In een mensenleven stellen we onszelf een heleboel doelen. We willen afvallen, meer sporten, meer verdienen… Maar waarom eigenlijk? Door jezelf de vraag te stellen wat jouw ‘waarom’ is, wordt het volhouden van een doel veel gemakkelijker. Vandaag ga ik je helpen bij het vinden van jouw ‘waarom’.
Waarom is jouw ‘waarom’ zo belangrijk?
In het boek ‘Vind jouw waarom‘ legt de auteur Simon Sinek uit dat alleen als je weet wat jouw ‘waarom’ is, je kan werken aan de dingen waar jij gelukkig van wordt. Je hebt dan namelijk een beeld bij waar je het allemaal voor doet. Dit gaat verder dan het stellen van een doel, maar is hetgeen wat jouw van binnenuit motiveert om te gaan knallen. Datgene waarvoor jij elke dag jouw bed uit komt. Jouw levensdoel.
En het mooie is… Een ‘waarom’ is voor iedereen anders en kan door de jaren heen zelfs veranderen. Want we veranderen zelf ook.
Het hebben van een ‘waarom’ geeft heel veel steun in het leven en veel mensen hebben er baat bij om hierover na te denken. Dit heeft heel veel voordelen:
- Het geeft helderheid in het leven. Het geeft je een super scherpe focus op wat je wilt bereiken. In het bedrijfsleven noemen ze dit vaak een ‘visie’, wat een soort kapstok kan zijn waar je alles in jouw leven aan ophangt.
- Een goede ‘waarom’ vermengt jouw passie met jouw doelen. Alleen wanneer je gepassioneerd bent over iets, zul je die extra stap vooruit zetten en succesvol zijn.
- Het geeft je de mogelijkheid om je te richten op wat écht belangrijk is. En dus ook om weg te halen wat niet belangrijk is.
- Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een levensdoel hebben (een ‘waarom’) langer leven dan mensen die geen levensdoel hebben. Dat komt doordat je steeds vooruit blijft kijken en je naar jouw levensdoel beweegt. Dat zorgt ervoor dat de dagelijkse kleine stress-momentjes minder belangrijk worden, en dat is weer goed voor jouw gezondheid.
Hoe vind je jouw ‘waarom’?
Maar wat nou als je nog helemaal niet weet wat jouw ‘waarom’ is? Door voor jezelf de onderstaande vragen te beantwoorden, kun je meer inzicht krijgen in wat jouw waarom is. Het zijn 12 vragen, en misschien heb je het halverwege al te pakken, maar pak vooral een pen en papier -en misschien een kopje koffie-, en doe mee!
Stap 1: Waar hou je van?
1. Als jij vanaf vandaag al het geld in de wereld had en je over geld geen zorgen meer hoefde te maken, wat zou je dan gaan doen?
Het nadenken over deze vraag brengt je dichterbij het vinden van jouw passie. In het leven zijn er vaak twee dingen die -onder het oppervlak- motiverend kunnen werken: geld en tijd. Als geld geen motivator meer is, waar ga je dan jouw tijd aan besteden? Je wilt natuurlijk jouw tijd besteden aan wat jij het belangrijkst vindt, toch?
2. Denk eens terug aan dingen die je doet waardoor de tijd heel snel voorbij gaat
In het Engels hoor je vaak: “Time flies when you’re having fun!”. En dat is ook echt zo. De activiteiten waarmee dit gebeurt, zijn de activiteiten die samenhangen met jouw passie. Het werken aan jouw passie geeft namelijk energie, in plaats van dat het energie weg neemt. En als je energie krijgt, heb je de drang om op de klok te kijken meestal niet.
3. Wat vond je leuk om te doen toen je nog een kind was?
Volwassen worden komt met een aantal nadelige effecten, en een van de belangrijkste is dat je de onbevangenheid van het kind-zijn kwijt raakt. We raken soms kwijt wat we als kind zijnde leuk vonden, doordat ‘het leven’ ons inhaalt. Als volwassenen denken we soms dat we alleen dingen moeten doen waar we iets voor terug krijgen, maar dat is natuurlijk niet waar. Je mag ook gewoon doen wat je leuk vindt.
Stap 2: Wat heeft de wereld om jou heen nodig?
4. Hoe kun jij het leven van anderen beter maken?
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen die een sterk levensdoel hebben en heel dankbaar en blij zijn met het leven dat ze leiden, meer bezig zijn met de wereld om hun heen dan degenen die dit niet hebben. Er is zelfs een onderzoek dat laat zien dat mensen die andere mensen helpen, door bijvoorbeeld te doneren of vrijwilligerswerk te doen, een veel sterker gevoel hebben dat ze een doel in hun leven hebben. Dus daarom: wat kun jij doen om anderen te helpen?
