Besparen en extra genieten tijdens de feestdagen

December is voor veel mensen een dure maand. Sinterklaas, Kerst, lekker uitgebreid eten, en vaak wordt er nog wel wat geshopt aan leuke decoratie voor deze donkere maand. Door jezelf goed voor te bereiden en op tijd te beginnen, zorg je ervoor dat je niet op het laatste moment en voor de hoogste prijs alles nog te regelen. Maar op welke manier kun je besparen tijdens de feestdagen?

Besparen tijdens de feestdagen

Eigenlijk ben je al te laat…

Als je nu pas begint met nadenken over besparen tijdens de feestdagen, ben je eigenlijk al vrij laat. De meeste tips die je hier gaat tegenkomen, hebben te maken met op tijd beginnen en plannen wat je wilt gaan doen. Maar ook met nog maar één maand te gaan, kun je nog waarde halen uit deze tips. Daarnaast kun je dit als handvat gebruiken voor volgend jaar, en direct in januari beginnen met de voorbereiding.

Feestdagenbudget maken

Relaxed met jouw geld omgaan begint altijd met het nadenken hoe jouw perfecte feestdagen er uit zien en wat dat betekent qua budget: een feestdagenbudget. Als je daar nu nog mee moet beginnen, ben je eigenlijk al bijna te laat. Het beste moment om hierover na te denken is namelijk net nadat de feestdagen voorbij zijn: in januari. Dan heb je namelijk nog vers in jouw geheugen zitten hoe de afgelopen feestdagen zijn geweest, wat je leuk vond, waar je graag meer geld aan had uitgegeven, maar ook of je misschien vond dat je veel te veel cadeaus had voor jouw kinderen en het volgend jaar anders wilt doen.

Daarnaast geeft het je ruim de tijd om hiervoor geld te reserveren door het jaar heen. Als jouw Feestdagenbudget laat zien dat je een flinke som geld nodig hebt hiervoor, spaar je zo elke maand een klein bedrag en hoef je jezelf nergens zorgen om te maken.

Wij sparen elke maand € 235,- voor de feestdagen. Dat klinkt als een enorm bedrag, maar omdat we naar Engeland op vakantie gaan tijdens de feestdagen om familie te bezoeken, hebben we een groter bedrag hiervoor nodig.

Cadeaus kopen door het jaar heen

Als je pas in November begint met het verzamelen van cadeaus voor jouw geliefden, dan kun je er vanuit gaan dat je hier de hoofdprijs voor betaalt en dat echt besparen tijdens de feestdagen niet meer haalbaar is. Alle winkels zien deze periode November-December namelijk als hét moment om even flink te cashen en écht goede deals kom je niet meer tegen. Door goed op te letten door het jaar heen, kun je flink besparen. Maak dus aan het begin van het jaar alvast een lijstje met de cadeaus die je sowieso wilt gaan geven en houd de aanbiedingen goed in de gaten.

Maken jouw kinderen een verlanglijstje wat ze in hun schoen doen voor Sinterklaas, dan is het misschien niet helemaal mogelijk om alles van tevoren te kopen, maar de zaken waarvan je weet dat je die tóch gaat geven kun je natuurlijk wel alvast halen.

Zelf haalde ik de volgende producten alvast in huis:

  • Rituals pakketten: deze waren in juni in de aanbieding (zomer sale). Een perfect moment om heerlijke pakketten met 20% korting aan te schaffen.
  • (Bord)spellen: ik haal deze meestal tweedehands bij een van de kringloopwinkels, maar als je ze nieuw wilt aanschaffen dan is de periode januari tot en met maart de beste tijd hiervoor. Zo schaf je op dat moment het spel ‘Mr. Bucket’ aan voor maar € 10, terwijl deze nu voor het dubbele bedrag wordt verkocht.
  • Winterspullen: wil je een slee of schaatsen gaan geven? Haal deze dan in de zomer.
  • Knutselspullen: de meeste knutselspullen zoals klei zijn in de maand augustus extra goedkoop.
  • Lego & Duplo: op Brickwatch kun je in de gaten houden of de prijs voor een Lego set een goede prijs is of niet. Dat kan soms wel 100 euro schelen, dus dit is het zeker waard.

Ook kun je in kringloop winkels hele leuke spullen vinden die nog een ronde mee kunnen en voor een heel zacht prijsje een nieuwe eigenaar mogen hebben. Dit jaar haalde ik voor mijn dochter een poppenbed voor € 6,50.

Stel nuttige cadeaus uit

Is er iets wat jouw kind of partner eigenlijk echt nodig heeft? Gebruik dat dan als een cadeau. Ik vind niets lekkerder dan een (zelf-uitgezochte) pyjama in mijn kerstsok te vinden -van de kerstman-. Ook dingen die toch altijd wel opgaan, zoals viltstiften, zijn ideaal om als extra cadeautje te gebruiken tijdens de feestdagen. Als je deze op het moment koopt dat ze heel goedkoop zijn, wordt besparen tijdens de feestdagen wel heel gemakkelijk.

In Amerika hebben ze natuurlijk geen Sinterklaas, maar tijdens Kerst hanteren veel moeders daar het principe: something to wear, something to read, something they want, something they need. Enerzijds is dat een fijne manier om te besparen tijdens de feestdagen, maar dat zorgt er meteen voor dat je geen láding cadeaus hoeft uit te pakken tijdens Sinterklaas of Kerst en vooral van elkaar kunt genieten.

Relaxed de feestdagen in door te plannen

Er is niets zo vervelend dan op 5 December nog moeten wachten op een pakketje wat nog niet binnen is gekomen, terwijl daar een belangrijk cadeau in zit. Maar houd er rekening mee dat het tijdens de feestdagen -eigenlijk vanaf half november al- ontzettend druk is bij de pakketbezorgers. Iedereen bestelt namelijk tegelijk, en daarnaast heb je ook nog ‘Black Friday’ en ‘Cyber Monday’ aan het eind van November, waarbij er nóg meer geleverd moet gaan worden. Het is bijna niet bij te houden.

Zelf zorg ik ervoor dat ik vrijwel alles eind Oktober binnen heb, of in ieder geval besteld heb. Ook bestel ik vooraf al cadeaupapier voor zowel Sinterklaas als Kerst, zodat ik het meteen kan inpakken en weg kan leggen. Geen stress op het laatste moment, gewoon heerlijk voorbereid.

Laat extra geld uitbetalen

Mijn laatste tip, voor als je wél nog moet beginnen op dit moment… Kijk eens of je nog ergens geld te goed hebt en laat dat uitbetalen. Heb je een hoop spaarkaarten met koopzegels vol? Haal dan het geld wat je daarvoor krijgt op bij de service balie. Vul je door het jaar heen allerlei enquêtes in via bijvoorbeeld Euroclix, of klik je de links bij Euroclix aan als je iets bestelt? Dan krijg je daar een klein bedrag voor. Laat dat nu lekker uitbetalen. Alle kleine beetjes helpen.

Deze post bevat affiliate links naar Bol.com en Fun & Feest. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Deze vergoeding gebruik ik om One Broke Girl te laten groeien. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.