Het hele jaar door letten we op ons boodschappenbudget, maar met Kerst lijken we dit allemaal overboord te gooien. We kopen ons helemaal suf voor de brunches en diners en ieder jaar gebeurt het weer: we houden eten over. Van stukjes kalkoen tot gourmetgerechtjes, van halve kaasplankjes tot vergeten groenteschotels. En wat doen we ermee? Heel eerlijk, vaak verdwijnt het na een paar dagen de prullenbak in. Dat is zonde! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vandaag deel ik hoe je je kerstkliekjes kunt omtoveren tot heerlijke nieuwe gerechten.
Waarom zou je kerstkliekjes gebruiken?
Er zijn mensen die zich ‘te goed’ voelen om restjes te eten, er zijn echter ook mensen die vergeten restjes te eten. Ik hoor bij de laatste categorie. Mijn man wordt er zo moe van, maar ik doe altijd onze restjes in een bakje in de koelkast, met de intentie het de volgende dag op te eten. Realiteit? Ik vergeet het te eten en dan moeten we het alsnog weggooien. Dat is met normaal eten al zonde, maar met kerstkliekjes helemaal.
Veel van die overgebleven feestelijke ingrediënten zijn juist speciaal en eet je niet iedere dag. Door slim gebruik te maken van wat je al hebt, voorkom je verspilling en creëer je vaak verrassend lekkere gerechten. En natuurlijk kan het ook leuk zijn om te experimenteren!
Tips om kliekjes om te toveren tot iets lekkers
1. Gourmetrestjes
Heb je nog mini-stukjes vlees, groenten of sausjes over van je gourmetavond? Hier zijn een paar ideeën wat je ermee kunt doen:
- Wraps of tortilla’s: Vul wraps met een mix van vlees, groenten en kaas. Even in de oven en je hebt een heerlijke lunch of diner.
- Rijstgerechten: Maak een snelle nasi of gebakken rijst. Voeg sojasaus en een ei toe, en je hebt in no-time een heerlijke maaltijd.
- Soepen of bouillons: Veel groenten (paprika, courgette, champignons) werken perfect in een goed gevulde soep. Voeg wat bouillon en kruiden toe, en klaar is je gerecht.
2. Overgebleven kalkoen
Het kan bijna niet anders dan dat er nog kalkoen of ander gevogelte over is. Gelukkig is dit enorm veelzijdig en kun je er veel kanten mee op:
- Pulled kalkoen sandwiches: Trek de overgebleven stukken vlees uit elkaar, meng met barbecuesaus en serveer op een broodje.
- Kalkoenragout: Een klassieker! Maak een romige saus en serveer met pasteitjes of rijst.
- Kalkoen-curry: Met een beetje kokosmelk, curry pasta en groente zet je snel een exotisch gerecht op tafel.
3. Leftovers van je kaasplankje
Heb je nog stukjes kaas en vleeswaren over van het kaasplankje? Deze zijn perfect voor:
- Quiches: Snijd restjes kaas en vlees in blokjes en meng met ei, melk en een beetje kruiden in een bladerdeegbodem.
- Toasts: Smelt kaas op een stuk stokbrood en voeg vleeswaren toe voor een simpele maar smaakvolle snack.
- Pasta’s: Rasp kaas door de pasta en gebruik de vleeswaren als topping. Voeg eventueel nog wat spinazie of zongedroogde tomaatjes toe.
Weet je niet wat je moet maken? Probeer een receptentool!
Heb je een koelkast vol kliekjes en geen idee wat ermee te doen? Gelukkig zijn er websites en apps die je op weg helpen. Op de website van Allerhande kun je bijvoorbeeld eenvoudig ingrediënten invoeren. De tool geeft je vervolgens recepten die passen bij wat je in huis hebt. Of gebruik de website: receptenzoeker. Zo wordt improviseren ineens een stuk makkelijker!
Wat ga jij maken van jouw kliekjes?
Ik hoop dat je met deze tips inspiratie hebt gekregen om je kerstkliekjes om te toveren in nieuwe, heerlijke maaltijden. Heb je nou helemaal geen zin om nieuwe maaltijden te maken van je restjes, dan kun je altijd nog de restjes meegeven aan je gasten. Wellicht dat zij er wel raad mee weten!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.