Sinds vorige week is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering, een van de weinige verplichte verzekeringen in Nederland. Althans, de basisverzekering is verplicht. Iedereen denkt dat ze wel snappen hoe het met de basisverzekering zit, maar er zijn een aantal hardnekkige mythes over de basisverzekering waar veel mensen niet van weten. Tijd om hier eens een lichtje op te schijnen, nietwaar?
Tandartsbezoek voor kinderen is nooit gratis
Je hoort het nog te vaak: kinderen die niet naar de tandarts gaan, omdat hun ouders bang zijn voor de hoge rekeningen. Maar, wakker worden! De tandarts voor kinderen onder de 18 jaar zit gewoon in de basisverzekering. De meeste tandartskosten voor jouw kleine of grote-kleine krijg je dus gewoon vergoed. Het is een beetje jammer als je er geen gebruik van maakt door ze nooit naar de tandarts te laten gaan.
En laten we niet vergeten dat je door naar de tandarts te gaan jouw tanden in topconditie blijft houden.
Collectief verzekeren is altijd goedkoper
Als je werkt is de kans vrij groot dat je vanuit jouw werkgever een collectieve zorgverzekering aangeboden krijgt. Lekker handig! Zo hoef je namelijk niet meer na te denken over welke verzekering het goedkoopst is en het beste bij jou past. Toch?
Nope! Het is aardig van jouw werkgever dat ze een collectieve zorgverzekering aanbieden, maar dat hoeft helemaal niet goedkoper te zijn. Allereerst kun je vaak niet kiezen welke dekking je wilt, dus zit je opgescheept met de dekking die jouw werkgever denkt dat goed is. Misschien is het voor jou wel handiger om een heel andere dekking te kiezen, omdat je zo extra veel bespaart op de premie, of juist omdat je dan specifieke zaken -die jouw werkgever helemaal niet van jou weet- vergoed kunt krijgen.
Als je gaat kijken naar de premie die jouw werkgever aanbiedt, dan is deze zelfs niet altijd goedkoper dan het direct afsluiten bij een verzekeraar, of korting regelen via een vergelijkingssite. Daar zijn zeker uitzonderingen op -ik werkte ooit voor een verzekeraar, dus daar was de korting wél prima-, maar ga er maar niet van uit dat het altijd zo is.
Dit is echt een van de mythes over de basisverzekering die ik graag de wereld uit help.
Fysiotherapie zit standaard in de basisverzekering
Een van de meest hardnekkige mythes over de basisverzekering is dat fysiotherapie standaard in de basisverzekering zit. Ook dit jaar bleek weer dat maar liefst 40% van de Nederlanders denkt dat je 9 fysiotherapie sessies gratis krijgt in de basisverzekering. Maar dat is dus helemaal niet zo.
Je krijgt pas een vergoeding voor fysiotherapie vanaf de 21e behandeling, en alleen als deze op de lijst met chronische aandoeningen staat. Dan heb je dus ondertussen al € 700,- zelf betaald.
Alleen voor bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld COPD of urine incontinentie door bekkenklachten, krijg je wél een vergoeding. Ook wordt het wel vergoed voor kinderen onder de 18 jaar.
Dat valt even tegen.
De dekking van de basisverzekering is overal anders
“Bij deze verzekeraar is de dekking voor de basisverzekering veel hoger.” Ik maak geen grapje, dit heb ik iemand horen zeggen. De dekking van de basisverzekering wordt door de Nederlandse overheid vastgesteld en is dus voor iedereen hetzelfde. De verzekeraars hebben helemaal geen invloed op de dekking van de basisverzekering, ze kunnen alleen het verschil maken in de aanvullende verzekeringen.
Waarin de basisverzekering natuurlijk wel kan verschillen is de premie die je hiervoor betaalt en de hoeveelheid zorgverleners waar je uit kunt kiezen. Maar de basisverzekering is juist bedoeld om voor iedereen dezelfde zorg te kunnen bieden, dus de dekking is echt hetzelfde.
Je hoeft zelf niets te betalen als je naar het ziekenhuis moet
Het zou super fijn zijn als dit het geval was, maar een bezoekje aan het ziekenhuis is niet zonder meer gratis. Allereerst moet je voor veel behandelingen eerst betalen vanuit jouw eigen risico. De eerste € 385,- is dan dus voor jezelf. Misschien heb je zelfs wel jouw eigen risico verhoogd, zodat je een lagere premie krijgt. Dan betaal je dus ook nóg meer eerst zelf.
Daarnaast kan het zijn dat je voor een goedkopere budget- of naturapolis hebt gekozen. Als je dan voor planbare zorg (bijvoorbeeld een knie operatie) naar een ziekenhuis gaat waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft, krijg je maar tussen de 50% en 80% vergoed.
Ook kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dat wil zeggen dat een gedeelte van jouw behandeling niet helemaal wordt vergoed en je dus een stukje zelf moet betalen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je wilt bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.
Laboratorium onderzoek gaat niet van jouw eigen risico af
Als je ooit bloed hebt laten prikken om te laten onderzoeken, of een blaasontsteking hebt gehad, dan weet je dit misschien wel. Maar laboratoriumonderzoek gaat over het algemeen eerst van jouw eigen risico af. Een keertje bloed prikken betekent dus sowieso een rekening voor jezelf.
Niet per se een ramp, maar wel goed om in gedachten te houden natuurlijk.
Geef een reactie