5. Wat zou je doen als je nog maar een jaar te leven hebt?
Nadenken over de dood staat voor de meeste mensen niet in de top 3 van gezelligste onderwerpen, maar het kan wél helpen om enerzijds te zien wat jij belangrijk vindt in dat laatste jaar van jouw leven (jouw passie), maar geeft je anderzijds ook een andere kijk op wat de wereld nog nodig heeft in dat laatste jaar. Veel mensen willen niet vergeten worden, en met nog maar een jaar te leven geeft dit een harde tijdslimiet voor het zetten van jouw permanente voetstap op de aarde.
6. Als je aan kinderen of jongeren iets zou kunnen leren, wat zou je ze dan bij brengen?
Als je hierover nadenkt, denk je eigenlijk na over wat je zou veranderen aan de wereld, of wat jij wil dat toekomstige generaties mee krijgen aan kennis en kunde. Ook denk je na over wat jij kunt en waar jij goed in bent, en wat voor rol jij dus kunt spelen in de educatie van de volgende generatie. Is er een kennis-gat wat jij zou kunnen opvullen?
Stap 3: Waar ben je trots op?
7. Wat zou jij zelfs doen als iedereen je erom zou uitlachen?
Voordat je ergens heel goed in bent, begin je vaak al iets te doen zonder dat je enig idee hebt waar je mee bezig bent. Je maakt fouten, en schaamt je misschien zelfs een beetje… Maar de zaken waar jij trots op bent zijn belangrijk genoeg voor jou om zelfs te doen als iedereen je uitlacht.
Veel mensen lachten Elon Musk uit toen hij al het geld wat hij verdiende bij de verkoop van Paypal (180 miljoen) in 3 start-ups stopte. Hij koos Solar City, Tesla en SpaceX. En nu is hij miljardair!
8. Voor welke zaken wil jij een stapje extra zetten?
Iets waar je trots op bent, wil je graag etaleren naar de buitenwereld. En daarvoor is het helemaal niet erg om dat extra stapje te zetten, die extra uren te investeren, of dat tandje bij te zetten om iets af te krijgen. Wat is dat voor jou?
9. Welke taak op het werk zou jij ook uitvoeren als je er niet voor betaald kreeg?
Leef jij om te werken of werk je om te leven? Als je gepassioneerd bezig bent met zaken waar je goed in bent, hoef je op zondag nooit te balen omdat je maandag weer moet werken. Welk onderdeel van jouw werk gaat jouw gemakkelijk af? De samenhang met jouw werkzame leven is heel belangrijk in het vinden van jouw waarom, omdat het zo’n groot gedeelte van jouw leven kan beslaan.
Stap 4: Waar ben je goed in?
10. Waarom komen mensen naar jou toe voor hulp?
Heb jij een speciaal talent? Geef jij geweldig advies over een specifiek onderwerp? Soms is het heel lastig om van jezelf te zien wat jouw sterktes zijn, maar de mensen om jouw heen weten dit onbewust al lang. Daarom komen ze namelijk naar jou! Als je ziet dat veel mensen om jou heen, onafhankelijk van elkaar, voor dezelfde dingen naar jou komen, dan kan het zo maar zijn dat je ergens heel goed in bent.
11. Waarvoor bedanken mensen je gewoonlijk?
Voor jou is iets misschien heel gewoon, maar soms krijg je ineens een bedankje van iemand, omdat je iets hebt gedaan wat voor hun heel speciaal was. Dat is waar je goed in bent! Overkomt dit je vaker? Dan ben je misschien wel héél goed in iets.
12. Waar heb jij minder tijd voor nodig dan jouw collega’s?
Taken waar je heel goed in bent, kun je vaak sneller afronden dan dat iemand anders dat kan. Eens goed kijken naar waar die verschillen zitten, kan een heel goed uitgangspunt zijn in het vinden van waar jij goed in bent.
Maar wat is nou jouw “waarom”?
Precies op het snijvlak van wat je net hebt uitgevonden over jezelf, vind je jouw ‘waarom’. De perfecte combinatie tussen waar je goed in bent, waar je van houdt, waar je trots op bent en wat de wereld nodig heeft. In het Japans heet dit de Ikigai, en dit zorgt voor een gelukkig, lang en stressvrij leven.
Waarom is weten wat jouw waarom is zo belangrijk wanneer het over geld gaat?
Wanneer je begint met het maken van een budget, dan komt dat vaak vanuit een behoefte. Misschien gaat het even niet zo lekker met de financiën, of krijg je stress van het hebben van schulden. Maar succesvol zijn in het werken met een budget wordt extra gemakkelijk als het vanuit jouw binnenste komt. Dus denk eens na over waarom het belangrijk voor jou is om controle te krijgen over jouw geld, en hoe dat past in jouw levensdoel.
Dan is budgetteren straks geen straf, maar een stapje naar jouw doel in het leven.
Deze post bevat affiliate links naar de boeken van Bol.com. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.
Geef een reactie