Mijn 5 beste budgettips voor het behandelen van zonnebrand

Wanneer het zo warm is als het nu is, ligt een flinke zonnebrand op de loer. Het is dus zaak om je goed in te blijven smeren met minimaal factor 30 om dit te voorkomen. Maar soms sta je er niet bij stil dat je aan het verbranden bent en ben je te laat. Wat nu? Met deze 5 budgettips bij zonnebrand geef je jouw verbrande huid weer een oppepper en kom je er misschien goed vanaf.

1. Koelen, koelen, koelen

Het allerbelangrijkste bij verbranding door de zon is dat je jouw huid afkoelt, zodat je ‘de brand eruit trekt’. Maar je hoeft niet onder een ijskoude douche te gaan staan. In principe handel je bij zonnebrand op een vergelijkbare manier als bij een brandwond (het is zelfs een beetje een brandwond), dus ga zo snel mogelijk onder de douche staan en zet deze lauw-warm. Gebruik alleen geen zeep, want dat irriteert jouw huid alleen nog maar erger. Alleen water gebruiken is natuurlijk een van de beste budgettips bij zonnebrand, want dat kost bijna niets.

Je kunt ook in een lauw-warm bad gaan, waar je eventueel wat lavendelolie tegen de pijn, baking soda tegen de roodheid en appelciderazijn, wat ontstekingsremmend werkt, in kunt doen.

2. Aloë Vera

Een van de meest verkoelende ingrediënten in after sun producten is aloë vera. Een soort gel die uit de aloë vera plant komt. Je kunt ervoor kiezen om een after sun product met dit erin te kopen, maar het meest pure is natuurlijk als je een Aloë Vera plant hebt staan, waar je een blad afsnijdt. De gel komt dan uit de binnenkant gelopen.

Door deze even in de koelkast te leggen, wordt het extra verkoelend. Dat geldt trouwens ook voor de after sun producten, die zijn extra lekker na een paar uurtjes in de koeling. Als je heel erg verbrand bent, is het een goed idee om je elk half uur goed in te smeren.

3. Gebruik géén olie om te hydrateren

Hoewel het heel belangrijk is om jouw huid goed te hydrateren als deze is verbrand, is het niet slim om olie te gebruiken als de huid nog heel warm is. Olie laat namelijk een vettig laagje achter op de huid die de warmte als het ware insluit in de huid. Je voelt je daar dus echt niet beter van. De allerbeste hydratatie komt toch echt van binnen, dus drink vooral heel veel water.

Een paar weken geleden schreef ik welke producten ik graag meeneem naar het strand! De parasol moet je zeker niet vergeten als je met een zonverbrande huid toch een dagje stand wilt plannen.

4. Verkoel de huid met natuurlijke producten

Naast de aloë vera kun je ook met andere natuurlijk producten jouw huid verkoelen. Maak bijvoorbeeld een koud compres van katoenen doeken die je hebt gedrenkt in water of groene thee. Je kunt er ook druppels calendula olie of kamille aan toevoegen, want dit kalmeert de huid.

Ook van (Griekse) yoghurt en komkommer is het bekend dat deze heel goed kunnen koelen, en je kunt er dus zeker baat bij hebben om daar een maskertje van te maken en deze op jouw verbrande huid te doen. Probeer het maar eens, het werkt echt!

5. Blijf uit de zon

En dan een van de belangrijkste budgettips bij zonnebrand: blijf uit de zon. Het kan wel tot een week duren voordat jouw huid is geheeld, en tot die tijd blijft hij extra gevoelig voor zonlicht. Moet je toch de zon in, smeer jezelf dan goed in met zonnebrand in factor 30 of 50, bedek jouw huid met kleding en draag bijvoorbeeld een hoed of pet. Een goede zonnebril is sowieso geen overbodige luxe.

Wat doe jij altijd bij zonnebrand?

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.