Deze maand was in het nieuws dat minstens 500.000 mensen dit jaar hun vakantiegeld niet hebben gekregen, omdat hun werkgever te weinig geld heeft om dit uit te betalen. Super naar, want wat nu als je er op zit te wachten en het nodig hebt om op vakantie te gaan? Je vraagt je misschien af of dit überhaupt zomaar mag. Ik zocht het voor je uit!
Hoe werkt vakantiegeld?
In de Nederlandse wet is vastgelegd dat elke werknemer recht heeft op minimaal 8% van het loon als vakantiegeld. Het vakantiegeld is bruto vaak bijna hetzelfde bedrag als een maandloon. Maar omdat het anders wordt belast dan jouw normale loon, houd je er netto iets minder van over. De meeste mensen krijgen het vakantiegeld deze maand, in de maand mei dus, in één keer uitgekeerd. Als je voor een uitzendbureau werkt, kan het zijn dat je jouw vakantiegeld elke maand krijgt uitgekeerd bij jouw loon. Sommige mensen krijgen het zelfs pas in juni in plaats van in mei. De periode wanneer vakantiegeld wordt uitbetaald is vastgelegd in jouw contract of in de overkoepelende CAO.
Iedere werknemer in Nederland heeft dus récht op vakantiegeld. Een werkgever mag dit dus niet zomaar achterhouden, zelfs niet in een crisis zoals deze. Tijdens de corona crisis konden veel bedrijven gebruik maken van de NOW-regeling om de loonkosten te kunnen doorbetalen terwijl bedrijven gesloten waren. Deze loonkosten zijn door de overheid inclusief vakantiegeld uitgekeerd, zodat werkgevers niet in de problemen zouden komen bij het betalen van het vakantiegeld.
Onverwacht jouw vakantiegeld niet gekregen
Als deze maand opeens blijkt dat de werkgever zonder overleg heeft besloten het vakantiegeld niet uit te betalen in de maand die jullie hebben afgesproken, dan wordt dat vakantiegeld ineens een ‘opeisbare vordering’. Dat betekent dat jij als werknemer juridische stappen kan ondernemen om het niet gekregen vakantiegeld te vorderen. Dit heet een loonvorderingsprocedure.
Ben je verzekerd voor rechtsbijstand op het gebied van werk? Je kunt dan jouw rechtsbijstandsverzekering inschakelen om dit voor je te regelen. Ben je hier niet voor verzekerd, dan kun je niet alsnog een verzekering afsluiten om dit voor je te regelen. Je zult dan zelf een advocaat of jurist moeten regelen. Ben je bang dat je het niet kunt betalen? Ga dan eens langs het juridisch loket. Hier helpen ze je met allerlei juridische vraagstukken en de bijdrage die ze vragen is gerelateerd aan wat jij verdient.
Later uitbetalen in overleg
Wat een werkgever wél mag doen is met jou bespreken of je het goed vindt als het vakantiegeld later wordt uitbetaald. Dat is niet alleen een stuk netter dan zomaar een bedrag achter houden, maar als jullie hier samen afspraken over maken, kan dit ook de werkgever flink helpen. Want meestal ben jij niet de enige werknemer die vakantiegeld krijgt, en het is zeker een flinke kostenpost voor werkgevers.
Als jij overweegt om jouw vakantiegeld later te laten uitbetalen, neem onderstaande zaken mee in jouw beslissing.
Schriftelijk vastleggen
Leg alle afspraken schriftelijk vast. Je schrijft samen op wanneer het vakantiegeld dan wél uitbetaald wordt en hoe hoog het bedrag is. Als deze tijdslijn later toch wordt overschreden, kan er alsnog een juridische procedure worden gestart.
Maandelijks uitbetalen openstaande bedrag
Mocht jouw werkgever tóch failliet gaan, dan neemt het UWV meestal de loonbetaling voor een periode over. Het UWV compenseert ook het vakantiegeld wat nog niet is uitgekeerd, maar doet dat alleen voor vakantiegeld wat maximaal 1 jaar open staat. Wanneer je afspreekt dat je jouw vakantiegeld later krijgt, staat jouw vakantiegeld sowieso meer dan 1 jaar open. Het is dus verstandig om af te spreken om in plaats van het hele bedrag pas later te laten betalen, elke maand in ieder geval het bedrag wat 1 jaar open staat te laten betalen. Daarmee bedoel ik dat je in mei 2021 het vakantiegeld van mei 2020 uit laat betalen, en in juni 2021 het bedrag van juni 2020. Zo staat het vakantiegeld nooit langer dan een jaar open en krijg je geen problemen bij een faillissement.
Let op jouw WW uitkering
Een latere uitkering van het vakantiegeld kan van invloed zijn op jouw WW uitkering. Het UWV kijkt voor het bepalen van jouw WW uitkering naar jouw salaris van de afgelopen 12 maanden. Als jouw vakantiegeld in die 12 maanden niet is uitgekeerd, betekent dit dat jouw salaris volgens het UWV 8% lager ligt dan in werkelijkheid. De enige manier om hier omheen te werken is door daadwerkelijk het vakantiegeld te vorderen in een juridische procedure. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel mensen belangrijker is om een baan te houden en de werkgever te helpen, dan jouw gelijk te halen.
Wat is de beste keuze?
Ik denk dat het belangrijk is om je te beseffen dat jij als werknemer in jouw recht staat wanneer je jouw vakantiegeld niet hebt gekregen. Maar gelijk hebben en jouw gelijk ook gaan halen, zijn twee verschillende dingen. Als jij een fijne baan hebt bij een heerlijke werkgever die alleen een beetje last heeft van deze Corona crisis, is het helemaal niet raar om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden van het later betalen van vakantiegeld. Die keuze is echt aan jezelf. En als je twijfelt, ga dan eens praten met een jurist.
Heb jij dit jaar gewoon jouw vakantiegeld gehad?
Disclaimer
Deze post bevat een affiliate link naar Centraal Beheer Achmea, waar ik mijn rechtsbijstandsverzekering heb. Dat betekent dat als jij op deze link klikt en iets aanschaft, One Broke Girl hiervoor een vergoeding ontvangt. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.
Walker Wittensleger Advocaten says
Vakantiegeld niet krijgen of dat het vakantiegeld ingehouden wordt op een uitkering lijkt steeds vaker voor te komen, het is schandalig. Het is belangrijk dat werknemers precies weten waar ze recht op hebben, bedankt voor dit artikel!
Doijerkalff says
Ik heb mijn vakantiegeld dit jaar gebruikt om te beleggen. Het voelt als een extraatje dat ik kan inzetten om mijn financiële doelen te bereiken. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar na grondig onderzoek heb ik besloten dat dit voor mij de juiste keuze was. Het is belangrijk om goed na te denken over je eigen situatie en comfortniveau.
Groetjes,
Felix