Gezond eten duur? Dat hoeft echt niet zo te zijn. Er zijn genoeg manieren om met een beperkt budget toch lekker en gezond te eten. Want alleen noodles, broodjes met pindakaas en pannenkoeken zijn natuurlijk wel goedkoop, maar niet bepaald voedzaam. Daarom volgen hier drie super goedkope maaltijden én nog wat extra tips voor de kleine portemonnee.
In dit artikel...
Wat maakt maaltijden duur?
Er zijn natuurlijk bepaalde onderdelen die een maaltijd duur maken, vlees, kruiden en groenten die niet in het seizoen zijn bepalen voor een heel groot deel de prijs van een maaltijd.
Dus door minder vlees te eten, minder kruiden te gebruiken (kweek zelf wat kruiden in je tuin, op je balkon of voor keukenraam) en door groenten te eten die in het seizoen zijn, kun jij behoorlijk besparen op je maaltijden. Hieronder vind je drie maaltijden die hieraan voldoen en die dus super goedkoop zijn en op www.bijstandsgerechten.nl vind je nog veel meer ideeën voor goedkope maaltijden.
Shakshuka
Shak-wattes? Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar shakshuka is een heerlijk oosters gerecht gebaseerd op ei en tomatensaus. Een pakje passata kost geen drol en hoewel eieren niet goedkoop zijn, zijn ze een stuk minder duur dan vlees.
Verder kun je aan dit gerecht toevoegen wat je maar wil, lekkere verse groenten en restjes die nog op moeten. De eieren gaar je in de saus, dus het is ook nog eens een lekker makkelijk eenpansrecept. Online vind je talloze varianten van dit gerecht om wat inspiratie op te doen.
Nasi
Met een grote pan nasi kun je je helemaal uitleven. Er kan kip of vlees in, maar het hoeft niet. Er kan ei in, maar het hoeft niet. En wat betreft groenten: alles mag. Wist je dat nasi in Indonesië eigenlijk een ontbijtgerecht is om de restjes van de dag ervoor op te maken? Super skeer dus. Te weinig ingrediënten? Dan bak je er een eitje bij en maak je er ‘nasi speciaal’ van. Simple as that.
En wil je helemaal skeer doen? Vries dan restjes witte rijst in. Iedereen heeft weleens rijst over na een maaltijd, want dat is nou eenmaal lastig af te meten. Vries deze restjes in en gebruik deze rijst later om een pan nasi mee te maken. Zo heb je een super goedkope maaltijd in een handomdraai en het is ook nog eens beter voor het milieu.
Pasta(saus)
Pasta zelf is helemaal niet duur, zeker als je een voorraad aanlegt als er goede aanbiedingen zijn. Het is de saus of dat wat je erbij eet wat het duur maakt. Pastasaus kun je op twee manieren heel goedkoop maken: door te koken met restjes of door grote porties te koken.
Voor een pastasaus kun je prima restjes gebruiken. Restjes groenten en vlees kunnen heel makkelijk verwerkt worden tot een lekkere pastasaus. Wat knoflook en een uit erbij en het is al snel heel smaakvol. Door restjes te gebruiken kun je optimaal besparen op je maaltijden.
Veel ingrediënten, zoals vlees en groenten, zijn een stuk goedkoper als je ze met grotere hoeveelheden tegelijk koopt. Maak daarom een grote pan pastasaus waar je meerdere keren van kunt eten, en vries dit in porties in. Zo hoef je op de dag dat je pasta wilt gaan eten alleen maar een bak saus te ontdooien en er wat pasta bij te koken. Voeg lekker veel (seizoens)groenten toe om er een voedzame en gezonde maaltijd van te maken.
Laat je inspireren door wat voorhanden is
Nog een manier om te besparen op je maaltijden: check of er producten op de datum zijn die flink afgeprijsd zijn. Bij Jumbo staan bijvoorbeeld bakken met alles wat tot die dag houdbaar is. Deze producten worden flink afgeprijsd en zijn prima om dezelfde dag of de dag erna nog te eten.
Ook Lidl heeft een vergelijkbaar systeem. Producten die op de datum zijn worden afgeprijsd tot 25 of 50 cent en elke dag zijn er enkele groenten en fruit tasjes beschikbaar voor maar 2,99 euro.
Veel producten, zoals vlees, vis, roerbakgroenten, noem het maar op, zijn heel geschikt om in te vriezen. Op deze manier kun je een voorraadje aanleggen voor weinig geld, waar je later maaltijden mee samen kunt stellen.
Geef een reactie