Lening versneld aflossen: sneeuwbal of lawine?

Wanneer je gaat beginnen met het sneller aflossen van leningen en dus meer geld over te houden in jouw budget, zijn er heel veel mogelijkheden om dit in te richten. Een van de meest bekende methodes is de ‘sneeuwbal’ methode voor het versneld aflossen van jouw lening. Maar zo heb je ook de ‘lawine’ of de ‘sneeuwvlokjes’. Wat betekent dit allemaal en welke methode past bij jou?

Waar komen de ‘sneeuwbal’ en de ‘lawine’ methodes vandaan?

Wanneer je je gaat verdiepen in financiële vrijheid en in het vrij zijn van leningen, kom je ongetwijfeld de naam ‘Dave Ramsey‘ tegen. Auteur van verschillende boeken over geld, en inspirator van de zogenaamde ‘Debt Free Community’ die vooral op Instagram heel actief is. Hij zweert bij de ‘Debt Snowball’ methode, oftwel de ‘sneeuwbal’. Door zijn heldere uitleg zijn heel veel mensen dit principe gaan volgen, en worden leningen -vooral in Amerika- in rap tempo afbetaald. Maar ook in Nederland werkt dit!

Wat is de ‘lawine’ methode?

Stel… Je hebt 5 leningen afgesloten door de jaren heen. Deze betaal je langzaamaan terug, en je betaalt natuurlijk rente over deze leningen.

Als je sneller gaat aflossen en dus meer geld naar jouw leningverstrekker brengt, kies je er bij de ‘lawine’ methode voor als eerste de lening af te lossen waar je de meeste rente over betaalt. Financieel gezien is dat namelijk de beste keuze, want door die het snelst te verkleinen, houdt jouw ‘toekomstige zelf’ veel meer over dan als je een van de andere leningen sneller aflost.

LeningRenteMinimum bedrag te betalen (/maand)
€ 2.300,- Creditcard14%€ 100,-
€ 16.000,- Autolening8,9% € 250,-
€ 4.230,- Persoonlijke lening6,9%€ 50,-
€ 3.100,- Winkelkrediet6,5%€ 150,-
€ 1.500,- Studielening0%€ 220,-

In het bovenstaande voorbeeld ga je dan eerst extra geld inleggen om jouw Creditcard af te betalen. Als deze afbetaald is, ga je het bedrag wat je voorheen aan de Creditcard moest betalen (dus de € 100,-) bovenop wat je nog meer kunt missen in de Autolening stoppen. Zo wordt het bedrag wat je aan jouw leningen terug kunt betalen steeds hoger, omdat je bij elke afbetaalde lening ineens flink wat meer overhoudt om de volgende lening af te lossen. Hierdoor creëer je een lawine, lening verwoestend.

Dit maar doen dan? Klinkt goed!

Nou… Voor veel mensen blijkt dit niet de juiste keuze. Het werkt voor veel mensen namelijk ontzettend demotiverend als ze heel lang ‘geen resultaat’ bereiken. In het bovenstaande voorbeeld zal het bijvoorbeeld behoorlijk lang duren voordat de Autolening van € 16.000,- is afbetaald en de € 250,- die daaraan werd betaald ook vrij valt voor de volgende lening. Hierdoor haken veel mensen af.

En wat is dan de ‘sneeuwbal’ methode?

De ‘sneeuwbal’ methode werkt net iets anders. Hier gebruik je namelijk niet de volgorde van welk rentepercentage het hoogst is, maar kijk je naar de hoogte van het nog af te betalen bedrag. Je zet het laagste bedrag bovenaan, en gaat die lening dus als allereerste aflossen met de sneeuwbal methode.

LeningRenteMinimum bedrag te betalen (/maand)
€ 1.500,- Studielening0%€ 220,-
€ 2.300,- Creditcard14%€ 100,-
€ 3.100,- Winkelkrediet6,5%€ 150,-
€ 4.230,- Persoonlijke lening6,9%€ 50,-
€ 16.000,- Autolening8,9%€ 250,-

In het bovenstaande voorbeeld betekent dit dat je eerst een lening gaat aflossen waar je geen rente over betaalt. Voor sommige mensen voelt dat een beetje raar, maar deze lening kan in een heel korte tijd afgelost worden, waardoor je heel snel een doel bereikt. Dit motiveert mensen om door te gaan naar het volgende doel. Ook hier worden de bedragen die niet meer aan een lening betaald hoeven te worden, meegenomen naar de volgende lening afbetaling. Omdat je steeds maar bezig bent met een kleine lening, en hier steeds een klein beetje ‘aanplakt’, lijkt dit op een sneeuwbal die je langzaamaan steeds groter rolt.

Het is bewezen dat deze methode veel beter vol te houden is. Dus ook al betaal je als je het uitrekent veel meer rente bij de sneeuwbal methode dan bij de lawine methode, is het feit dat je het vol kunt houden zo’n enorme winst dat de sneeuwbal methode voor de meeste mensen het fijnst is.

En hoe zit het met een ‘sneeuwvlokje’?

Wanneer er wordt gesproken over een sneeuwvlokje, dan wordt hiermee een hele kleine betaling aan jouw lening bedoeld, voor mensen die hun lening aflossen met de sneeuwbal methode. Sommige mensen in de ‘Debt Free Community’ storten bijvoorbeeld een euro naar een van hun leningen wanneer iemand anders helemaal schuldenvrij is. Maar je kunt er ook voor kiezen om wanneer je een heel klein bedrag overhoudt, dit tóch over te maken naar de afbetaling van jouw lening. Het is misschien maar een klein bedrag, maar alle kleine bedragen tellen op naar een groot bedrag en brengen je dichter bij jouw doel van afgeloste leningen.

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.