zij mogelijkheden om betaalafspraken met je te maken, omdat zij er ook bij gebaat zijn dat jij het kunt betalen. Het is wel super belangrijk dat je deze betaalafspraken ook nakomt, anders houden de afspraken ook op met bestaan.
Stap 5. Nooit meer!
Om ervoor te zorgen dat je nooit meer in deze situatie terecht komt is het belangrijk om na te gaan hoe dit kon gebeuren. Ben je het overzicht kwijt geraakt? Wat rekeningen vergeten? Een goede geld-routine is altijd belangrijk, maar zeker als je dit hebt meegemaakt. Op deze blog vind je verschillende artikelen die je hiermee kunnen helpen.
[adinserter name=”Block 16″]Ben je nog niet uit de penarie?
Het kan ook voor komen dat je deze stappen graag zou volgen, maar het bij jou al te ver uit de hand is gelopen. Je hebt dan schulden. Het kan zijn dat er al deurwaarders aan je deur komen, of dat er een huisuitzetting dreigt. Dat is met deze stappen niet meer 1-2-3 op te lossen. Hier schrijf ik binnenkort een volgende blog over.
Heb jij ooit meegemaakt dat je rekeningen niet meer kon betalen? Wat heb jij gedaan om hier uit te komen?
Hofmeier says
Verschrikkelijk he, als je in zo’n situatie terechtkomt! Gelukkig zijn er inderdaad meerdere manieren waarop je dit kunt voorkomen/oplossen. Een overzicht van al je uitgaven maken is sowieso handig, of je kunt zelfs aan de slag met een meerjarenbegroting. Is eventjes wat werk en misschien ook wel confronterend, maar je weet dan in ieder geval waar je aan toe bent..
Groet,
Anne
Iris Newman (One Broke Girl) says
Zo is het inderdaad. Inzicht is de eerste stap, dan komt de oplossing vanzelf in beeld.