Meal planning made easy. Geld besparen door vooruit te plannen, klinkt zo simpel en dat is het ook! Je moet er alleen even tijd voor maken en dat vinden veel mensen lastig in het begin. Maar zoals met alles, als je eenmaal bezig bent valt het reuze mee. Je moet alleen even een drempel over. Uiteindelijk bespaart het je super veel geld, dus waarom niet vooruit plannen? Scheelt je ook nog veel stress op de momenten zelf. Lees gauw verder om alle tips te lezen hoe jij het beste vooruit kunt plannen.
In dit artikel...
Meal planning made easy: Maak een weekplanning
Donderdag is mijn meal planning day: ik maak namelijk iedere donderdag een menu voor de hele week. Ik pak de folder en aan de hand van de aanbiedingen maak ik een boodschappenlijstje. Ik kijk ook altijd wat voor producten in nog in mijn voorraad (zowel in de kast als in de diepvries) heb liggen en schrijf dan op wat we iedere avond eten. Ik houd daarbij rekening met drukke dagen, ik zorg dat we op die dagen een gerecht eten dat snel klaar is. Op die manier hoef jij op de dag zelf niet te verzinnen wat je moet eten. Dit scheelt bij mij veel stress (en het bespaart geld).
Houd je aan je boodschappenlijstje
Nu je je weekplanning helder hebt en je weet wat je nog in de kast en vriezer hebt liggen, kun je een boodschappenlijstje maken. Het helpt mij heel erg om zonder kinderen naar de winkel te gaan, andere neem je dingen mee die niet op je lijstje staan. Ik heb het zelfs zo geregeld dat mijn man één keer in de week boodschappen doet. Hij neemt namelijk echt alleen mee wat er op het lijstje staat en ik wil nog weleens zwichten voor wat aanbiedingen of lekkere dingen. Het bespaart mij dus geld als hij boodschappen doet.
Kook iets meer en vries het in
Het is slim om -als je toch aan het koken bent- een dubbele hoeveelheid te koken. Je kunt de rest dan invriezen, zodat je op drukke dagen alleen maar een bakje hoeft op te warmen. Dit voorkomt dat je eten gaat bestellen, want: geen tijd om te koken en je eet daarnaast ook nog eens gezond. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een restje overhoudt van saus of van een stamppot. Vries het in! Zonde om weg te gooien en je kunt het later vast weer gebruiken. Ook handig om één persoons porties in te vriezen voor als iemand van het gezin vroeg weg moet.
Meal planning made easy: bereid het vast voor
Als je weet dat je niet zoveel tijd hebt, kun je ook alvast een aantal dingen voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld vast de groenten snijden, saus maken of vlees marineren. Dat scheelt je tijd op het moment dat je moet koken. Indirect voorkom je hiermee dat je op drukke dagen eten gaat bestellen, wat meer geld kost.
Gebruik handige tools
Wist je dat er veel handige websites bestaan waarbij je kunt zoeken op ingrediënten? Stel je hebt ingrediënten over en je weet niet wat voor gerecht je ermee kunt maken, dan vul je deze ingrediënten in op de website. Je krijgt daarna een aantal recepten als suggestie die je kunt maken met de ingrediënten die jij hebt. Dit bevordert het creatief koken en gaat voedselverspilling tegen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om creatief te koken en geeft het een voldaan gevoel als je hiermee geld bespaart en goed bezig bent voor het milieu. Ik ben zelf niet zo’n creatieve kok en weet vaak niet wat ik moet maken. Ik zoek dus vaak recepten op leuke websites om zo inspiratie te krijgen.
Lees ook eens: De geheime trucs van slimme shoppers om te besparen op boodschappen.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hierover ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie