Het is natuurlijk altijd lekker om meer geld te verdienen, bijvoorbeeld met een leuke side hustle naast je baan. Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er wel een hoop dingen mee doen die je wél gelukkig maken. En als je geldzorgen hebt, werkt dat ook niet echt lekker op je humeur. Maar dan moet het natuurlijk wel de moeite waard zijn om wat bij te verdienen. Veel mensen denken dat je over je inkomsten naast je baan extra veel belasting moet betalen, maar dat is een fabeltje. Vandaag leggen wij je daarom haarfijn uit hoe het zit met de belasting over jouw bijverdiensten.
Hoe werkt de inkomstenbelasting?
Om te begrijpen hoeveel belasting je precies moet betalen in Nederland over al je inkomsten, moet je eerst begrijpen hoe de inkomstenbelasting precies werkt.
In Nederland kennen we verschillende belastingschijven. Laten we er even vanuit gaan dat je in 2024 de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt. De belastingschijven zijn dan heel simpel. Over je inkomen tot 75.518 euro betaal je 36,97% belasting. Over alles wat je daarboven nog verdient, betaal je 49,50% belasting. De meeste mensen vallen dan ook in de eerste schijf.
Heffingskortingen
Iedereen in Nederland heeft recht op een aantal heffingskortingen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die je moet betalen. Met de premie volksverzekeringen betalen we allemaal mee aan dingen als bijstand, toeslagen en uitkeringen.
Iedereen heeft recht op algemene heffingskorting. Iedereen die werkt heeft daarnaast ook recht arbeidskorting. Daarnaast zijn er nog wat andere heffingskortingen waar je recht op kunt hebben. De algemene heffingskorting en arbeidskorting worden al op je loonstrookje verrekend. Je hoeft hier zelf dus helemaal niets voor te doen
Het toepassen van de heffingskortingen
Je kunt de heffingskortingen maar één keer toepassen. Heb je dus een tweede baan, of inkomsten uit een eigen onderneming, of inkomsten uit overig werk (side hustles die je zonder eigen bedrijf uitvoert), dan krijg je op die inkomsten niet nóg een keer heffingskortingen.
Dit is dan ook waarom het lijkt alsof je over je extra inkomsten meer belasting moet betalen. In verhouding blijft er namelijk minder over van die bijverdiensten, omdat de heffingskortingen al zijn toegepast op je (eerste) baan.
Je betaalt inkomstenbelasting over je TOTALE inkomen
In feite wordt voor de Belastingdienst al je inkomen op één grote hoop gegooid. Het maakt dus niet uit of je meer gaat werken of verdienen bij je huidige baan, waardoor je er per maand 500 euro op vooruit gaat, of dat je 500 euro per maand bijverdient. Het totale bedrag aan inkomen is hetzelfde.
Pas wanneer je totale inkomen (vakantiegeld inbegrepen) boven de 75.518 euro uitkomt, kom je in een hogere belastingschijf terecht. Alleen over het meerdere betaal je dan het hogere tarief. In principe betaal je over extra inkomsten uit een bijbaan of een side hustle dus evenveel belasting als over je ‘normale’ inkomen. Hier maakt de Belastingdienst geen onderscheid in.
Is het de moeite waard om iets bij te verdienen?
Het antwoord op deze vraag is wat ons betreft dus heel simpel: ja, het is zeker de moeite waard om iets bij te verdienen. Je moet over al je inkomstenbelasting betalen, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Dat zullen we gewoon moeten accepteren met zijn allen. Bovendien betaal je nooit meer belasting dan je verdient, dus je gaat er altijd op vooruit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra vrijheid die je kunt creëren met een extra inkomen, de kennis die je opdoet en de persoonlijke ontwikkeling die je doorgaat als je nieuwe skills leert. Wij zeggen dus: zeker doen!
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.