Sinds het begin van de corona crisis zijn er steeds meer mensen hun baan verloren. Ik schreef al eerder over jouw recht op een transitievergoeding als je wordt ontslagen of als jouw contract niet wordt verlengd. Maar zo’n vergoeding is meestal niet genoeg om langdurig van te leven. Gelukkig hebben we in Nederland een sociaal systeem, waarbij je wanneer je werkloos wordt vaak recht hebt op een werkeloosheidsuitkering. Maar hoe vraag je WW aan? Ik leg het je uit.
Wanneer krijg je WW?
Het krijgen van een werkeloosheidsuitkering is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar de meeste mensen die in loondienst (voor een baas) werken en worden ontslagen hebben hier recht op.
Wel moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Je bent verzekerd voor werkloosheid. Voor de meeste mensen die in loondienst zijn en voor een baas werken is dit zo. Maar werk jij zwart? Dan heb je logischerwijs pech…
- Je verliest minimaal 5 uur per week aan werk. Dus ook wanneer je door deze crisis ineens minder uren moet gaan werken, heb je mogelijk recht op een aanvulling in de vorm van WW.
- Je bent meteen beschikbaar voor een andere baan. Een WW-uitkering is niet bedoeld om even lekker te lanterfanten op kosten van de overheid, maar helpt jou een vervelende periode te overbruggen. Je moet dus per direct klaar staan voor een nieuwe baan als die op jouw pad komt.
- Je hebt in de laatste 36 weken voordat je werkloos wordt minimaal 26 weken (een half jaar) gewerkt. Als je onbetaald verlof hebt opgenomen, zwangerschapsverlof had, of ziek was, wordt er gekeken naar de periode daarvoor. Heb je toen 26 weken gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk recht op een uitkering.
- Het is niet jouw eigen schuld dat je werkloos bent geworden. Als je zelf ontslag neemt, dan heb je dus geen recht op WW. Maar als jouw werkgever je ontslaat, dan heb je dit recht wel. Ook wanneer je met een vaststellingsovereenkomst in gezamenlijk overleg uit elkaar gaat, krijg je vaak een WW-uitkering. Wel moet heel duidelijk in deze overeenkomst staan dat deze op initiatief van de werkgever is opgesteld.
Op welk moment vraag je jouw WW uitkering aan?
Om ervoor te zorgen dat je jouw uitkering zo snel mogelijk ontvangt, kun je vóór de datum van jouw laatste werkdag (als je die weet natuurlijk) al een uitkering aanvragen op de website van het UWV. Dit is de instantie die de WW betaalt. Dit kan vanaf 1 week voor jouw laatste werkdag, omdat het UWV dan de salarisgegevens van jouw werkgever binnen heeft. Ook moet je uiterlijk 1 week ná jouw laatste werkdag de WW aangevraagd hebben. Ben je te laat? Dan krijg je tijdelijk een lagere uitkering, en dat is natuurlijk jammer.
Om WW aan te vragen, heb je een DIGID nodig. Heb je die nog niet? Vraag deze dan alvast aan op de DIGID-website. Het kan wel 5 dagen duren voordat je deze in huis hebt, dus regel dit op tijd.
Als je nog geen WW kunt aanvragen, omdat jouw laatste werkdag nog te ver in de toekomst ligt, dan kun je via het UWV een herinnering per e-mail krijgen wanneer je de aanvraag kunt indienen. Je meldt je hiervoor aan via deze link.
Hoe hoog is een WW-uitkering?
De hoogte van de WW uitkering is afhankelijk van verschillende factoren. In de basis krijg je de eerste 2 maanden 75% van jouw loon doorbetaald, en daarna 70%. Het UWV heeft een rekenhulp beschikbaar gesteld om te berekenen wat je ongeveer kunt verwachten.
Je krijgt deze uitkering voor 3 maanden als je aan de voorwaarden die ik eerder beschreef voldoet. Maar als je al een lang arbeidsverleden hebt opgebouwd, dan kan dit tot wel 2 jaar verlengd worden. Elk jaar dat je werkt, bouw je arbeidsverleden op. Dus als je al heel veel jaren werkt, krijg je langer een WW uitkering dan als je pas net bent begonnen met jouw werkende leven. Wanneer je inlogt in ‘Mijn UWV‘ krijg je een schatting te zien van hoe lang je recht hebt op een WW uitkering
Wat ben je verplicht om te doen als je WW ontvangt?
Het belangrijkste wat je móet doen wanneer je WW ontvangt is het zoeken naar werk. Het is daarom slim om zo gauw als je weet wanneer jouw laatste werkdag is, jouw CV te updaten. Deze moet je op werk.nl (de website van het UWV) plaatsen, zodat bedrijven die op zoek zijn naar personeel jou kunnen benaderen. Ook kun je jouw CV op andere vacaturesites plaatsen en jezelf inschrijven bij uitzendbureaus.
Daarnaast ben je verplicht om het UWV binnen een week op de hoogte te brengen van veranderingen in jouw situatie. Als je op vakantie gaat of ziek wordt in de periode dat je WW-krijgt, gelden andere termijnen.
Als laatste moet je je houden aan de afspraken die je met het UWV hebt gemaakt. Je solliciteert 4 keer per 4 weken, neemt passend werk aan, doet de taken in de werkmap die je van het UWV krijgt, en je werkt mee aan het onderzoek wat het UWV soms moet doen om alle informatie bij elkaar te krijgen.
Disclaimer
In dit artikel zie je dat ik regelmatig het woord ‘waarschijnlijk’ of ‘mogelijk’ gebruik. Uiteindelijk is het namelijk het UWV wat bepaalt of je recht hebt op WW. Ik ben geen arbeidsrecht-specialist, maar schrijf dit vanuit het perspectief van het kunnen krijgen van geld in de moeilijke periode waarin je ineens jouw baan verliest. Heb je meer vragen? Neem dan contact op met het UWV.
Zelf heb ik nog nooit WW ontvangen en heb ik altijd een baan gehad. Maar bij het aanvragen van onze hypotheek, heb ik wel uitgezocht waar ik recht op zou hebben als ik mijn baan zou verliezen. Dat geeft me rust. Toen de Corona-crisis om de hoek kwam kijken, heb ik uitgezocht hoe mijn gestripte budget bij baanverlies er uit zou zien. Dat geeft mij een fijn gevoel.
“Prepare for the worst, and hope for the best.”
Hellotest says
Handig artikel! Maar laten we hopen dat het voor zo min mogelijk mensen nodig is 🙂