
Wie is er nu niet opgegroeid met tompouce? Iedereen eet ‘m op zijn eigen manier en ze worden gemaakt met allerlei verschillende kleuren. Zelf tompouce maken is niet zo moeilijk en heel erg leuk. Je hebt nog nooit zo’n lekkere tompouce gegeten als jouw zelfgemaakte tompouce. Met een beetje oranje glazuur ben je meteen klaar voor Koningsdag. Hier bespreken we de lekkerste (budget) tips voor het maken van een toptompouce.
Leuk om te weten over tompouce
De tompouce is zo’n gebakje dat eigenlijk alles heeft. Het bladerdeeg maakt ‘m knapperig en de room is om je vingers bij af te likken. Dan is er ook nog dat heerlijke over-the-top zoete glazuur. Bovenop hoort er natuurlijk een toef slagroom. Iedereen eet ‘m dan ook op zijn eigen manier. Leuk om te weten: tompouce werd al in de 17e eeuw gemaakt in Frankrijk. Het gebakje komt dus niet uit Nederland, maar wordt hier wel veel gegeten.
Bekende Nederlandse tompouces
Je zou kunnen zeggen dat er onder de tompouces ook wat bekende Nederlanders zijn. De tompouces van de Hema en Albert Heijn zijn nog altijd beroemd op feestjes en als tussendoortje. Voor een verse tompouce met echte room ga je naar de banketbakker. Heerlijk, maar natuurlijk ook een stuk prijziger. Onze tip is daarom om ‘m zelf te maken. Zelf tompouce maken smaakt waarschijnlijk nóg beter!
Zelf tompouce maken: dit heb je nodig
De meeste tompouce recepten lijken op elkaar, maar de basis is altijd hetzelfde. Deze ingrediënten heb je nodig:
- Bladerdeeg: dit maak je zelf, maar kun je ook kant-en-klaar kopen.
- Banketbakkersroom
- Slagroom
- Suiker
- Slagroomversteviger
- Poedersuiker om glazuur mee te maken
- Bietensap of een andere (natuurlijke) kleurstof.
- Heet water
Handig om te weten is dat bietensap zorgt voor een roze kleur van je glazuur. Er zijn ook andere kleurstoffen, waarmee je bijvoorbeeld de kleur oranje toevoegt. Hieronder geven we verschillende tompouce recepten. Kies zelf in welke jij het meeste trek krijgt.
Voordelig boodschappen doen voor zelfgemaakte tompouce
Als je zo’n gezellige oranjetompouce wilt maken op Koningsdag, scheelt het als je goedkoop je ingrediënten kunt halen. Zeker wanneer je een grotere hoeveelheid tompouce maakt. Check altijd even de aanbiedingen bij de Dirk van den Broek, de LIDL en de Albert Heijn. Daarnaast kun je altijd nog even onze boodschappentips bekijken. Controleer ook even wat je al in je keuken hebt staan voor tompouce. Denk bijvoorbeeld aan poedersuiker, boter en kleurstoffen.
Tompouce recepten
Er zijn verschillende recepten waarmee je zelf tompouce kunt maken. De recepten verschillen met name in de voorbereiding. Als je bijvoorbeeld zelf het bladerdeeg maakt, kost dat meer tijd. Het is wel erg lekker! Van dit Heel Holland Bakt recept krijg je zeker geen spijt. Een wat minder uitgebreid recept is bijvoorbeeld het tompoucerecept van Koopmans. Je kunt ook zelf een tompouce maken met de tips van Rutger Bakt. Hij deelt het recept voor een tompouce met zelfgemaakt bladerdeeg én kant en klaar bladerdeeg.
Zelf tompouce maken op Koningsdag? Zo maak je oranje glazuur.
De oranje bovenkant van een tompouce is gemaakt van gesmolten poedersuiker. Om het fondant oranje te maken voor Koningsdag, heb je alleen een setje kleurstoffen nodig. De kleurstoffen van Dr. Oetker zijn altijd handig. Meestal worden deze verkocht met de kleuren blauw, rood en geel. Meng de kleuren rood en geel om oranje te maken. Meng de oranje kleurstof door de gesmolten poedersuiker heen, en klaar is je oranjeglazuur!
Zo maak je lekkere tompouce room
Banketbakkersroom is hét ingrediënt wat een verse tompouce zo lekker maakt. Als je iemand bent die de room als eerste opeet, is zelf room maken de moeite waard. Het kost even tijd, maar is niet heel moeilijk. Als je niet weet waar je moet beginnen, dan raden we je nog een keer het Heel Holland Bakt tompouce recept aan. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je tompoucevulling maakt. Duidelijker en smakelijker kan haast niet. Enjoy!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.