Herken je dat? Je komt thuis na een lange dag op je werk. Je hebt nog even snel boodschappen gedaan, maar bij thuiskomst zie je dat je het belangrijkste ingrediënt voor het avondeten bent vergeten. Of misschien heb je juist te veel gekocht en eindig je met een overvolle koelkast. Geen zorgen, je bent écht niet de enige. Maar goed nieuws: met de juiste voorbereiding kun je deze frustratie voorgoed achter je laten. Het geheim? Een perfecte boodschappenlijst, gestructureerd op een manier die bij elke winkel werkt.
Waarom een goede boodschappenlijst onmisbaar is
De perfecte boodschappenlijst bespaart je niet alleen tijd en energie, maar helpt je ook om efficiënt en zonder stress je boodschappen te doen. Denk eraan: hoe minder tijd je rondloopt in de supermarkt, hoe minder kans op impulsieve aankopen. Daarnaast voorkom je voedselverspilling door alleen te kopen wat je echt nodig hebt.
Maar hoe maak je zo’n lijst die altijd werkt? Dat begint met een slimme aanpak: sorteren per categorie én een maaltijdplanner. Klinkt simpel, en dat is het ook – mits je het goed aanpakt.
De gouden regel: sorteren per categorie
Supermarkten hebben bijna allemaal een vergelijkbare indeling. Dit kun je slim in je voordeel gebruiken door je boodschappenlijst te ordenen op categorie. Bijvoorbeeld:
- Groenten en fruit
- Zuivel
- Brood en granen
- Vlees, vis en vega
- Conserven en kruiden
- Dranken
- Diepvriesproducten
- Non-food (zoals schoonmaakmiddelen)
Als je lijst op deze manier is gestructureerd, kun je in één vloeiende beweging door de winkel navigeren. Geen onnodig heen-en-weer lopen meer!
Ik maak dus iedere week op deze manier mijn boodschappenlijstje, ideaal! Al gebeurt het me ook weleens dat ik last minute nog iets op het lijstje schrijf en dit dus onderaan staat. In de winkel vergeet ik dit soms en dan ben ik alsnog aan het heen en weer lopen… 😉
Check de layout van je favoriete supermarkt
Elke supermarkt kan kleine verschillen hebben in indeling. Neem er eens de tijd voor om op te letten waar de categorieën zich bevinden in jouw vaste winkel. Pas je boodschappenlijstje hierop aan om zo extra efficiënt boodschappen te kunnen doen.
Het gemak van een maaltijdplanner
De perfecte boodschappenlijst is pas echt compleet als je weet wat je gaat eten. Met een goede maaltijdplanner plan je niet alleen je hoofdmaaltijden, maar ook snacks en eventuele lunches. Dit voorkomt dat je te veel of juist te weinig koopt.
Bijvoorbeeld, stel je plant voor de week:
Maandag: Spaghetti bolognese
Dinsdag: Curry met groenten en rijst
Woensdag: Wraps met kip en salade
Je weet precies welke ingrediënten je nodig hebt en hoeveel. Voeg hier ook snacks (zoals fruit, noten of koekjes) en basisproducten (denk aan koffie, shampoo of toiletpapier) aan toe. Het resultaat is dan een lijst die al je boodschappen voor de hele week bevat.
Ik maak ieder weekend een maaltijdplanning voor die week
Vroeger ging ik vaak zonder lijstje de supermarkt in, met als resultaat een mandje vol spullen die niet samen een maaltijd vormden en ik vergat altijd wel iets. Sinds ik een maaltijdplanner gebruik, is dit verleden tijd. Ik doe geen onnodige aankopen meer en er is geen voedsel dat aan het einde van de week weggegooid moet worden. En weet je wat ook zo fijn is? Ik voel me een stuk georganiseerder!
Praktische tips om je lijst up-to-date te houden
Gebruik een app of notitieboekje
Apps zoals AnyList of Google Keep maken het gemakkelijk om je lijst bij te werken. Liever niet digitaal? Een simpel notitieboekje werkt ook perfect. Ik heb gewoon een simpel notitieblok waar ik iedere week een lijstje op maak.
Houd een lopende lijst bij
Zodra je merkt dat iets bijna op is, voeg je het meteen toe aan je boodschappenlijstje. Zo vergeet je nooit meer dat ene potje kruiden of die pot chocopasta.
Check je voorraadkast
Voordat je boodschappen gaat doen, kijk je wat je al in huis hebt. Check je voorraadkast, je koelkast en je vriezer. Dit voorkomt dat je bepaalde producten onnodig dubbel koopt.
Gebruik onze boodschappen bundel
Wil jij het jezelf gemakkelijk maken? Dan hebben wij iets tofs voor je: onze boodschappen bundel. In deze bundel zit de perfecte boodschappenlijst, een maaltijdplanner, een seizoensgroenten- en -fruitlijst en een bespaartracker in één handig pakket!
Besparen op je boodschappen
Wil je graag structureel besparen op je boodschappen? In het One Broke Girl Membership is januari bestempeld tot Boodschappen Cursusmaand. We delend deze maand tips en trics, hebben toffe challenges voor je én er staan twee interessante live sessies op de agenda met niemand minder dan Gierige Gerda. Samen met haar leren wij hoe jij structureel je boodschappenbudget kunt verlagen. Liever geen abonnement? De Boodschappen Cursus is ook als losse cursus verkrijgbaar.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.