Als je meerdere schulden hebt, kan het zijn dat je het liefst je hoofd in het zand wilt steken en doen alsof het er niet is. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dat niet slim is om te doen. Als je je schouders eronder zet en een plan van aanpak maakt, voelt dat als een verlichting en het geeft zelfvertrouwen. Een van de methodes om schulden af te lossen, is volgens de sneeuwbalmethode. Hoe dat precies in z’n werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn, vertel ik je in deze blog.
Hoe werkt de sneeuwbalmethode?
Als je volgens de sneeuwbalmethode schulden gaat aflossen, dan begin je met de kleinste schuld. Ongeacht hoe hoog de rente van deze schuld is.
Volgens sommige methodes moet je juist de schuld met de hoogste rente eerst aflossen, maar niet met de sneeuwbalmethode.
Je begint dus met de kleinste schuld. Het grootste bedrag gaat hier naartoe, op de andere schulden los je minimaal af. Zodra de kleinste schuld is afgelost, heb je er een minder op je lijstje. Dit geeft een boost en heeft een positief effect op je mindset.
Het geld dat je aan de kleinste schuld betaalde, schuif je door naar de volgende schuld. Zo ga je door totdat je de laatste schuld hebt afgelost.
Voordelen van de sneeuwbalmethode
Er zitten flink wat voordelen aan de sneeuwbalmethode:
Psychologische motivatie
Een van de belangrijkste voordelen van de sneeuwbalmethode is de psychologische motivatie die het biedt. Bij deze methode richt je je op het aflossen van de kleinste schuld eerst, terwijl je minimale betalingen doet op de andere schulden. Wanneer je de kleinste schuld volledig hebt afgelost, geeft dat een gevoel van voldoening en motivatie. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft tijdens het aflossen van je schulden.
Minder stress
Door je kleinste schulden snel af te lossen, verklein je het aantal schuldeisers waarmee je te maken hebt. Dit kan je helpen om financiële stress te verminderen, omdat je minder rekeningen en betalingen hebt om bij te houden. Minder stress betekent minder gezondheidsklachten.
Vrijheid op lange termijn
Naarmate je kleinere schulden aflost, creëer je meer financiële ruimte in je budget. Deze extra ruimte kun je gebruiken om grotere schulden aan te pakken. Na verloop van tijd kun je steeds meer schulden aflossen en uiteindelijk schuldenvrij zijn.
Het voordeel is dat je hierna zo gewend bent aan het aflossen, dat je dit vast kunt houden om je spaarrekening te vullen. Het opbouwen van een financiële buffer voorkomt dat je daarna weer in de schulden komt. Kijk goed naar hoeveel rente je krijgt bij verschillende banken. Bij Bunq krijg je op dit moment de hoogste rente op je spaargeld.
Nadelen van de sneeuwbalmethode
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan de sneeuwbalmethode. Welke dit zijn, kun je hieronder lezen.
Mogelijk hogere rentekosten
Bij de sneeuwbalmethode richt je je niet op de rente van de schulden, maar op de grootte van de schulden. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk meer rentekosten betaalt dan wanneer je zou beginnen met het aflossen van de schuld met de hoogste rente. Dit kan vooral nadelig zijn als je schulden hebt waar een hoge rente op zit.
Heb je schulden met bizar hoge rentes? Maak dan de afweging voor jezelf bij welke aflosmethode jij je het prettigst voelt.
Minder ruimte voor andere financiële doelen
Door je te concentreren op het aflossen van schulden, heb je minder of geen ruimte voor andere financiële doelen, zoals het opbouwen van een buffer of het bijdragen aan je pensioen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het aflossen van schulden en het opbouwen van je buffer.
Je kunt ervoor kiezen om naast het aflossen van je schulden een heel klein bedrag op je spaarrekening te zetten. Ook al is het maar €10 per maand. Na verloop van tijd wordt dat een groter potje en het is een fijn gevoel dat je iets achter de hand hebt.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Je betaalt niets extra.
Geef een reactie