Er is van alles aan de hand op de huizenmarkt. Een paar jaar geleden kochten vastgoedbeleggers en masse woningen om te gaan verhuren, maar door nieuwe wet- en regelgeving worden deze woningen nu massaal te koop aangeboden. Precies wat de bedoeling was, toch? Maar voor huurders is dit een regelrechte nachtmerrie.
Wat eraan vooraf ging
Een paar jaar geleden stond de rente superlaag. De hypotheekrente was extreem laag, maar op de bank kreeg je ook geen rente. Mensen met wat spaargeld zochten een manier om hun geld voor zich te laten werken en gingen naar een hypotheekadviseur. Dat zorgde ervoor dat het verhuren van woningen steeds populairder werd. Het was bijvoorbeeld ook populair om de overwaarde van je eigen woning te gebruiken voor vastgoed.
Er was alleen wel een probleem, want er was al een tekort aan woningen, en als vastgoedbeleggers ook nog eens een deel van de beschikbare woningen opkochten, werd het met name voor starters nog moeilijker om een woning te kopen. De prijzen liepen verder op en de beleggers kregen hier (deels) de schuld van. Er werden dan ook maatregelen genomen in de hoop starters een betere kans op de woningmarkt te geven.
Maatregelen die werden getroffen om vastgoedbeleggers te weren
Het begon ermee dat gemeenten konden gaan bepalen dat er een zelfbewoningsplicht kwam. Met name in de grote steden en in de Randstad gebeurde dit ook. Woningen van een bepaalde prijsklasse mochten alleen nog maar gekocht worden door iemand die er zelf in ging wonen.
Ook door woningcorporaties en bij nieuwbouwprojecten worden deze regels inmiddels vaak gehanteerd. Hiermee willen dit soort bedrijven hun steentje bijdragen aan de lastige woningmarkt, wat natuurlijk hartstikke mooi is.
Daarnaast ging de overdrachtsbelasting twee keer omhoog de afgelopen jaren, van 6% naar 8% voor beleggers en inmiddels zelfs naar 10,4%.
De laatst ingevoerde maatregel is de midden huur die per 1 januari 2023 in het leven is geroepen. Hiermee wordt de huurprijs die je voor een woning die in het middensegment valt gemaximeerd, terwijl dit eerst niet zo was.
Daar bovenop zijn er plannen om inkomsten uit beleggingen een stuk zwaarder te gaan belasten. Deze laatste twee maatregelen zijn voor veel beleggers een reden om hun huurwoningen te koop aan te bieden.
Groei aanbod koopwoningen
Je zou denken, dat is precies waar de overheid de beleggers wil hebben, dat ze hun woningen weer te koop aan gaan bieden, zodat starters meer woningen hebben om uit te kiezen en dus meer kansen gaan krijgen. En dat klopt natuurlijk ook, want voor de koopmarkt is het fijn als het aanbod groeit. De vraag is nu namelijk groter dan het aanbod, dus er zijn te weinig woningen te koop. Maar er wordt hierbij wel een grote groep vergeten.
Huurders komen in de kou te staan als beleggers hun woningen verkopen
Als het aantal huurwoningen in de vrije sector af gaat nemen, is het dus steeds lastiger om aan een huurwoning te komen. En dat terwijl het tekort aan huurwoningen ook al gigantisch is.
Er is een grote groep mensen die niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, bijvoorbeeld omdat hun inkomen te hoog is, of omdat ze nog niet lang genoeg ingeschreven staan. Als deze mensen ook niet kunnen (of willen) kopen, zijn er voor hen straks dus maar weinig huizen meer over.
Gevolgen voor huurders
Naast het feit dat het aanbod huurwoningen zal dalen en dat het dus lastiger wordt voor huurders om een woning te vinden, zal dit ook de prijzen van huurwoningen op gaan drijven. Iets wat schaars is, wordt nou eenmaal duurder.
Daar staat natuurlijk de maximale huur van het middensegment tegenover, maar verhuurders kunnen hun woningen verbeteren om zo toch een hogere huur te kunnen vragen.
Al met al komt dit er dus op neer dat het geen goed nieuws is voor huurders als vastgoedbeleggers massaal hun woningen te koop aan gaan bieden. Het zal de komende jaren lastiger worden om aan een huurwoning te komen en de kans is groot dat de huurprijzen alsnog zullen gaan stijgen. In feite is dit dus gewoon een verschuiving van het probleem.
Geef een reactie